Emad peaks oma poegi õpetama armastama

Life coach Carmen Pritsoni sõnul, süüdistades meest nõrkuses, süüdistame tegelikult tema ema. Seetõttu peaksid naised oma poegadele teadlikult õpetama kuidas armastada naist ja ema, et tema oskaks seda tulevikus pakkuda oma naisele. Selleks, et seda osata õpetada, peaks naine ennekõike ennast ise austama.

Carmeni sõnul pole vahet, kas mees või naine, me oleme kõik hinged. “Kas mees peaks naist mõistma ja kui palju — küsimus ei ole ju selles, et sa oled mees — vahet ei ole,” ütleb ta.

Carmen ütleb, et me peaks oma lapsele ühe olulise teadmise selgeks tegema -mis asi on petmine. Mis on enesepettus ja seega ka teise inimese petmine ehk mitte austamine. “Petmine tähendab ennekõike enda madaldamist. Kui sa petad, siis sa madaldad ennast,” ütleb ta. “Aga kui me madaldame ennast, siis ühiskonnas ei saa olla tugevaid liidreid, ei saa olla eeskujusid, ei saa olla kangelasi. Kui ma petan, siis peaksin kohe endalt küsima -keda ma tegelikult petan? Kui ma varastan, siis kellelt ma tegelikult varastan? Pettes ennast ja teisi varjume enda tugevate kaitsete ehk varjude taha ja ei julge olla meie ise kõikide oma nõrkuste ja haavatavusega. Meie tugevus muutub seega meie nõrkuseks ja me ei saa olla enam need, kelleks sündisime.”

Madalseisud aitavad avastada oma potentsiaali

Carmen on pidanud mitmeid kordi enda elus seisma kaljuserval. Need on olnud hetked, kus lootus on asendunud kurbusega ja sa leiadki end jõuetult maas lamamas. Mõni aeg tagasi esines Carmen Edu Akadeemia poolt korraldatud veebiseminaril ja seal üks inimene kirjutas, et ta tunneb, et on olnud madalseisus, jõudnud ristteele ega tea, mis temast saab. Carmen ütleb, et madalseis on meile vahel vajalik, et me saaksime kohtuda enda tegeliku potensiaaliga. Olgugi, et sellel hetkel ei pruugi sa sellest kohe aru saada aga kui pisut toibud ja oled jäänud emotsiooniga kahekesi — ilma välismürata, siis saad aru kui palju on sinus veel seda ürgset jõudu ja elutahet.

Madalseisus peab kulgema rahulikult ega tohi rapsida nagu uppuja, kes püüab ellu jääda. “Kui sa rahuned ja viskad ennast selili vette ja lased sellel emotsioonil ennast kanda, siis jõuad sinna, kus hakkad end tasapisi juba turvalisemalt tundma. Sa saad aru, et sa ei pea uppuma. Sa võid teha hoopis julgema valiku ja otsustada elada. Kohe pärast tugevat otsust hakkad otsima alateadlikult võimalusi, et jõuda randa. Korraga sa avastad, et hulbid juba pikemat aega põlvini vees ja sa kartsid mõttetult.
“Me takerdume kinni emotsiooni, mida me ei tunne — see on hirm teadmatuse ees. Inimese elu ei kulge ju sirgjooneliselt, me kulgeme koos tõusude ja mõõnadega. Mingil hetkel need mõõnad muutuvad lihtsalt väiksemaks, sest me õpime mitte alla andma,” ütleb ta.

Carmeni sõnul tal selliseid madalseise ei ole, kus ta peaga vastu seina jookseb ja elutahe on täiesti kadunud. “Mulle on alati meeldinud vaheldus ja tihtilugu loon endale ise olukordi, mis ongi väljakutsuvad. See on minu normaalsus, ma vajan tunnet, et elan. Just seetõttu on minu madalseisud pigem sedalaadi, et ma konutan rutiinselt kohal ja hakkan tundma, et vajun rutiini alla. Õnneks olen aastatega loonud harjumuse hommikuti mediteerida ja just see on aidanud mul nendest olukordadest ka kiiresti välja tulla,” räägib ta oma nippidest.

Kui olukord on hull, tunnista seda endale

Oma elu muutmiseks soovitab Carmen tunnistada endale esmalt olukorra tõsidust — mis on vale ja mis on õige. Kui olukord on hull, siis tunnista endale, et olukord on hull.

Kui sa tunnistad endale Samuti, kus sa praegu oled ja millised on sinu praegused võimalused, Ssiis saab hakata ka olukorda kiiresti muutma. “Tee valik, ära jää uitama, ära jää mõtlema ja unistama,” räägib ta. “Kui sa teed valiku, muuda see valik endale kindlaks. Otsus on puhastav ja see puhastab ära kõik selle sita, mis on ümberringi. Otsus on sinu uus fookus.”

Kus on tegijaid, seal on ka lammutajaid

Tihti satub meie teele ka inimesi, kes sinusse ei usu ja sind alati kritiseerivad. Kuidas neid mitte hinge võtta? “Mina võin ju sulle öelda, et ära pane tähele, ära vaata, ära reageeri aga pärisolukorras on sul tõenäoliselt Seda on hästi kerge öelda, aga väga raske see nõuanne praktikasse panna.praktiseerida. Inimloomus on juba selline, et ta me võtame võtab kõike väga isiklikult. Kui keegi sind kritiseerib, siis ei ole ju tähtis see, mida see inimene ütleb, vaid see, mis tähenduse sa sellele lausele annad ja kuidas see tähendus hakkab sinu elu mõjutama,” toob ta välja. “Üks kriitiline nool sinu suunas võib hävitada kogu sinu võimekuse. See võib ära võtta kogu sinu jõu.”

Carmen soovitab mängida kui noolemängu — saada noorled selle inimese öeldud lause suunas ja purusta need laused ning muuda need nähtamatuks.

Küsimuse peale, kas iga heategu saab karistatud, ütleb Carmen: “Nii palju, kui on heategemist, on ka mahatampimist. Kus on tegijaid, seal on ka lammutajaid. Mul on tunne, et meie ühiskonnas ongi hetkel liiga palju kibestumist. Oleme tagasi tulnud vaatepunkti juurde, kus mõtleme, et miks minul hästi ei lähe ja teistel läheb. Hetkel on see seotud palju ka koroonaviiruse, hirmudega ja enesekahtlustega.”

Carmen sõnab, et tajub energeetiliselt, et hästi palju on väljaütlemisi, lähtudes enda kahtlustest ja kibestumistest. “Kui sa teed head, siis seal ei tohiks olla tingimusi. Liiga palju on küsimusi, mis on õige või mis on vale, liiga palju on mõttetut kisklemist selle üle, kas keegi on ära teeninud heateo või mitte Tegeleme rohkem seisukohtade kaitsmise kui sisuga. Ehk oleks aeg lasta ennast päriselt hingeliselt vabaks ja tegutsema hirmuvabalt.”

Carmen Pritson astub üles ka 1. novembril Kumus toimuval suurserminaril “Naised”, mis on mõeldud meestele ja naistele, kellel on huvi ja tahtmist rohkem teada saada naistest ja nende sisemaailmast.