RETSEPT | 3 lihtsat ja põnevat hummust, mida juba täna valmistada
Kikerhernestest valmistatud kreemjas ja valgurikas hummus on niivõrd armastatud toit, et sellele on pühendatud lausa eraldi tähtpäev — 13. mai! Rahvusvahelise hummusepäeva puhul tutvustab Taimne Teisipäev kolme erinevat retsepti selle imetoidu valmistamiseks. Naudi dipikastmena koos juurviljadega või lisa oma lemmikroogadele!
Klassikaline kreemjas hummus
Vaja läheb:
- 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
- 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
- 60 ml tahiinit ehk seesamiseemnepastat
- 1 küüslauguküüs, purustatud
- 2 sl oliiviõli
- ½ tl jahvatatud vürtsköömneid
- Maitse järgi soola
- 30-45 ml vett
Valmistamine:
Töötle tahiinit ja sidrunimahla köögikombainis või saumikseriga umbes minut aega. Lisa oliiviõli, purustatud küüslauk, köömned ja ½ tl soola. Töötle minuti jooksul või kuni segu on ühtlane. Lisa segule pooled kikerhernestest ja töötle minut aega. Lisa ülejäänud kikerherned ja töötle, kuni segu on kreemjas, 1-2 minutit. Lisa 30-45 ml vett, kuni hummus on mõnusa konsistentsiga. Lisa maitse järgi soola.
Vürtsikas porgandihummus
Vaja läheb:
- 2 keskmist porgandit, kooritud
- 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
- 80 ml (5 sl) tahiinit ehk seesamiseemnepastat
- 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
- 1 küüslauguküüs, purustatud
- 1 sl harissa või sriracha kastet
- Maitse järgi soola
- ¼ tl jahvatatud vürtsköömneid
- 2 sl oliiviõli
Valmistamine:
Kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta porgandid fooliumiruudule ja nirista peale 2 sl vett. Mässi porgandid tihedalt fooliumisse ja küpseta ahjuplaadil pehmeks, 40-50 minutit. Lase jahtuda.
Lisa köögikombaini või kaussi röstitud porgandid, kikerherned, tahiini, sidrunimahl, küüslauk, harissa, sool ja köömned ning töötle kombaini või saumikseriga, kuni segu on ühtlane, umbes minut aega. Lisa 2 sl oliiviõli ja töötle veel umbes minuti jagu, kuni segu on õhuline ja kreemjas. Vajadusel lisa juurde soola. Kui soovid vürtsikamat hummust, lisa veel harissa või sriracha kastet.
Avokaado-ürdihummus
Vaja läheb:
- Pool küpset avokaadot
- 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
- 80 ml (5 sl) tahiinit ehk seesamiseemnepastat
- 60 ml värsket laimimahla
- 1 küüslauguküüs, purustatud
- Maitse järgi soola ja musta pipart
- ¼ tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tassitäis koriandrilehti
- 2 sl oliiviõli
Valmistamine:
Lisa köögikombaini või kaussi avokaado, kikerherned, tahiini, laimimahl, küüslauk, sool, pipar, köömned ja koriander. Töötle kombaini või saumikseriga, kuni segu on ühtlane, umbes minut aega. Lisa 2 sl oliiviõli ja töötle, kuni segu on kreemjas ja õhuline. Vajadusel lisa maitse järgi soola.