Human Resources Solutionsi juht ja värbamisekspert Ketlin Kasak, kes on 12 aastat töötanud personalitöö valdkonnas ütleb, et iga inimene on andekas ning see andekus on vaja lihtsalt üles leida. Siit leiad nipid, kuidas pärast töökaotust leida endas motivatsioon ning tõsta enda enesekindlust.

Kuidas leida pärast töökaotust motivatsioon?

“Värbamisega ja teise poole leidmisega on nii nagu vanasõna ütleb: iga pott leiab oma kaane. See on reaalsus,” ütleb Kasak. Et leida endas motivatsiooni, soovitab ta kõigepealt eemaldada oma elust müra ja valed inimesed. Tema sõnul ei tasu ka liigselt aega veeta sotsiaalmeedias, sest seal räägitakse oma edulugudest, ent tihti võimendatakse asju üle, seega kõike tõe pähe võtta ei saa.

“Kui sa loed seda artiklit ja sul on motivatsioon kadunud, on mul sulle hästi oluline lause – iga inimene on andekas! Julgen seda seda öelda 100% kindlusega, et ei ole ühtegi inimest, kes ei oleks andekas, kõik inimesed on andekad, see andekus on vaja üles leida,” ütleb ta. Pane fookus enda peale

Et leida motivatsioon, siis ära mõtle selle peale, kui paljudega sa konkureerid, sest siis on sul fookus automaatselt nende inimeste peal, pane see fookus enda peale. “Siis pakudki enda seest parimaid võimalusi, mis üldse saab ja need meeldivadki inimestele. Tööandjatele meeldivad inimesed, kes on ehedad, kes on ausad ja kes siis julgevad olla tegelikult nemad ise,” räägib ta oma kogemusest.

Kasak soovitab üles kirjutada 100 asja, milles oled hea. “Usu - igaühel on vähemalt sada asja, milles ta on tugev, hea ja osav. Sa ei pea neid korraga oskama kirjutada, võta selleks nimekirja koostamiseks mitu päeva. Kui nimekiri koos, siis on ka su enesekindlus juba hoogu juurde saanud, sest näed, kui paljudes asjades sa osav oled!” soovitab ta proovida.

5 nippi, mis aitavad tõsta enesekindlust

1. Hoolitse oma välimuse eest. Töövestlusele minnes annab hea välimus sulle automaatselt enesekindlust juurde. Löö end (mõõdukalt) üles, pane selga mõni riideese, milles tunned end eriti hästi. Vahel annab lisaenesekindlust juurde ka uus riietusese või talisman.

2. Värskenda oma teadmisi ja oskusi. Loe uusi raamatuid, käi koolitustel, osale internetis toimuvatel seminaridel ja loengutel. Kui hoiad oma teadmisi värskena, siis tunned end ka enesekindlamana.

3. Ümbritse end õigete inimestega. Ütlus “sa oled see, kes on su sõbrad” peab paika ning seetõttu on eriti oluline ümbritseda end inimestega, kes toetavad su tegemisi, innustavad ja julgustavad sind. Inimestega, kes lisavad sulle enesekindlust, mitte ei võta seda vähemaks.

4. Küsi sõpradelt enda kohta tagasisidet. Palu 3-5 sõbral anda enda kohta tagasisidet - mis neile sinu puhul meeldib, mida nad imetlevad, mis on sinu tugevused. Kuuldes, kuidas teised sind näevad, tõuseb su enesekindlus kindlasti.

“Enesekindlus algab enesearmastusest. Suure töö pead siinkohal ise ära tegema, aga palju abi saad ka teistelt - lähedased, sõbrad, terapeudid,” ütleb Ketlin Kasak.