Paljud arvavad, et spirituaalsus, usk ja religioon on üks ja seesama, aga tegelikult see nii ei ole. Religioonide keskmes on kõrgemalseisev jumal, kellel on võim muuta inimeste elu ja kelle poole nad palves kummardavad. Spirituaalsus keskendub aga inimesele endale.

Meditatsioon

Võib tithi kuulda, kuidas edukad inimesed räägivad, kui olulist osa mängib nende elus mediteerimine. See ei ole ainult silmad kinni istumine või mõni muu tegevus, mis mõtlemisest eemale viib, nagu üldiselt arvatakse, vaid midagi enamat.

Tegelikult ei ole meditatsioon tegevus, vaid see on midagi, mis inimesega lihtsalt juhtub. Sa ei pea selleks midagi konkreetset tegema. Enne mediteerimist viid ennast harjutuste ja jooga abil seisundisse, kus meditatsioon lihtsalt juhtub sinuga.

Lihtsaim viis mediteerimiseks on sulgeda silmad ja kuulata meditatiivset muusikat. Märkad üsna kiiresti, et sul on pea mõtteid täis. Proovi neid kõrvalt vaadata ja lase neil lihtsalt mööda minna.

Meditatsiooni paremaks toimimiseks võiks teha hingamisharjutusi või joogat, mis aitab kehal lõdvestuda.

Mediteeri 10-12 minutit päevas, hiljem pikenda seda aega. Meditatsioon on suurepärane vahend energiataseme tõstmiseks ja meele rahustamiseks.

Kui emotsioonid lähevad üles, läheb intelligentsus alla

Kui teine ütleb või teeb midagi, mis kutsub sinus esile teatud emotsioone, siis ei pruugi need olla tingitud sellest inimesest, vaid hoopis mõnest varasemast kogemusest, millega seotud emotsioonidest sa pole veel vabanenud.

Kui emotsioonid sinu meele üle võtavad, siis su intelligentsus taandub. Sa võid emotsioonidest tingituna reageerida viisil, mida hiljem kahetsed või öelda midagi, mida sa tegelikult ei mõtle. Viis, kuidas sa olukorda suhtud, on palju olulisem olukorrast endast. Suhtumine määrab sündmuste edasise käigu ja lahenduse. Emotsioonide kontrollimise oskust on võimalik arendada ka kõige impulsiivsematel inimestel.

Spirituaalsete teemadega tegelemine aitab sul oma reaktsioonidest ja emotsioonidest teadlikumaks saada. Nii on sul lihtsam neist lahti lasta ja valida, kuidas sa mingisse olukorda suhtud.

Ettemääratus

Paljud inimesed arvavad, et nende elu on mingil moel ette määratud ja et halvad asjad juhtuvad ainult nendega. Tihti on juhtumistel sügavam tähendus ja need sisaldavad vihjet sellele, mida sa peaksid või ei peaks tegema. On mingisugune põhjus, mis annab sulle tõuke midagi elus ära teha.

Kui sinu elus toimub midagi traagilist või halba, siis püüa mõista, millist kasu see võib tuua või kuidas see sind elus edasi aitab. Üldjuhul suunatakse sind sinna, kuhu sa peaksid liikuma. Tihti ei taha me sõnumitest või vihjetest lihtsalt aru saada.

Tänulikkus

Tänulikkus võib teha imesid. Mida tänulikum sa millegi eest oled, seda rohkem seda su ellu tuleb.
On üks hea harjutus, mida võid teha kahel moel. Esimene võimalus: pane igal hommikul kirja kolm asja, mille eest sa tänulik oled. Need võivad olla väga lihtsad asjad: sul on söök laual, elukoht olemas, armastav kaaslane või õhk, mida hingata. Ole tänulik ka oma saavutuste eest. Maailmas on suur hulk inimesi, kes on halvemas olukorras kui sina.

Teine võimalus: mõtle igal õhtul kolme asja peale, mille eest sa tänulik oled. Sa võid seda teha ka koos oma elukaaslase või sõbraga, kellega jagada päeva jooksul toimunut ja tänulikkuse momente selles. Kui te olete nii kokku leppinud, siis on suurem tõenäosus, et te teete seda järjepidevalt iga päev. Suhtele mõjub see kindlasti hästi, kui te oma päevasündmustest räägite.

Kui tunned, et sul pole millegi eest tänulik olla, siis püüa ka negatiivsena tunduvatest kogemustest tänuväärset leida.

Harjuta ennast tänuväärt asju märkama ja see teeb sinu meeleolu ja ellusuhtumisega imesid.

Haara võimalusest kinni

Elu on sinu poolt, mitte sinu vastu. Seda selgitab hästi ingliskeelne mõiste surrender, mis küll otsetõlkes on „alistumine”, aga sinu poolest võiks selle eestikeelne vaste olla „võimalusest kinnihaaramine”. Sellest räägib selgelt Michael A. Singer oma raamatus „The Surrender Experiment” („Alistumise eksperiment“). Singeril oli raske ennast lõdvaks lasta, nii et peas oleks rahu ja vaikus, mitte pidev mõttetöö. Ta eraldus aktiivsest elust ja kolis Florida metsa, üksikusse paika, kus sai tegeleda jooga ja meditatsiooniga.

Aegamisi hakkas ta taipama, et hoolimata eemalolekust hakkas elu talle järjest rohkem igasuguseid võimalusi pakkuma. Ta suhtus sellesse nii, et kui pakutakse, tuleb vastu võtta ja võimalustest kinni haarata. Lõpuks sai temast miljardiettevõtte omanik. Ta ostis nimelt aja jooksul maad üha juurde ja sai suurmaaomanikuks.

Püüa ka sina elule n-ö alistuda ja vastu võtta seda, mida ta pakub. Vastupunnimine ei too head. Selle asemel, et hambad ristis kujundada oma elu selliselt, kuidas sa ise oled ette kujutanud, tasub elul lasta kujuneda vastavalt sellele, mida universumil sulle pakkuda on. Siin aitab jällegi spirituaalsete harjutuste ja vaimse maailmaga tegelemine. Nii hakkad mõistma, mis on see, mis sind tegelikult kõnetab ja millega sa tahad tegeleda. Lase neil asjadel endani jõuda.

Roland Tokko nõuanded spirituaalsuse leidmiseks ja selle praktiseerimiseks:

  • Püüa iga päev 10–12 minutit mediteerida.
  • Mediteerimine rahustab meelt ja tõstab su energiataset.
  • Võta vastu, mida elu sulle pakub, ja ära võitle vastu.
  • Õpi valitsema oma reaktsioone ja emotsioone. Tähtis pole see, mis sinuga juhtub, vaid see, kuidas sa sellesse suhtud.
  • Ole tänulik ja tee see endale harjumuseks. Mõtle iga päev kolmele kuni viiele asjale, mille eest sa tänulik oled.
  • Hakka tähele panema universumi saadetud märke, et oma elu muuta või otsuseid teha.