1. Köögiviljavardad küüslaugu-ürdikastmega

Vaja läheb:

  • 2 keskmist punast sibulat
  • 2 keskmist suvikõrvitsat
  • 1 punane paprika
  • 1 oranž paprika
  • 1 kollane paprika
  • 1 roheline paprika
  • Oliiviõli määrimiseks
  • Palsamiäädikat serveerimiseks (soovi korral)

Kastme jaoks:

  • 2 spl oliiviõli
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 22 g värsket peterselli
  • 22 g värsket koriandrit
  • 2 värsket rosmariini
  • Soola, pipart

Valmista köögiviljad ette: viiluta suvikõrvitsad, koori sibul ja lõika pooleks ja siis omakorda kolmeks, eemalda paprikatelt seemned ja lõika umbes 2,5 x 2,5 cm tükkideks.

Haki ürdid ja küüslauguküüned peeneks. Sega kokku kastme koostisosad.

Pane köögiviljad varraste otsa, pintselda üle küüslaugu-ürdikastmega. Jätsa osa kasted pärastiseks. Aseta köögiviljad grillile ja keera neid aeg-ajalt, kuni köögiviljad on pehmed ja äärtest pruunid (umbes 5-8 min ühe külje kohta). Eemalda vardad grillilt ja pintselda küüslaugu-ürdikastmega. Soovi korral lisa natuke palsamiäädikat maitsestamiseks.

Originaalretsept: The Forked Spoon

2. Hawaii-hõngulised tempeh’i-köögiviljavardad

Vaja läheb:

  • 230 g tempeh’it
  • 225 g barbecue-kastet
  • Pool rohelist paprikat
  • Pool punast paprikat
  • Pool punast sibulat
  • 420 g värsket ananassi
  • 1 spl oliiviõli

Lõika tempeh varda jaoks parajateks tükkideks (umbes paari sentimeetri paksusteks kuubikuteks). Pane vesi keema, aseta tempeh’i tükid keevasse vettei, kata pott kaanega ja eemalda kuumalt pliidiplaadilt. Lase tempeh’il veel umbes 5 minutit küpseda. See eemaldab tempeh’ile omase õrnalt kibeda maitse. Pane pool kastmest madalasse kaussi, lisa tempeh’i tükid. Sega, kuni tempeh’i tükid on ühtlaselt kastmega kaetud. Lase tempeh’il vähemalt kaks tundi külmas seista. Vahepeal võid aeg-ajalt segada.

Kui oled grillimiseks valmis, lõika köögiviljad ja ananass varda jaoks parajateks tükkideks (umbes paari sentimeetri paksusteks). Pane varraste otsa tempeh, paprika, sibul ja ananass ning kata ülejäänud kastmega. Aseta grillile ja keera aeg-ajalt, kuni köögiviljad on pehmed ja tempeh krõbe.

Originaalretsept: Well Vegan

3. Rooskapsa-vahtrasiirupivardad

Vaja läheb:

  • 450 g Brüsseli ehk rooskapsaid, pooleks lõigatud
  • Pool punast sibulat, umbes 2,5*2,5 cm tükkideks lõigatud
  • 3 spl oliiviõli
  • 3 spl palsamiäädikat
  • 1 spl vahtrasiirupit
  • 1 spl Dijoni sinepit
  • 0,25 tl meresoola
  • Serveerimiseks värsket sidrunimahla, veel vahtrasiirupit, värsket peterselli

Aja suures potis keema vesi. Pane rooskapsad keevasse vette umbes 1 minutiks, kuni kapsad on pehmed. Loputa külma veega ja kuivata õrnalt köögirätikuga. Sega suures kausis kõik koostisosad. Sega korralikult, et kapsad ja sibulatükid oleksid korralikult ja ühtlaselt kastmesed.

Aseta varda otsa kordamööda rooskapsad ja sibulatükid. Kui kaussi jäi kastet üle, kalla see varrastele. Grilli vardaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit mõlemalt poolt, kuni rooskapsad hakkavad õrnalt pruunistuma.

Soovi korral määri peale veel veidi vahtrasiirupit, pigista rooskapsastele sidrunimahla ja raputa peale värskelt hakitud peterselli.

Originaalretsept: Food Network