Värske kartuli salat ürdikastmega

Värsked kartulid on nii maitsvad, et heaks salatiks piisab ka vaid lihtsast ürdikastmest. Keeda kartulid kindlasti koorega ja tervelt ning ära kindlasti üle keeda — muidu võid salati asemel saada pudrulaadse jahuse massi. Kui pelgad sibula teravat maitset, siis hoia seda seni külmas vees, kuni kartulid keevad. Punane sibul annab salatile värvi, kuid selle asemel võid kasutada ka tavalist sibulat või hoopis sibulapealseid.

  • 1 kg väiksemaid kartuleid
  • soola
  • 2 sl + 2 sl valgeveini või palsamiäädikat
  • 0,5 dl oliiviõli
  • 2 tl Dijoni sinepit
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 3–4 sl hakitud siledalehelist peterselli (või basiilikut, tilli vms)
  • 1 punane sibul

Pese kartulid hoolikalt, kasuta selleks juurviljaharja. Pane kartulid potti ja vala peale nii palju külma vett, et mugulad oleksid üleni vee sees. Lase keema tõusta, lisa 1 sl soola ja keeda 15–20 minutit, kuni kartulid on pehmed. Vala keeduvesi ära ja lase kartulitel veidi jahtuda, kuni saad need kaussi pooleks lõigata. Piserda peale 2 sl veiniäädikat ja lase umbes 15 minutit imenduda.

Vahepeal valmista ürdikaste: sega oliiviõli hulka ülejäänud äädikas, sinep, 0,5 tl soola, pipar ja umbes pool hakitud maitserohelisest. Vala kaste kartulitele ja sega õrnalt läbi. Maitse ning kui vaja, lisa soola-pipart.

Koori sibul ja lõika õhukesteks rõngasteks, lisa need koos ülejäänud ürtidega kartulitele ja sega veelkord õrnalt läbi. Söö kohe või jäta paariks tunniks toasooja maitsestuma.

Võid salati ka 2–3 päeva varem valmis teha ja lasta külmkapis maitsestuda. Maitse ainult paraneb! Tõsta tund aega enne söömist toasooja ja puista värskeid ürte peale..

Caesari salat kana, muna ja avokaadoga

4 sööjale 40 minutit

Kui traditsiooniline Caesari salat koosneb vaid Rooma salatist, röstitud saiakrutoonidest ja parmesanist, siis siinne salat on tavapärasest rikkalikum ja toitvam. Selle eest hoolitsevad praetud kanafilee, kreemjas avokaado ja poolkõvaks keedetud munad. Legendaarne Caesari kaste sisaldab oliiviõli, küüslauku, anšoovisefileesid, sidrunimahla ja riivitud parmesani. Originaali munakollaseid ja sinepit asendab siin paks maitsestamata Kreeka jogurt.

Salat:

  • 1 baguette (u 120 g)
  • 2 kanafileed
  • 1 tl küüslaugupipart
  • 1 tl soola
  • õli praadimiseks
  • 2 muna
  • 2 mini Rooma salatit
  • 1 avokaado
  • 1 dl riivitud parmesani

Kaste:

  • 200 g paksu maitsestamata Kreeka jogurtit
  • 1 sl oliiviõli
  • 2–3 küüslauguküünt
  • 30 g anšoovisefileed poole väiksema sidruni mahl
  • 3 sl riivitud parmesani
  • soola, suhkrut ja purustatud musta pipart maitse järgi


Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Viiluta baguette, piserda viilud kergelt õliga üle ja rösti ahju ülemises osas küpsetusresti peal 5–7 minutit, kuni need on jumekad. Tõsta kõrvale. Kui saiaviilud on jahtunud, murra need suupärasteks tükkideks.

Valmista kaste: sega jogurti hulka oliiviõli, pressitud küüslauk, kahvliga peenestatud anšoovised, sidrunimahl ja riivitud parmesan. Sega hoolikalt läbi ning lisa maitse järgi soola, suhkrut ja purustatud musta pipart. Tõsta kaste külmkappi.

Nüüd tegele kanafileega: lõika fileed põiki pooleks, nii et saad neli ühesuurust fileepala. Puista mõlemale küljele soola ja küüslaugupipart ning hõõru kergelt käega sisse. Kuumuta pannil õli ja prae fileed mõlemalt poolt läbi. Tõsta pannilt
taldrikule ja hoia söömiseni soojas.

Keeda munad (peaaegu kõva muna keetmiseks piisab 7–8 minutist).

Rebi salatilehed kaussi väiksemaks. Poolita avokaado, tõsta viljaliha lusikaga välja ja lõika suuremateks tükkideks. Lõika soojad kanafileed kangideks ja lisa koos avokaadotükkidega salatikaussi. Lisa 0,5 dl riivitud parmesani, röstitud saiatükid ja salatikaste ning sega kergelt läbi. Koori munad, lõika pooleks ja tõsta salatile. Puista peale ülejäänud riivitud parmesan ja söö kohe.

Retseptid on pärit Tiina Lebane ja Pille Endeni raamatust “Parimad salatid. Külmlauale, lisandiks, pearoaks ja magustoiduks”.