1918. aastal elas maailm üle tänapäevaga sarnase kaose, tuntud ka influenza ehk Hispaania gripi nime all. See levis aastatel 1918-1920 ja tappis umbkaudu 50 miljonit inimest. Kas tol ajal oli suhete navigeerimine ja kohtingutel käimine sama keerukas kui sel kevadel? Ajaloolased kinnitavad, et kohati küll.

Suudlemine oli äärmiselt vastuoluline

Enne 1918. aastat oli suudlemine niigi tabu teema, aga gripp ei muutnud olukorda paremaks.

“Mõndades kohtades olid piirangud, mis keelustasid sõjast koju tulnud sõdurite suudlemise ja kallistamise, sest inimesed kartsid viiruse levikut,” selgitab geeniuurija Roi Mandel.

1918. aasta versioon Tinderist?

Pandeemia ajal meeldis mõndadele vallalistele partnerit otsida ajalehtede kaudu. Kirjutati ka poeetilisi avalikke armastuskirju, lootuses kellegi süda võluda. Tänapäeval piisab vaid paremale libistamisest...

Ajal mil telefone ja kohtinguäppe polnud, sai just kirjapildis armastus tõelise väljendusvormi.

Paika pandi kindlad turvanõuded

Just nagu Terviseametil on käed-jalad praegu tööd täis, tegeleti ka 100 aastat tagasi turvanõuete tagamisega. 1918ndal aastal ilmunud USA ajakirjas Democratic Banner soovitas kirurg Rupet Blue vältida rahvarohkeid kohti, sülitamist, topside ja teiste söögiriistade jagamist ning suudlemist.

Mõndades linnades kehtisid tänase päevaga sarnased karantiinid, sulgeti ärisid ja välditi inimeste kogunemist.

“Nii mõnedki suuremad üritused, tsirkused ja kohalikud laadad, jäeti pandeemia esimese ja teise laine ajal ära,” selgitab Naomi Rogers, Yale’i ülikooli meditsiiniprofessor.

1918. aastal levisid ka flaierid, mis pandeemia osas hoiatasid ja õhutasid inimesi kodus ise maske tegema.

Kinodega olid lood keerulised, sest kuigi saalitäis inimesi kõrvuti istumas pandeemia ajal hea mõte polnud, toimisid kinod kui inimeste teavitajad. "Just terviseteemalisi videosi ja nõuandeid tutvustati inimestele kinos,” ütleb Rogers.

Intiimsus ja loomingulisus käisid käsikäes

Roi Mandel avastas oma uurimustööd kirjutades, et 20. sajandil kasutati viiruse leviku takistamiseks kummalisi meetmeid. Seksi ajal soovitati kanda maski ja Mandel leidis reklaami, mis propageeris "suudlusekraani". Ajakirja Popular Science Montlhy sõnul oli see “samuti kasutatav ping-pongi reketina.”

Paarid asetasid suudlemise ajaks õhukese plaadi oma huulte vahele, et saavutada antiseptiline suudlus. Milline jaburus! Ja üldse mitte hügieeniline...

Maskid kaitsetsid naisi viiruse ja soovimatu tähelepanu eest

See pole mingi üllatus, aga mehed palusid juba 20. sajandi algul naistel rohkem naeratada. Maskid olid Hispaania gripi ajal niigi soovituslikud ja paljud naised kasutasid neid ka tüütute ahistajate eest põgenemiseks.

Allikas: Cosmopolitan