On levinud arvamus, et parim pann on kallis pann ja üldjuhul peab see ka paika — mida rohkem pann maksab, seda kvaliteetsematest materjalidest on see valmistatud. Hinnast veelgi olulisem on aga jälgida, kas valitud panni omadused vastavad sinu toidutegemise eelistustele ja pliiditüübile. Et majja saaks toodud õige pann, toob Fiskars Eesti esindaja Virge Teets välja enimlevinud pannide eripärad.

Mittenakkuva kattega pannid sobivad igapäevaseks kokkamiseks

Mittenakkuva kattega pannid on kõige paremad igapäevaseks kasutamiseks — neid on lihtne puhastada ning neid on saadaval lai valik kõikidele pliiditüüpidele. Küll aga ei sobi neid kasutada iga toidu valmistamiseks.

Reeglina sobivad non-stick pannid kasutamiseks madalast keskmise temperatuurini, seepärast on need suurepärased toidu soojendamiseks. Eriti hästi tulevad sellised pannid toime kleepuvate toitudega nagu näiteks praemuna ja pannkoogid ning tänu spetsiaalsele pinnakattele kulub non-stick panniga kokkamiseks vähem rasvainet. Liialt kõrged temperatuurid seevastu rikuvad mittenakkuvat katet ja vähendavad ka panni eluiga, seega oleks liha pruunistamiseks mõistlik kasutada mõnda teist panni.

Kui pann on kaetud keraamilise kattega, siis kannatab see pisut kõrgemat kuumust kui teflonpann, mis kipub suurematel temperatuuridel kummi minema ning ei sobi seega gaasipliidil kasutamiseks.

Panni valides tuleb olla tähelepanelik, et pinna töötlemises ei oleks kasutatud PFC-ühendeid ehk perfluooritud kemikaale, mis võivad kujutada ohtu tervisele.

Malm talub hästi kõrgeid temperatuure

Malmpann on küll raske ja vajab ka esiti natukene harjutamist, kuid pakub käppa saades mitmekülgseid võimalusi maitsva toidu valmistamiseks. Kuna malm on loodud kõrgeid temperatuure taluma, sobib see eriti hästi just liha pruunistamiseks ja valmistamiseks, samuti tummisemate ahjuroogade ja -praadide, parema panni puudumisel sobib seda kasutada ka vokkimiseks ning malmist panni võib asetada koguni grillile.

Seevastu niigi õrna tekstuuriga kala võib kõrgel kuumusel kergesti katki minna ega sobi seepärast kuigi hästi malmpannil praadimiseks.

Malmpannist hoia eemal äädikat, tomatikastet ja sidrunit sisaldavad road, sest happeline koostis ei ole hea panni kattele ning toit võib sellele kinni jääda. Lisaks põhjustavad needsamad koostisosad metalse kõrvalmaitse tekkimist.

Kuigi malmpanni kuumenemine võtab rohkem aega, hoiab see paremini soojust ning valmistab ka toitu ühtlasel temperatuuril.

Kuna elektripliidi puhul on temperatuurikõikumine üsna suur, sobib selline pliit hästi kokku malmist panniga, mis säilitab kaua kuumust.

Roostevaba teras küpsetab ühtlaselt kõikidel pliiditüüpidel

Roostevabad pannid on väga armastatud nii amatöörkokkade kui ka professionaalide seas, sest nad on vastupidavad, kriimustuskindlad ja kestavad kaua. Nad on kergemad kui malmpannid, kuid kvaliteetseimad neist pannidest on siiski veidi raskemad, sest neis on ühtlase temperatuuri saavutamiseks mitmekihiline põhi. Teraspannid on üsnagi universaalsed, sest paks põhi paneb nad sobima erinevate pliiditüüpidega. Enne kokkamist tuleb selline pann kuumaks lasta, siis lisada suurem kogus rasvainet ning kui viimane kuum, siis keerata temperatuuri madalamaks ja alles siis saab praadima asuda.

Roostevabast terasest panne kaetakse ka mittenakkuvate pinnakatetega, mis võimaldavad sarnaselt mittenakkuvatele pannidele valmistada toitu väiksema koguse rasvainega. Osad käedpidemed on aga valmistatud materjalidest, mis saavad teatud temperatuurini ka ahjus kuumenemisega hakkama.

Kalli panni pika eluea huvides on siiski tähtsaim jälgida pakendil olevaid viiteid pliiditüüpidele, millel kasutamiseks need on mõeldud.