Taimne Teisipäev on loonud iseseisvuspäeva pidulauale 4 retsepti, mis on ühest küljest on igale eestimaalasele tuttavad, kuid pakuvad siiski põnevaid uusi nüansse.

Bataadi-odrakruubipuder krõbeda sibulaga

Kruubipuder krõbeda sibulaga on
eestlaste toidulaudu juba kaua ehtinud. Lisades sellele aga bataati, on tulemuseks hoopis uutmoodi roog, mis pakub uudistamisvõimalust ka neile, kes pole eelnevalt maguskartuliga veel sõbraks saanud. See kergelt magus juurvili on täis kiudaineid ja antioksüdante, et teha rikkalik pidusööming ka kehale mõnusamaks.

Kogus:
6-le

Valmistamise aeg:
20-80 min

Vaja läheb:
1 kilo bataati
100 grammi odrakruupi (keetmata)
50 grammi taimset margariini või koort
2 sibulat
4 küüslauguküünt
Praadimiseks õli/ kookosrasva
Maitseks soola, pipart

Valmistamine

  • Pese odrakruubid külma veega korralikult läbi, pane vesi pliidile
  • ning aja keema. Aseta pestud kruubid keevasse vette, lisa 1-2 sl soola. Selliselt kruupe keetes jäävad need sõmerad. Kruubid keevad 60-80 minutit. Hea nipp! Keeda kruubid aegsasti valmis!
  • Keeda kruubid soolaga pehmeks.
  • Koori ja tükelda bataat kuubikuteks ning pane soolaga maitsestatud vette keema.
  • Keeda umbes 15 minutit, kuni pehme. Tõsta kõrvale, lisa margariin või koor ning maitseks sool ja pipar. Tambi ühtlaseks, on hea kui jäävad ka mõned suuremad tükid.
  • Haki sibul ja küüslauk, pruunista pannil kuldeks. Lisa pannile juurde keedetud
  • kruubid ja rösti krõbedaks.
  • Sega enamus sibula-küüslaugu-kruubi segu pudru sisse (jäta kaunistuseks alles 1-2
  • spl).
  • Serveeri kausis kuumalt, puista peale sibula-kruubi segu.


Lillkapsasteik salatipadjal hernepüreega

Lillkapsas on üks tänuväärne köögivili, millest saab teha nii riisi kui ka pitsapõhja. Taimse Teisipäeva kokandustiim soovitab veel ühte varianti – lillkapsasteiki, mis on ahjus küpsenuna tervislik ja väga maitsev.

Kogus:
kuni 4-le

Valmistamise aeg:
60 minutit

Vaja läheb:

Lillkapsas:
2 väiksemat lillkapsast
Õli
Maitsestamiseks soola, pipart, paprikapulbrit, karripulbrit või meelepärast ürdisegu (segu kokku u 3-4 tl)

Hernepüree:
1 pakk külmutatud herneid
4 hakitud küüslauguküünt
2 hakitud sibulat
1 l köögiviljapuljongit või vett
Maitseks soola, pipart, puljongikuubik

Salat:
Peotäis rukolat
Peotäis beebispinatit
1 paprika
1 karp kirsstomateid
Pool kurki

Valmistamine

Steik:
Eemalda vars ja lõika lillkapsad pooleks. Aseta steigid küpsetuspaberiga
kaetud ahjuplaadile ning pintselda mõlemalt poolt õliga. Sega kausis maitseained ja raputa steikidele ühtlaselt, mudi näppudega maitseained õisikule. Kata ahjuplaadil olevad lillkapsad fooliumiga ning küpseta 250 kraadi juures pehmeks ja kuldpruuniks. Võta foolium pealt ning grilli pealt krõbedaks.

Salat:
Rebi salat väiksemaks, haki paprika, kurk tomat, sega kokku.

Püree:
Haki sibul ja küüslauk peeneks ning pane koos herneste ning köögiviljapuljongiga
keema. Keeda 10-15 minutit, nõruta vedelik eraldi kaussi (seda saab hiljem püree lahjendamiseks ja maitsestamiseks kasutada). Blenderda herned, sibul ja küüslauk ühtlaseks, vajadusel lisa juurde keeduvett kui püree on liiga kuiv.

Serveerimine:
Aseta 2-3 spl salatit taldrikule, aseta peale lillkapsa steik.
Kõrvale tõsta 2-3 lusikat hernepüreed. Serveeri kuumalt.

Kolmekihiline kookose-chia puding marjadega

Chia seemned on Lõuna-Ameerikast pärit supertoit, mis sisaldavad
suures koguses oomega 3 rasvhappeid ja kaltsiumit. Just viimasel ajal on need väikesed väekad seemned maailmas võidukäiku tegemas ning leidnud oma koha ühe rohkemate inimeste toidulaual. Kookospiimaga segatult saab neist mõnusa pudingu ning põnevama maitsenaudingu
otsijad saavad ehitada mitmekihilise meistriteose, kus iga kiht erineva maitse ja tekstuuriga.

Kogus:
4-le
Valmimise aeg: üleöö
leotatud chia seemned + serveerimine kõrgemas klaasis või pokaalis

Vaja läheb:
1 purk kookospiima (nt Santa Maria)
3-4 spl chia seemneid (kuhjaga)
1 tl vaniljeekstrakti
1-2 spl suhkrut/ kookospalmisuhkrut /vahtrasiirupit / agaavisiirupit
50 grammi mustikaid (külmutatud või värskeid)
100 grammi tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter 56%)
Kaunistuseks meelepäraseid marju või moosi

Valmistamine

Sega kookospiima sisse chia seemned, vanilliekstrakt, magusaine ning jaga segu kaheks. Püreesta mustikad ning sega üks osa kookose-chia segu sisse. Aseta segu ööks või vähemalt 6 tunniks külmkappi. Kasuta serveerimiseks kõrgemaid klaase või pokaale. Aseta esimese kihina valget värvi puding, teise kihina riivitud tume šokolaad, kolmanda kihina lilla puding. Kaunista marjade või moosiga.

Praekapsa-odrakruubi Wellington

Kuna Wellington oma originaalvormis taimsete komponentide rohkusega just ei hiilga, siis on aastate jooksul sellest tehtud hulgaliselt eriversioone, kasutades täidisena nii peeti kui ube. Seega, mis kõlaks veel eestlaslikumalt kui hapukapsa ja tanguga versioon? Kui kõrvale jätta roa välismaine nimi, on tegemist ühe koduse ja mõnusa suure pirukaga, mis maitseb kõigile ning on iga peolaua ehteks.

Kogus: 8-le

Valmistamise aeg: 30 minutit + 60-80 minutit

Vaja läheb:

400 grammi praekapsast (nt Põltsamaa Praekapsas musta ploomiga)

100 grammi odrakruupi

1 suur sibul

4 küüslauguküünt

1-2 spl õli/ kookosrasva

1 suur leht taimset lehttainast (nt Pagaripoiste oma on ühes tükis)

2-3 spl taimset piima või õli (pintseldamiseks)

Maitseks soola ja pipart, sojakastet.

Valmistamine

Odrakruubi keetmine:

Pese odrakruubid külma veega korralikult läbi, pane vesi pliidile ning aja keema. Aseta pestud kruubid keevasse vette, lisa 1-2 sl soola. Selliselt kruupe keetes jäävad need sõmerad. Kruubid keevad 60-80 minutit. Hea nipp! Keeda kruubid aegsasti valmis!

Täidis:

1. Keeda odrakruubid pehmeks.

2. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning prae pannil kuldpruuniks. Lisa pannile keedetud kruubid ning rösti kergelt krõbedaks. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga, ürtidega.

3. Aseta praekapsas suurde kaussi, vajadusel nõruta üleliigne vedelik. Sega juurde praetud sibul, küüslauk ja kruubid.

Pirukas:

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.

2. Pane (eelnevalt sulanud) lehttaigen ahjuplaadile, küpsetuspaber all. Kalla täidis piklikult taigna keskele, u 15 cm laiuselt ja vormi täidisest ühtlase paksuse ja laiusega kuhi.

3. Keera ettevaatlikult tainas kokku, et tekiks päts. Vajuta ääred kinni. Keera päts teistpidi, et ääred oleksid allpool. Jälgi, et allpool ei jääks taigen liiga paksult, sest see ei pruugi läbi küpsega (vajadusel lõika osa taignast ära).

4. Tee õrnalt väikesed sisselõiked, (aga mitte lõigata täiesti läbi), ja pintselda veidi taimse piima või õliga.

5. Küpseta Wellingtoni umbes 20 minutit, kuni see on kuldne ja paisunud. Naudi kuumalt või külmalt!