Kui Šotimaa parlament otsustab täna võtta vastu seaduse, mille järel oleks tegemist esimese riigiga maailmas, kus menstruatsioonitooted — muuhulgas näiteks tampoonid ja hügieenisidemed — oleksid kõigile naistele tasuta, on see suur samm kõigi maailma naiste jaoks.

Mis oleks, kui sina ei saaks endale neid tooteid lubada?

Seadus, mille tõi esimesena 2017. aastal lauale leiboristide ridadesse kuuluv Monica Lennon, on eelkõige oluline just nende noorte neidude ja täiskasvanud naiste poolt vaadatuna, kes ei saa menstruatsiooni ajal käia koolis ega tööl, sest nad ei saa endale vajalikke hügieenitooteid lubada. Kui keskmiselt kestab menstruatsioon umbes viis päeva, kulub naistel selleks vajalike hügieenitoodete peale umbes kaheksa briti naela kuus. 2018. aastal läbi viidud uuringu järgi ei ole rohkem kui 25 protsendil Inglismaa, Šotimaa ja Walesi naistel igakuiselt võimalik sellist "luksust" rahastada.

Šotimaa oli muuseas ka esimene riik maailmas, kus hügieenitooteid pakutakse tasuta koolides, kolledžites ja ülikoolides, tänu millele ei pea õpilased koolist menstruatsiooni tõttu puuduma ning saavad omandada haridust teistega võrdselt. Eelnevalt, kui vajalikud hügieenitooted noortele tasuta kättesaadavad ei olnud ja nad neid endale ise lubada ei saanud, improviseeriti ja kasutati selle asemel näiteks sokke või salvrätikuid.

“Igal naisel peaks olema juurdepääs tasuta hügieenitoodetele,” avaldas Šotimaal asuva St Paul’s’i keskkooli õpilane Amy BBC'le. “Tegemist ei ole luksustoote või millegi sellisega. Me vajame neid.”

Jaanuarikuus langesid ka mitmed supermarketid Suurbritannias naisteühenduste kriitikatulva alla, sest viimased taunisid poodide otsust paigaldada hügieenitoodete lettide äärde varastamise eest hoiatavad sildid. Naiste võrdsete õiguste eest võitleva ühenduse Women’s Equality Party liider Mandu Reid tõdes, et range kord ja kasvav kodutus on lükanud mitmed naised olukorda, kus nende ainus võimalus ongi kas varastada vajaminevaid hügieenitooteid või saada kuidagi ilma hakkama.

24 miljonit briti naela aastas

Kui Lennoni sõnul tuleks valitsusel leida selleks 9.7 miljonit briti naela aastas, siis valitsuse arvutuste järgi oleks see summa kordades suurem, ca 24 miljonit briti naela. Selleks, et seadusemuudatus oleks reaalne, tuleb veel palju tööd ära teha ja täna selgub, kas Šotimaa valitsus on selleks otsuseks valmis.