Siin on 7 nõuannet, mis avavad sulle uue perspektiivi teadlikus unes. Teadlik uni annab sulle unenäod, mida sa kauem mäletad ja mis sind rohkem puudutavad. Samuti kergema ja lihtsama uinumise ja aitab ravida ka unetust. Kirgaste unenägude nägemine tuleb kergelt ja iseenesest. Tervis paraneb ja päev muutub paremaks.

Käbikehal, melatoniinil on oluline roll une juures. Seda organit, mis asub sügaval ajus ja mis sarnaneb käbile, kutsutakse käbikehaks. Käbikehal on mitu otstarvet, millest üks on toota hormooni, mida kutsutakse melatoniiniks.

Melatoniin aitab laiali saata erinevatele kehaosadele infot ümbruses valitseva valguse kohta. Teiste sõnadega toimib ta kui kehasisene kell ja aitab reguleerida une ja ärkveloleku tsüklit. Ta soodustab päeva jooksul teadvustamist ja vähendab magamajäämiseks vajaminevat aega.

Siin on head nõksud, mida kasutades võid ühel hetkel avastada, et mäletadki oma unenägusid paremini:

1. Heida alati magama samal kellaajal

See võib tunduda üsna selge. Minna magama ja ärgata samadel kellaaegadel iga päev, see reguleeribki meie sisemist kella (see tähendab melatoniini). Ja tead, miks sa teinekord ärkad viis minutit enne äratuskella? See on sinu melatoniin, mis hakkas tööle. Aga see ei saa tööle hakata, kui sul ei ole regulaarseid uneaegasid.

2. Maga täielikus pimeduses

Uuringud näitavad, et melatoniini tase on palju kõrgem öösel, kui magada täielikus pimeduses. See soodustab unenägusid, mida sa veel kaua mäletad. Valgusega magamine alandab une kvaliteeti ja häirib su sisemist kella, sest see alandab melatoniinitaset kehas.

3. Piira oma aega, mida sa veedad elektroonikaga

Arvutivalgus võib vähendada melatoniinitaset, kui sa veedad liiga palju aega ekraani taga. Ära ole üle viie tunni arvuti taga. Telefonide, televiisorite ja arvutite elektronväljad võivad samuti vähendada melatoniinitaset. Ära maga arvuti, teleka ega telefoni läheduses.

4. Meenuta endale päeva jooksul aset leidnud sündmusi

See on hea tegevus selleks hetkeks, kui sa juba voodisse oled heitnud. Mõtle eelnenud hommikule ja meenuta nii palju detaile kui võimalik. Mis värvi oli auto, mille kõrvale sa oma auto parkisid? Kes oli poemüüja, kui sa kassas maksid? Mis värvi silmad tal olid? Pöörasid sa sellele tähelepanu või olid sa ainult oma ostude sooritamisega hõivatud? Mõtle möödunud päevale ja meenuta nii palju detaile kui võimalik. Selline tegevus aitab sul tõsta oma tundlikkuse taset ja näha kirkaid unenägusid.

5. Masseeri oma peanahka

See võib tunduda imelik, aga tegelikult on see lõdvestav ja hea tervisele ning võimaldab näha teadlikke unenägusid. Peanahka masseerides vabastad sa endorfiine ja serotoniine. Endorfiinid aitavad sul lõdvestuda ja paremini uinuda. Serotoniin on kasutatud aga melatoniini poolt, sellepärast mida rohkem sa toodad serotoniini, seda rohkem sa toodad melatoniini. Melatoniin toodab aga palju kirkamaid unenägusid.

6. Õpi tundma unenäo märke enn, kui nad ilmuvad unenägudes

See on võimalik. Meie alateadvuse funktsioneerimine on rajatud teadvusele, seega, kui sa pidevalt mõtled ühele teatud asjale, on täiesti võimalik, et sa näed seda ka unes. Mõtle hästi tugevalt... On sinu elus midagi, mis sind köidab ja millele sa tihti mõtled? Vabal ajal puhates, millele sa mõtled?

7. Söö teatud toiduaineid

Need on täiesti olemas. On olemas toiduained, mis tõstavad melatoniinitaset. Näiteks kas sa teadsid, et ühe teelusikatäie sinepi söömine enne magamaheitmist tõstab su võimalust erksate unenägude nägemiseks? Siin on nimekiri toiduainetest, mis sind aidata võivad:

  • sinep
  • mandlid
  • päevalilleseemned
  • kirsid
  • linaseemned
  • kaer
  • riis
  • redis
  • mooniseemned
  • tomat
  • banaanid

Teised toiduaineid on piim, jogurt, munad, kala, brokoli, maguskartul, seened ja läätsed. Need toiduained sisaldavad B5 vitamiini, mida on vaja melatoniini sünteesiks.

Allikas: Kodused Lood