Kui on tunne, et elus on midagi enamat

Kui sa ei tea, mida tahad, oled mõjutatav kaaslaste ja ühiskonna poolt. Kivi sõnul oli ta ise samasugune. Läks peale keskkooli kõrgharidust omandama, sinna, kuhu sisse sai, lihtsalt sellepärast, et kõik läksid. “Juba kooli ajal mõistsin, et see ei ole minu jaoks. Käisin aga lõpuni,” räägib ta ja lisab, et otsustas ka õpitud erialale tööle minna. Samas tunne, et vale ala, süvenes ja seda ei suutnud vaigistada ka kopsakas töötasu. Ta loobus töökohast. Sama muster kordas end veel mitu korda, enne, kui ta jõudis koolitusvaldkonda. Näiteks otsustas ta 2008. aastal, majanduskriisi ajal, minna müüma luksusautosid. Teised arvasid, et ta pole normaalne. Teadmisi tal polnud, kuid tahe teema endale selgeks teha ja saada parimaks müüjaks, aga küll. Teda ei rahuldanud kohvinurgas kohvitamine ja niisama tööl käimine. Kuna palk sõltus tulemustasust sõltus, lähenes ta müügitööle täie tõsidusega ja suutis müüa enam autosid, kui teised. „Olin kliendi jaoks olemas ka pühapäeviti, kui tal oli vaid siis aega autoostuga tegelda. Vaatamata majanduskriisile oli automüük korralik,“ tõdeb ta.

Tema sõnul on kõige hullem käia tööl lihtsalt käimise pärast, et arved oleksid makstud. “Kui poodides ringi vaadata, siis vähestel silmad säravad. Teenindajad teevad tihti oma tööd tuhmi pilguga, käivad ringi nagu robotid. Kui nad võtaksid aega, et välja mõelda, mida nad tahaksid teha, mida neile meeldiks teha, oleks tõenäosus, et nad sobivama töökoha leiaksid, suurem,” toob ta välja probleemi teeninduses. Tema sõnul öeldes jah mingile ametile, tuleb toode-teenus endale selgeks teha ja anna endast parim. Pakkuda sellist hoolivat teenindust nagu ise sooviksid.

Kõikidele juhtidele innovatiivsus ei meeldi

“Inimese võimetel pole piire. Kui vastutad oma tulemuste eest ja sulle on antud ka õigused otsuseid teha, saad olla innovaatiline ja teha asju uutmoodi. See annab meeletu tegutsemistahte. Mitte kõigis ettevõtetes pole aga innovatiivsus hinnas, kuigi sellest räägitakse,” nendib pika tippmüügijuhi kogemusega Kivi. Tema sõnul on suurim rumalus, mis juhid teha saavad, kärpida müügipersonali boonuseid, kui nende müügid ületavad eelarveid. Teha seda vaikselt oma tagatoas. Sama rumal tegevus, kui ka eelarveid üksinda numbriteks joonistada. Kuna müügitöös palgatööl temal just nii läks — palka tublide tulemuste eest vähendati, siis motivatsioon kadus ja ta liikus otsemüügi ettevõttesse, loobudes palgatööst. Ise ettevõtjana tegutsedes sai aga selgeks, et järjepideva kasvu jaoks on vaja väga head juhendajat.

Kõik saab alguse enda seest

2016. aastal sahtleid koristades leidis ta DVD, kuhu peale oli kirjutaud “Hea elu saladus — The Secret.” DVD oli seisnud sahtlis 10 aastat ja oodanud oma aega: esmakordsel vaatamisel aastal 2016 sõnum teda ei kõnetanud, 10 aastat hiljem aga küll. Filmi põhisõnum oli, et paremate tulemuste, unistuste saavutamiseks revideeri oma olemasolevaid mõttemustreid, saa aru, kuidas inimese mõistus töötab ja muuda oma mõtlemist ning harjumusi, et jõuda soovituni. Kasuta oma intellektuaalseid ehk kõrgemaid võimeid — kujutlus- ja arutlusvõimet, intuitsiooni, tahet, mälu ja pertseptsiooni, et luua õnnelik ja edukas elu, mida soovid. Iga inimene soovib paremat ja see on väga normaalne.”

Ühes filmis olnud eksperdist, Bob Proctorist, sai tema coach ja mentor. Kolme viimase aastaga on ta oma juhendaja käe all läbi teinud arenguhüppe, millest ta 10 aastat tagasi ei osanud unistadagi. Ise coachina tegutsedes rakendab ta mõttemustrite muutmiseks oma mentori Bob Proctori poolt välja töötatud ja enam kui 60 aasta jooksul täiendatud metoodikat. Noorim tema juhendatav on 21- ja vanim 67-aastane. “Olen siiralt rõõmus, nähes tulemusi, mida nad saavutavad. Vanus on vaid number. Kui tunned, et oled rahulolematu, siis on see märk sellest, et sinus on potentsiaali enamaks, võta aega arenguks ja investeeri iseendasse. Enamus inimesi tahavad väliseid tulemusi (ülemuselt enam palka, kaasalt rohkem mõistmist ja armastust, murevaba suhtlust lastega), aga ei saa aru, et kõik saab alguse iseendast. Me tegeleme tagajärgedega, aga mitte põhjusega — iseendaga,” lisab Kivi.

Täna kell 13 korraldab värbavate juhtide mentor Ketlin Kasak tasuta veebiseminari “Kuidas kasvu piiravaid mõttemustreid muuta?”, kus nad arutlevad Kiviga mõtlemise muutmise vajaduse üle.

Jaga
Kommentaarid