Kuidas allergiat ära tunda?

Taimede õitsemise ajal lendleb õhus tavapärasest rohkem õietolmu, mis on sageli allergia tekitajaks. Õietolmuallergiat on esimese hooga raske ära tunda, sest allergianähud sarnanevad paljuski tavalisele külmetusele. “Tavalisemateks sümptomiteks on vesine eritis ninast, silmade sügelus, aevastamine, pisaratevool, sügelus ja lööbed,” kirjeldab apteeker Baar erinevaid allergia tunnuseid. Mõnel juhul võib tekkida köha ja peavalu ning raskematel juhtudel võib kaasneda lausa hingamisraskusi. “Need, kellele meeldib aias toimetada, võivad kogeda nahasügelust või lööbeid, mis on seotud mullamikroobide ja putukahammustustega.”

Kuidas allergia kulgeb?

Õietolmuallergia periood algab üldjuhul märtsi keskpaigast ja kestab kogu suve. Kui kevad on jahe ja õietolmu on vähem, siis võivad allergianähud mööduda kergemalt. “Õietolmu allergia kestab nii kaua, kuni õietolmu õhus lendub. Sümptomite tugevus sõltub aga sellest, kui palju õietolmuga kontakti on,” kinnitab apteeker ning rõhutab, et mida kiiremini saada allergia tekitajast eemale või seda vähendada, seda kiiremini saab ka leevendust.

Kust saada abi?

Kergemate allergiliste vaevuste korral saab abi apteegist. “Üldiselt aitavad kergendust tuua erinevad ninaspreid, millega saab loputada või ravida nina limaskesta. Silmatilgad aitavad taandada allergilisi reaktsiooni. Samuti on kättesaadaval spetsiaalsed tabletid, mis vähendavad kehas allergiat tekitavaid aineid. Praegusel ajal aitab hästi allergiat leevendada ka näomaski kandmine, mille tõttu satub hingamisteedesse vähem allergeene,” soovitab Baar.

Apteeker toonitab, et kui on tekkinud õietolmuallergia kahtlus, tasuks käia ka allergoloogi juures. Tema saab kontrollida, kas on vaja vaid allergianähtusid leevendada või on tarvis lausa põletikku ravida.

Kui käsimüügivahenditega jäävad allergiasümptomid püsima tuleb kindlasti konsulteerida arstiga, et leida parim viis tervisemurele leevenduse saamiseks.

Kaheksa soovitust igapäevaseks käitumiseks

Neil, kes on õietolmu vastu allergilised, on kindlasti tähtis jälgida oma igapäevases käitumises järgmist:

  1. Jälgi õietolmu kalendrit
  2. Viibi õues hommikuti ja õhtuti
  3. Loputada nii nina kui ka kurku soolalahusega
  4. Kaitse silmi ja hingamisteid, vastavalt siis prillide ja maskiga
  5. Hoia aknad kinni
  6. Ära kuivata õues pesu
  7. Pühi tolmu iga päev
  8. Ära ise niida muru
Jaga
Kommentaarid