Ettevalmistus on Ketlini sõnul see, milles peitub see põhiline jõud ja muidugi ka edu. “Ettevalmistust ma pean kõige olulisemaks üldse, sest kui sa oled hästi ette valmistunud, siis edasine protsess on juba olulisemalt lihtsam ja kergem ning ka tulemused tulevad oluliselt paremad,” räägib Ketlin ettevalmistuse vajalikkusest.

Tutvu kindlasti ettevõttega

Kindlasti tasub esimese asjana võtta lahti ettevõtte koduleht. Kodulehtedel võib olla ka infot sinu tulevaste kolleegide kohta, mingid head uudislood ja muu info, mis võib ka sinu enda jaoks tähtis olla. Võibolla sul tekib mingeid lisaküsimusi, mida sa saad küsida töövestlusel, võibolla on sinu jaoks seal ka midagi häirivat. Seepärast on mõistlik teha eeltööd.

Kui kodulehte pole, siis maksab selle ettevõtte nime ka guugeldada, sest võibolla on seal muid probleeme, võibolla näed ka makseraskuseid. “Kui sa näed juba, et on suured makseraskused, siis ma ei soovita sellesse ettevõttesse kandideerida, sest need makseraskused võivad suure tõenäosusega ka sinu palka puudutada,” toob Ketlin välja asju, mida tasuks märgata.

Töövestlusele minnes tee oma välimus korda

Kui sa lähed töövestlusele, siis on väga oluline, et sa oled hoolitsetud. Sinu välimus peab olema hea, ei tohiks olla ülepakutud, aga kindlasti sinu juuksed, küüned, riietus ja välimus peaks olema üle vaadatud, see annab sulle ka lisaenesekindlust juurde, kui sa näed hea välja.

“Kindlasti ei tohi olla ka ülepingutatud, ma ei soovita peale panna üleliia parfüümi, kanda ekstravagantseid riideid või panna peale üleliia meiki, ei maksa üle pingutada,” soovitab kogenud värbamisekspert. Kõige parem on olla neutraalne, lihtsalt hoolitsetud ja klassikaline, ükskõik kuhu sa kandideerid. Siis ei saa minna midagi viltu, sest sinu välimus ei tohi hakata häirima.

Ära tasuks varjata ka tätoveeringud, sest on palju juhte, keda need häirivad. “Eks see on iga inimese enda asi, aga on parem, kui me paneme need peitu,” soovitab ta.

Töövestlusele minnes ole puhanud

Kindlasti on mõistlik minna töövestlusele puhanuna — ära planeeri mingisuguseid tegevusi töövestluse ette või eelnevale päevale. “Kui sa oled magamata, su silmad on punased, siis kõik saavad sellest aru ja see ei jäta head muljet, sest siis võibki jääda selline tunne, et sa käid siit ja sealt, vastutustunnet ei ole, isegi kui sul juhtub näiteks ühe korra selline asi, siis on sinust juba mulje järgi jäänud ja see ei ole hea,” soovitab Ketlin.

Kindlasti ei tohiks ka hilineda, ole pigem 10 minutit varem kohal. “Ei tasu öelda, et sa jäid ummikutesse, mitte kedagi ei huvita see,” tõdeb Ketlin. “Igal pool on ummikud, terves maailmas on. Kui sa tead, et on ummikud, siis sa tuled varem.”

Selliste olukordade vältimiseks tasub eelmisel päeval üle vaadata, kus töövestluse koht on.

Nipp värbamisjuhtide mentorilt, millega teistest eristuda

“Kui sa lähed töövestlusele, siis helista sellele inimesele, kellega sa oled intervjuu kokku leppinud või küsi ka juba sel ajal, kui sind kutsutakse vestlusele, et kuidas sa saaksid selleks töövestluseks hästi ette valmistuda,” soovitab Ketlin. “See paneb ka juba seda värbajat mõtlema, sest enamus inimesi seda ei küsi, aga need vähesed kes seda küsivad, on väga hästi meelde jäänud.”

Töövestlusel võiks aga küsida, et millised on selle ametikoha otsese juhi põhilised väärtushinnangud, teine asi on see, et mida ootab selle ametikoha otsene juht sellelt uuelt töötajalt.

Kõige tähtsam on aga jääda rahulikuks ja kindlasti ei maksa üle pingutada oma käitumises. “Neutraalsus on kõige parem,” soovitab Ketlin.

Kümme nõuannet, kuidas töövestluseks valmistuda

1. Loe läbi ettevõtte koduleht. Kodulehelt saad firma kohta loodetavasti piisavalt infot, et vältida kohtumisel piinlikult elementaarseid küsimusi (nt et millega ettevõte tegeleb). Vaata kindlasti ka uudiste ning blogi rubriiki, sealt võid saada huvitavat infot nii töötajate kui organisatsiooni kohta üldiselt.

2. Googelda ettevõtet. Soovituslik on ettevõtte nime ka googeldada, sest erinevatest artiklitest võid saada väga huvitavat infot. Seda nii positiivses kui ka negatiivses võtmes (näiteks makseraskused vms).

3. Vali õige riietus. Ole viisakas, kuid arvesta, et sa ei lähe näitusele. Klassikaline neutraalne must-valge on suurepärane valik, oma eripärane stiil jäta muudeks kordadeks. Naiste puhul on ohukohad liiga lühikesed kleidid/seelikud ning sügavad dekolteed. Need ei mõju töövestlusel üldjuhul hästi.

4. Ole hoolitsetud välimusega. See tähendab, et tee korda oma küüned, käi pesemas ja lase endale lõhna peale. Kammi juuksed, vaata et hingeõhk oleks korras ja et riided oleksid puhtad. Naised — meigiga ärge liialdage. Pigem vähem kui rohkem!

5. Peida oma tätoveeringud. On inimesi, kes suhtuvad tätoveeringutesse pigem umbusuga. Esimesel tööintervjuul on su eesmärk olla võimalikult meeldiv ja sobilik, seega peida tätoveeringud kui võimalik.

6. Mine vestlusele puhanuna. Punased silmad, haigutamine ja väsinud olek jätavad sinust väga kehva mulje. Mine vestlusele puhanuna ja kindlasti väldi eelmisel päeval pidutsemist!

7. Ära hiline! Kedagi ei huvita vabandused ummikust või õige koha üles leidmise raskusest. Käi päev-kaks enne vestlust vaatamas, kus see koht on ja kaua sinna sõidad. Nii pabistad vestluse päeval vähem ning tead paremini aega planeerida.

8. Uuri värbamisspetsialistilt, kuidas vestluseks ette valmistada. Enamus inimesi ei tee seda, mistõttu eristud kohe oma põhjalikkuse, pealehakkamise ja julgusega konkurentidest. Helista ja uuri, mismoodi end parimalt teie kohtumiseks ette valmistada.

9. Ole rahulik. Ära pinguta jutustamisega üle, ära ole liiga agar ega närviline. Püüa olla sõbralik, meeldiv, koostööaldis ja neutraalne. Ära kanna maske, ole sina ise.

10. Valmista küsimused ette. Sa võiksid küsida 3-5 küsimust ning need võiksid olla sisulised, näiteks otsese juhi väärtushinnangute kohta. Kirjuta küsimused üles, et need sul meelest ei läheks ning saaksid ülejäänud aja muule keskenduda.