Kliinik 32 hambaarst dr. Inga Rahuoja soovitab elada sel aastal tervislikumalt ja loobuda suitsetamisest. Tubakatoodetes sisalduvad mürgised ained ei lase organismil käivitada normaalset põletikuvastast kaitsereaktsiooni ning seetõttu ei märka suitsetajad hamba- ja igemehaiguste tekkimist sageli enne probleem on juba suurem.

„Igemepõletiku kõige esimene tunnus on hammaste veritsemine. Kuna suitsetamine põhjustab veresoonte ahenemist, ei pruugi suitsetaja igemed veritsema hakata. Probleemile jõutakse jälile hiljem, kui kõiki hambaid enam päästa ei õnnestu,“ rääkis dr. Rahuoja.

Kui igemehaigus on tekkinud, tuleks suitsetamine kindlasti maha jätta, sest 90 protsenti patsientidest, kellel igemehaigus ei allu ravile, on suitsetajad.

“Suitsetamine, olgu tegemist traditsiooniliste tubakasuitsude, e-sigarettide või muuga, tähendab igal juhul suurt riski igemehaigusteks. Mida noorem on suitsetaja, seda tõenäolisem on, et tal tekib igemehaigus ehk parodontiit. Mida rohkem suitsetada, seda halvem on prognoos ja raskem haigus. Hammaste tugikoed hävivad, hambad hakkavad liikuma kuni tulevad suust ära,” loetles dr. Rahuoja.

Suitsetamisest loobumine on tõhus viis ka vähki haigestumise riskide vähendamiseks. Kui loobuda suitsetamisest, väheneb suuvähki haigestumise risk mitmekordselt.

Kliinik 32 hambaarst dr Inga Rahuoja soovitab suitsetajatel olla väga tähelepanelik oma tervise suhtes ning jälgima muutusi limaskestadel näo ja kaelapiirkonnas — kui tekib probleeme, mis ei parane üle mitme nädala, tuleks kindlasti pöörduda arsti poole. Vähemalt kord aastas tuleks käia hambaarsti juures ja sealhulgas hammaste puhastuses. Suitsetajatele iseloomulikku suukuivust tuleks leevendada, loputades suitsetamise järgselt suud puhta veega.