Tervisealgatuse Taimne Teisipäev tiim on välja töötanud kolm retsepti, mis ei jäta külmaks ka suurimaid jõuluprae sõpru. Need road tõestavad, et taimetoidud ei ole sugugi vaid taimetoitlaste pärusmaa, vaid sobivad elavdama igaühe pidulauda. Kui mitmendast pidusöögist juba raske olla ja hing ihkab vaheldust, siis katseta pearoana seenepirukat või täidetud muskaatkõrvitsat - lubame, et pettumust see juba ei valmista!

Seene Wellington

Tänavustel pühadel üllata oma külalisi või perekonda selle imelise seene Wellingtoni pirukaga. Piruka täidis on toitev ja maitsekas ning selle pühaderoa valmistamine ei võta ka palju aega. Boonuseks on kodu täis mõnusat pirukalõhna!

Vaja läheb:

  • 750 g hakitud seeni
  • 125 g keedetud riisi (võib asendada läätsedega või lisada rohkem seeni)
  • 1-2 spl oliiviõli
  • 1 hakitud suur sibul
  • 4 hakitud küüslauguküünt
  • 150 g beebispinatit
  • 2 spl sinepit
  • Maitse järgi soola, pipart
  • 4 tüümiani oksa
  • 100 g hakitud kreeka pähkleid
  • 60 g taimset juustu
  • 1 leht taimset lehttaigent (nt Pagaripoisid)
  • 2-3 spl taimset piima (pintseldamiseks)

Valmistamine

Täidis:

Kuumuta suurel pannil 1 spl õli. Lisa sibul ja prae, kuni on õrnalt pruunikad, umbes 3 minutit. Lisa seened, maitsesta soola ja pipraga ning prae, kuni kuldsed (umbes 5 minutit). Kui valmis, tõsta seened kõrvale, nt paberi peale, et neid õlist kurnata.

Tõsta pann uuesti pliidile alles jäänud õliga. Rösti küüslauku mõni sekund, lisa spinat ning prae 2-3 minutit, kuni spinat kokku tõmbub. Tõsta spinat sõelale, et kurnata ja pigista põhjalikult. (või lihtsalt sulata külmutatud spinat ja pigista)

Sega seened ja sibul kokku riisiga, maitsesta vajadusel veel soola/pipraga, lisa sinep (valikuliselt ka hakitud kreeka pähklid ja vegan juust), sega kokku ning pane segu külmikusse koos spinatiga. Jahuta täiesti maha.

Piruka kokku panemine:

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.

Pane lehttaigen ahjuplaadile, küpsetuspaber all. Pane spinat taigna keskele, aja laiali jälgides, et ääred jääksid vabaks. Kalla täidis spinati peale, lisa ka tüümian ning vajuta veidi kokku.

Ettevaatlikult keera tainas kokku, et sul tekiks päts.Vajuta ääred kinni. Keera päts teistpidi, et ääred oleks allpool.

Õrnalt tee väikesed sisselõiked (aga mitte lõigata täiesti läbi) ja pintselda veidi taimse piimaga.

Küpseta Wellingtoni umbes 20 minutit, kuni see on kuldne ja paisunud.

Serveeri ja naudi!

Röstitud muskaatkõrvits läätsetäidisega

Jõuluhõnguline täidetud muskaatkõrvits on ülim taimne pühadepraad. Nagu ühe tõelise jõuluprae puhul kombeks, tuleb ka selle täidetud kõrvitsa valmistamiseks varuda aega ning kannatust. See on imeline roog, mida valmistada koos terve perega ja nautida samal ajal kvaliteetaega. Valminud pidurooga mekkides on garanteeritud mõnust mõmisemine!

Vaja läheb:

  • 1 suur muskaatkõrvits
  • 2 spl oliivi õli
  • 1 punane sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 g läätsesid
  • 60 g külmutatud või värskeid pohlasid
  • 1 tl kuivatatud rosmariini
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl riivitud muskaatpähklit
  • 50 ml punast veini
  • 250 ml köögiviljapuljongit
  • 50 g värsket spinatit
  • 50 g pistaatsiapähkleid
  • Maitsestamiseks soola

Valmistamine

Kuumuta ahi 180°C juurde.

Lõika muskaatkõrvits pikisuunas pooleks. Võta seemned välja. Pane ahjuplaadile ja piserda natukese oliiviõliga. Küpseta ahjus umbes 40-45 minuti. Võta kõrvits ahjust välja ja lase jahtuda.

Samal ajal kui muskaatkõrvits jahtub, valmista täidis. Selleks kuumuta oliiviõli pannil, lisa peeneks tükeldatud sibul ja küüslauk. Prae, kuni sibul ja küüslauk on pehmenenud. Lisa läätsed, jõhvikad, rosmariin, tüümian, valge vein ja köögiviljapuljong. Lase väiksel kuumusel keeda, kuni läätsed on pehmed.

Võta lusikaga muskaatkõrvitsatest suurem osa viljaliha välja (nii palju, et muskaatkõrvits ikka oma kuju hoiaks). Lisa viljaliha täidise segu hulka.

Lisa hulka ka tükeldatud spinat ja tükeldatud pistaatsiapähklid. Sega kõik kokku ja maitsesta vajadusel soolaga.

Tõsta segu mõlemasse muskaatkõrvitsasse ja pane üks pool teise peale.

Seo nöörid ümbert kinni iga 3-4 cm tagant.

Küpseta ahjus 10 minutit, kuni roog on üleni kuumenenud. Serveeri soojalt!

Seenekaste

Raske on ette kujutada jõule ilma hõrgu kastmeta, mida jõulupraele niristada. See seenekaste on lihtsasti valmistatav, aga samas tummine ja täis rikkalikku maitset. Lisa seda igale roale, mis vajab sortsu maitseküllast kastet (ehk siis kõikjale)!

Vaja läheb:

  • 2 spl oliiviõli
  • 1/2 peeneks lõigatud sibul
  • 120 g seeni (nt šampjone)
  • 3 spl nisujahu
  • 400 ml puljongit
  • 200 ml vett
  • 0,5 tl tüümiani
  • 0,5 tl rosmariini
  • maitse järgi musta pipart
  • soovi korral 0,5 tl salveid
  • soovi korral soola

Valmistamine

Kuumuta pannil õli. Lisa peeneks lõigatud sibul ja kuumuta kuni pehmenemiseni.

Sega hulka tükeldatud seened ja maitseained. Kuumuta, kuni seened on pehmenenud.

Lisa hulka 3 spl jahu ja sega.

Lisa puljong ja kuumuta kastet kuni keemiseni. Keeda vaiksel kuumusel, kuni segu hakkab paksenema.

Kui segu on liiga paks, lisa osadena vett juurde. Vee asemel võid kasutada ka osaliselt nt kaerajooki, sojajooki.

Vajadusel maitsesta veel soola ja musta pipraga. Serveeri soojalt!

Retseptid: Triin Krusell