Wayne Rooney säutsus 2011. aastal Twitteris: „Kinnitan kõigile oma jälgijatele, et käisin juukseid siirdamas.” Rooney pole aga sugugi ainus — sama tee on omal ajal ette võtnud nii Ricky Martin, Sting, James Nesbitt kui ka Jude Law. Nii polegi imestada, et protseduur on tegelikult väga tavaliseks saanud.

Millise kirurgi juurde minna?

See on tegelikult kõige olulisem küsimus. Internet küll kubiseb kõiksugu videotest ja artiklitest, kuid olulisim on siiski see, et leiaksid inimese, keda saad usaldada — kellegi, kellel oleksid vajalikud oskused, aga kes paistaks silma ka hoolivusega. Selleks, et leida usaldusväärne kirurg, tasub alati käia konsultatsioonil rohkem kui ühes kliinikus — tutvu kirurgi näidistega ja uuri, milline on teiste klientide tagasiside tema tööle. Mida parem kirurg, seda parema lõpptulemuse saad.

On see valus?


Kui siirdamise kohta internetist lugeda, paistab see tõepoolest üpris õudne ja valus. Suur osa inimesi on aga hiljem üllatunud, sest protseduur polnud pooltki nii hull, kui kardeti. Mis seal salata, eks oma osa on ka kohalikul tuimestusel. Olgugi et pärast operatsiooni võib tekkida kerge valu, piisab täiesti tavalistest valuvaigistitest, et seda leevendada. Nii võib öelda, et suures plaanis sarnaneb see mistahes väiksema operatsiooniga. On küll mõned kerged kõrvaltoimed, aga nagu öeldakse, siis ilu nõuab ohvreid.

Kui kaua peaksin töölt eemal olema?

Nagu operatsioonidega ikka, on ka pärast juuste siirdamist oluline rahulikult taastuda. Seega kehtib siingi reegel, et mida rohkem puhata saad, seda parem. Teades aga tänapäeva inimeste kiiret elutempot, on töid-tegemisi palju ning tahetakse ruttu igapäevaste toimetuste juurde naasta. Siiski on soovituslik kehale kolm kuni viis päeva puhkust anda.

Kuidas on lood armidega?

Üldiselt peaksid armid kuu aja jooksul kaduma — vähemasti treenimata silm ei tohiks neid enam märgata. Küll aga tasub enne operatsiooni küsida igaks juhuks kirurgilt armidest pilte. Nii tead, milleks valmis olla, ja soovi korral saad veel operatsioonist loobuda.

Kuidas operatsiooni teiste eest varjata?

Kui sa tõesti ei soovi, et keegi teaks, pead end vähemalt kaks nädalat varjama — umbes nii kaua läheb aega, et paistetus tagasi annaks. Pärast kaht nädalat peaks aga kõik jälle endine olema ja saad hakata mütsi kandma.

Millal uus juus end näitama hakkab?

Karvakasv on teadagi aeglane protsess — seda isegi inimesel, kellel ei ole kiilanemisega probleeme. Seega tasub kõrva taha panna, et esimesed märgid juuksekasvust võivad ilmneda alles pärast kolme-nelja kuud. Kindlasti ei tasu ka ehmuda, kui uued juuksed esialgu välja langema hakkavad. See on märk sellest, et uued juuksed lükkavad doonorjuuksed välja. Siirdatakse ju juur, mitte karv ise. Lõplik tulemus peaks ilmnema natuke vähem kui aasta pärast. Seega tasub planeerida oma operatsioon sügiseks — nii saad juba suvel oma uue soenguga uhkustada.

Kas tulemus jääb püsima?

Hea uudis on see, et siirdatud karvafolliikulid saavad suurema tõenäosusega kiilaspäisusele vastu ning tegelikult peaksid need kasvama kogu elu. Küll aga võid mõne aja pärast märgata hõrenemist mõnes teises piirkonnas. Seega võib tõepoolest juhtuda, et vajad tulevikus veel juuste siirdamist.

Kui palju see maksab?

Summa, mis juuste siirdamise alla panna tuleb, varieerub päris palju ja oleneb suuresti sellest, kui palju karvu siirdatakse, aga ka kirurgi mainest ja kohast, kus ta tegutseb. Inglismaal tuleb operatsiooni eest välja käia keskmiselt 5000–15 000 naela. Eestis algavad hinnad umbes 3300 eurost.

Kas sõita operatsiooniks välismaale?

Üha rohkem mehi on hakanud käima juukseid siirdamas Tais, Türgis ja Indias, aga kindlasti peab arvestama sellega, et odav hind võib teenuse või tulemuse kvaliteedis tunda anda. Tasub mõelda ka sellele, mis juhtub, kui midagi peaks valesti minema. Kuhu siis hiljem kodumaal oma murega pöörduda? Seepärast on mõistlik otsida endale kohalik tasemel kirurg, sest nagu öeldakse: kui ostad odavalt, maksad lõpuks ikkagi topelt.

Allikas: theidleman.com