„Ma olen õnnelik, sest minu peres on põlvest põlve elatud püsisuhetes. Mäletan hästi vanaisa ja vanaema kuldpulma aastapäeva — see oli perekonna väärikuse pidu. Sama tundsin ka oma isa ja ema suhtes. Nüüd elan kaasa oma laste abieludele. Mehele pole suuremat kingitust, kui sind armastatakse,“ rääkis Meego Remmel.

„Alati on igatsetud abielluda armastusest ja hoida abielu armastuses. Sageli küsitakse, kas armastus sai otsa? Pastor Dietrich Bonhoeffer, kes vangistati kolm kuud pärast kihlumist, kirjutab oma vanglapäeviku laulatusjutluses, et pruutpaari jaoks on täiesti õige tähistada oma pulmapäeva võidutundega. Kõik kahtlused ja tõkked on ausalt ette võetud ja ületatud. Mõlemad pooled on võitnud oma elu kõige olulisema lahingu — läbinud oma elus kriitilise punkti. Nüüd juhib Jumal teie abielu ning sellel on kõrgem väärikus ja vägi. See on Jumala püha seadmine. Mitte armastus ei hoia teie abielu, vaid nüüdsest hoiab abielu teie armastust,“ sõnas Remmel.

„Maailm on tänaseks muutunud. Arusaamad on muutunud ka inimeses endas. Oleme astunud võrguajastusse. Toonases maailmas ei osatud tänast reaalsust ette kujutada. Kõik, mis 20. sajandil olid kesksed, need on tänaseks ära elanud. Me nagu tahaksime luua uue narratiivi — see, mis enne sidustas perekondi, täna seda enam ei tee ja näib vanamoeline. Kärgperendus teeb täna võidukäiku,“ lausus Remmel.

„Kui mina hakkasin abielluma, siis raamatuid lugedes tuli metsik hirm peale. Kas mina suudan elada 50-60 aastat sama naisega koos? Ma ei muretsenud naise, vaid ikka enda pärast. Siis leidsin ühest raamatust rahustava mõtte, et armastus tähendab tahta koos elada. See on vastutus. Läbi abielu kutsutakse teid vastutama kogu maailma ja abielu eest,“ ütles Remmel.

Konverentsil võtsid sõna rahvastikuminister Riina Solman, suhtekorraldaja Janek Mäggi, kirjandusteadlane Maarja Vaino, ajakirjanik Anna-Maria Veidemann-Makko, vandeadvokaat Paul Keres, eetik Meego Remmel. Paneeldiskussioonis „Kellega tohib abielluda?“ osalesid riigikogu liige Signe Riisalo, riigikogu liige Priit Sibul ning ettevõtja Urve Palo. Päeva modereeris Hannes Hermaküla.