Mõnikord on selliseid lauseid lihtsat ebameeldiv kuulda, teinekord võib mõni neist tekitada meis aga tunde nagu oleksime saanud noaga südamesse.
Portaal psychologytoday.com reastas neli ebameeldivat lauset, mida lastetud naised kahjuks liiga sageli kuulevad ja annab ka ideid, mida vastata!

1. „ Sul pole lapsi? Mõtle kui palju vaba aega sulle jääb!”
Ehki esmapilgul võib see tunduda isegi positiivse alatooniga lause, siis tegelikult paneb see neid, kel pole lapsi tundma, et nad on laisad, isekad või pealiskaudsed inimesed, kel puudub elus mõte.
Inimesed on erinevad, naistel, kel pole pisiperet ei ole kindlasti rohkem vaba aega, sest sageli nad on otsustanud seda panustada oma karjääri või enesearengusse.
Ja seda ei pea kellegile selgitama!

Mida vastata?
„Oi, ma soovin et see nii oleks, kuid jagada end X, Y ja Z vahel on üsna aeganõudev!” või hoopis ingoreerida algset küsimust ning vasta ka küsimusele küsimusega: „Kuidas sul endal läheb? Kas kõik on hästi?”, eeldades, et ehk küsijal oli lihtsalt vaja auru välja lasta.

2. „Sa pole lapsevanem, sa ei saaks aru."
Kindlasti on neil, kes on lapsevanemad, palju kergem rääkida nendega, kel on ka endal lapsed, kuid eeldada, et lastetud inimesed ei saa asjadest aru, võib olla solvav. Me ei ela ju ometi erinevatel planeetidel!

Mida vastata? Siinkohal tasuks lihtsalt öelda: „Mul on kahju, et sa nii arvad, aga tea, et olen olemas kui tahad midagi jagada.”

3. „Sa saad ainult iseendale elada. Kui sul on lapsed, pead õppima end jagama.”
Tegelikult on see ju osaliselt tõsi, aga samas kipub ka viitama sellele, et need, kel pole lapsi on isekad ja alles otsivad oma elule tähendust ja mõtet.
Seda väidet kipuvad aga ümber lükkama mitmed uuringud, sest ei ole leitud mingit seost, et lastetud oleksid kuidagi vähem lahked või hoolivad.

Mida vastata? Siin tuleks kasuks konkreetsus: „Arvan, et inimesed leiavad kõrgemaid sihte ja võimalusi oma hoolivust välja näidata ka mitmel muul viisin, sõltumata sellest kas neil on või pole lapsi.”’

4. „Ma ei taha, et sa seda hiljem kahetseksid. Lapsed teeksid su nii õnnelikuks.”
Jah, lapsed toovad ellu kindlasti palju rõõmu, kuid samuti vajavad nad ka palju hoolt ja tähelepanu, mille tõttu peaksid tahaplaanile jääma mitmed muud tegevused, millest sa praegu (ehk rohkemgi!) rõõmu tunned. Samuti tekitab trotsi see, kui keegi peab end täpselt teadvat, mis sind õnnelikuks teeb.

Mida vastata? Ütle näiteks nii: „Ma tänan, et te minu pärast muretsete ja arvate teadvat, mida ma tahan, kuid hetkel on mu elus nii palju muid asju, mis mind rõõmustavad.”

Möödunud nädalal jagas Naistekas oma lugu samal teemal ka Anni Rahula, loe, mida tema sellest arvas SIIT.

Jaga
Kommentaarid