Millised on 2021. aasta hoolivad trendid beebiasjade soetamisel ja pisikese pereliikme eest hoolitsemisel? Keskkonna ja pere vajadusi arvestavaid põnevaid suundi tutvustab ajakirja EMA poolt loodud Ilusa Elu Giid.

1. Panusta naturaalsetesse materjalidesse

Põhjamaises kliimas on ütlemata loomulik valida beebile ümber pehme ja õrn villane rõivas. On ju villal loomulik oskus reguleerida kandja kehatemperatuuri: ta on soe, kui on külm, ja jahutab keha, kui on palav. Samuti pakub villatekstiil loomulikku vastupanuvõimet mikroorganismidele ja villarõivaid saab kanda mitu päeva ilma, et need hakkaksid ebameeldivalt lõhnama. Tihti piisab rõiva värskendamiseks kõigest paaritunnisest värske õhu käes tuulutamisest! Ja kui beebirõivad on vastupidavad ja kvaliteetsed, siis pole neid palju vaja.

Teine kuum materjal on musliin ehk puuvillakrepp, millesse on õhukeste kihtidena justkui sisse pressitud lainemuster ja mille õhuline kihilisus aitab samuti reguleerida beebi kehasoojust. Musliinist tehakse näiteks beebitekke, mida saab kasutada ka mähkimiseks, vankri- ja imetamiskatteks. Teki pesemist ei tasu karta, sest materjal on vastupidav ja pesu muudab selle aja jooksul aina pehmemaks.

2. Eelista ökomähkmeid ja biolagunevaidsalvrätte

Mähkmeid valides tasub teadagi valida kemikaalide ning lõhnaainete vabu variante, aga sealjuures ka selliseid, mis koormaksid loodust võimalikult vähe. Pole mingi saladus, et need paisutavad tohutult ökoloogilist jalajälge: ühe beebiea jooksul kulub 3000-5000 mähet. Näiteks põhjanaabrite Muumi mähkmete puhul on tootmises kasutatud vaid vee-energiat ning tootmisjäätmed töödeldakse samuti ümber energiaks. Boonuspunkte annab ka biolagunev pakend, millesse saab koguda majapidamises tekkinud biojäätmeid, et need siis hiljem koos kotiga komposti visata.

Ajakirja EMA rahvahääletusel said lugejalemmiku tiitli Naïf uuenduslikud niisked plastivabad salvrätikud, mis on täienisti biolagunevad. Välispakend on aga tehtud suhkruroojääkidest valmistatud bioplastist, mille tootmisviis aitab vähendada CO₂ õhkupaiskumist.

3. Leevenda nahaärritust looduslikult

Kui beebi nahka vaevab punetus, allergia, mähkme- või muu lööve, võiks abi otsida looduslikest vahenditest. Väldi talki, sest puudribaasil hooldusvahendid ummistavad poore ning teadagi kaasnevad talgiga riskid, et see sisaldab äärmiselt mürgist asbesti. Võta hoopis appi vanniriis, mis teeb pesuvee pehmemaks ja aitab leevendada kõike, mis võib vaevata väikese inimese eriliselt õrna nahka. Vanniriis koosneb riisitärklisest, sobides tegelikult sama hästi pehmendama ka suurte inimeste nahka ja leevendama suvel päikesepõletust.

4. Omanda lapsekandmise trikid

Kes on avastanud lapsekandmise võlud, on kursis, kui lähendav võib olla lapsega tihedas kontaktis olek. Sertifitseeritud lapsekandmisnõustaja Kadri Viirand kinnitab, et beebi enda lähedal hoidmine ja silitamine aitab kaasa terve närvisüsteemi arengule. Beebi tunneb ennast konnaasendisse seotuna turvaliselt ja saab tasakesi omas tempos jälgida ja õppida tundma talle nii uut, suurt ja vahel ka hirmutavat maailma. Vabad käed aga annavad vanemale ei midagi vähem kui vabaduse toimetada mõnusalt ja tõhusalt!

5. Ära pelga imetamisnõustajat

On vägagi levinud, et noori emasid tabavad rinnaga toitmisel tagasilöögid ja selles pole midagi häbenemisväärset. Imetamisnõustaja kaasamisel saab tihti murest üle üllatavalt sujuvalt, on siis mureks rinna seisund, valulikkus, lapse imemiskäitumine, kaaluiive, eakohase lisatoidu andmine või imetamisest võõrutamine. Eesti haigekassas kindlustatule on imetamisnõustamine tasuta. Mure korral saab kiire vastuse UNICEFi beebisõbraliku haigla tiitli pälvinud Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku imetamisnõustamise telefonilt (tel 666 1900).

6. Paku imikule kohalikku ökotoitu

Kõige õigem on valmistada oma perele eined ise, et teaksid otsast lõpuni toiduainete päritolu. Päriselus ei jõua aga alati menüü planeerimisega täiuslikkuseni tegeleda. Seda suurem on rõõm, et Eestis leidub nii suuri kui ka väikseid ökoloogilise beebitoidu tegijaid, kelle tooraine on pärit siinsetest maheaedadest ja kohalikust metsast. Nutikas keskkonnasõbralik idee on soetada kodumaist ökopüreed külmutatud kuubikutena või jagada kodus valmistatud söögi beebimõõtu portsjoniteks ja lükata sügavkülma. Kuubikuid saab kasutada erineval moel: pane näiteks pudrusse külmunud kuubik, siis puder sulatab kuubiku ja kuubik jahutab pudru. Või pista see hoopis suuremate laste smuuti, piimakokteili ja maitsestamata jogurti sisse.

Avasta rohkem jätkusuutlikke beebiasju ja hoolivaid trende 2021. aastaks SIIT.

Jaga
Kommentaarid