Mis sul sel hetkel peast läbi käis?

Peale diagnoosi saamist käis peast läbi palju erinevaid stsenaariumeid ja mõtteid. Enamus alguses küllaltki tumedates toonides, sest tol hetkel oli palju küsimusi õhus — kas ja kui kaugele see on levinud? Mis järgmised sammud saavad olema? Kuidas see mu kogu edasist elu nüüd mõjutama hakkab? Peamine mõte, mis domineeris oli küsimus “MIKS?” “Miks mina? Miks praegu? Miks niimoodi?” Mida aeg edasi, seda vähesemaks need miks-id läksid ja meelestatud helgemaks.

Kuidas värske abikaasaga sellele uudisele vastu astusite?

Abikaasa oli kogu protsessi ajal võrratu tugi. Kuu aega varem olime tõotuse andnud, et seisame üksteisega ”…nii tervises kui haiguses” ning see sai kohe ka testitud.

Tema oli see, kes julgustas mind pidevalt positiivselt mõtlema ja toetas igati. Käis minuga arstide juures, aitas taastuda ning mis kõige olulisem, oli emotsionaalselt stabiilne ja kaasaelav.

Usun siiralt, et sellised keerulised olukorrad testivad väga hästi pühendumust ja oma sõna pidamist ning ma ei saaks tänulikum olla, et see oli üks asi, milles ma sekundikski kahtlema ei pidanud.

Mis oli kogu olukorda arvestades su kõige suurem õppetund?

Õppetunde oli kokku kuhjaga. Kindlasti muutsin väga palju enda harjumusi. Õppisin rohkelt toitumise ja erinevate toitainete kohta ning hakkasin päriselt ise esimest korda elus süüa tegema.

Sain üldiselt väga palju teadlikkumaks paljudes valdkondades. Haigus näitas ka seda, et alati on asju, mille eest tänulik olla ning et meie suhtumine on asi, mis on 100% meie kontrolli all. Nägin ka veel rohkem ja selgemalt seda, kui palju toetust ja häid inimesi mu ümber oli. Samuti seda, kuidas jagatud mure tõesti on vahel väiksema koormaga mure.

Mis su elus muutus?

Elus muutus omajagu asju. Usun, et haigus aitas mul prioriteedid rohkem paika panna ja neid kaitsta. Enne jooksin igale poole, peale haiguse perioodi oli rahu ja balanss olulisem. Hakkasin ütlema asjadele, mis mind tegelikult ei aidanud “EI” ja tänu sellele olin võimeline oma aega panema tegevustesse, mis olid minu jaoks olulisemad. Muutusin kindlasti naiselikumaks.

Liisa-Maria räägib pikemalt oma loo ja ka sellest, kuidas vähidiagnoosile järgnes veel raseduse katkemine, tänaõhtuses Kanal 2 saates Pöördepunkt kell 20:00. “Me oleme äärmiselt tänulikud perekond Connoritele, et nad meie ettepaneku saates osaleda, vastu võtsid. Vähk puudutab otseselt või kaudselt paljusid eestlasi. Raseduse katkemine on aga endiselt meie ühiskonnas teema, millest pigem ei räägita. Liisa meetodid eluga edasi minemiseks tundusid äärmiselt huvitavad,” ütleb saate toimetaja Martin Aare.

Saate autorite sõnul annab Liisa Maria lugu jõudu paljudele samas seisus olevatele naistele ning nende lähedastele. “Kontrolli kontrollitavat!” nagu ütleb saate peategelane. Mida see täpselt tähendab, sellest Pöördepunkti teine episood räägibki.


Jaga
Kommentaarid