1. Hukkamõistja

Hakkad oma pikaajalise partneriga kokku kolima ja oled ülielevil, kuid lähedasele uudist teatades hakkab ta silmi pööritama. Võimalik, et tuled töölt ära, et oma unistuste poole püüelda ja saad halvakspanu osaliseks. Kas kõlab tuttavalt? Hukkamõistjad tunneb ära nende kritiseerimisvõime järgi. Tihtilugu on nad ise ebakindlad ja pritsivad seetõttu mürki.

Kuidas nendega toime tulla? Ära jaga nendega oma plaane ja unistusi. Nii säästad end ebavajalikust negatiivsusest. Räägi nendega olevikuvormis ja hoia vestlus vaba ja lihtne.

2. Härra/proua negatiivsus

Sel inimesel on raske asjades positiivset näha ja sageli manipuleerivad nad teistega, et ka nemad seda ei näeks. Mida teeb negatiivne inimene? Nad otsivad igas situatsioonis ja inimeses alati halba, nad vatravad oma probleemidest ja ei proovigi neile lahendust leida ja oma elu muuta.

Kuidas toimida? Siin pole mingit üllatust, kui su elus on selline inimene, võib olla väga raske iseloomuga. Nad võivad inimestele, kel on rasked ajad ajad või kel on enesekindlusega probleemid, väga ohtlikud olla. Psühholoogid soovitavad neil, kel on vaimse tervisega probleeme, selliseid inimesi oma ellu mitte lubada. Oluline on end ümbritseda positiivsete inimesega, kes ei süvenda su depressiooni, masendust või ärevust.

3. Nartsissist

Kuidas märgata, et sinu elus on nartsissist? Kõige lihtsam on seda täheldada siis, kui teine inimene mängib kõik olukorrad selliseks, et tema on maailmanaba ja kõik puudutab justkui ainult teda. Ta on kõiges ekspert. Vähemalt nii ta arvab.

Kuidas nartsissistiga toime tulla? Kui oled hea kuulaja, siis sea endale piirid, kaua teda kuulata ja millal on õige aeg vestlusest välja lülituda. Nad vajavad publikut, aga sina ei pea selleks olema. Lihtsalt eemaldu ja liigu edasi. Nartsissistile on oluline meenutada, et oled ka inimene ja sõprus on kahepoolne. Talle tuleb pidevalt öelda, et ka sinul on mõtted, arvamused, tunded ja reaktsioonid. Kõige tähtsam on ausus. Selliste inimestega suheldes tuleb olla 100% aus ja anda neile teada täpselt, kuidas sa tunned. Võimalik, et suudad nad maa peale tagasi tuua, kui aga mitte, siis võib-olla pole sul neid inimesi oma ellu vaja?

4. Manipuleerija

Seda sorti inimese leiad alati skeemitamast, et midagi enda kasuks pöörata. Neid ei huvita teiste tunded ja kui nad kedagi emotsionaalselt haavavad, ei kõiguta see neid absoluutselt. Manipuleerijad ei kontrolli oma emotsioone, nad võivad valetada, varastada ja teisi negatiivseid toiminguid harrastada.

Kuidas manipuleerijatega suhelda? Oluline on näidata, et sinuga pole mõtet manipuleerida. Näiteks, kui keegi laenab sinult raha, aga tagasi ei maksa, siis järgmisel korral sa lihtsalt ei tee seda enam.

5. Sotsiaalmeedias teeskleja

Kindlasti oled vähemalt ühe sellisega kokku puutunud, kes jagab Instagramis fotot sellest, kui oluline on üht või teist teha, aga ise samal ajal teeb hoopis vastupidist. Nende positiivsus on toksiline ja tihtilugu on nad ise väga õnnetud.

Kuidas nendega toime tulla? Ütle neile, kui ärritav see on, et inimene sotsiaalmeedias valetab. Proovi tähelepanu pöörata sellele, et selline käitumismaneer on seotud vaimse tervisega ja tal oleks vaja võib-olla asjatundjaga rääkida.

6. Klatšija

Kas sinu tutvusringkonnas on see üks inimene, kes alati kõigist kõike teab? Jah, tagarääkimine omavahel võib olla süütu tegevus, kuid kui inimene muud ei teegi, näitab see, et ta on ebakindel ja õnnetu.

Kui su elus on tagarääkija, siis tee talle konkreetselt teatavaks, kas soovid klatši kuulata või mitte ja võta vestluse üle kontroll. Sa võid tagarääkijaga edasi suhelda, kuid pea seda meeles, et ilmselt räägib ta sinust samuti nii mõndagi.

7. Tähelepanuotsija

Sel inimesel ei saa sinu tähelepanust ega ajast iial küllalt. Tähelepanuotsija võib sinuga kogu aeg nõustuda, et “heas nimekirjas” olla.

Kuidas toimida? Kui sul on tähelepanuotsijaga lähedasem suhe, siis tuleks proovida midagi sellist: ära reageeri, kui nad üritavad sind võluda või sinu tähelepanu püüda. Mida rohkem tähelepanu sa neile annad, seda aplamaks nad lähevad.

8. Ühepoolne sõber

Inimesed igatsevad lähedust ja sidet ja kui me end kellelegi avame ja teine ei vasta samamoodi, tundub, et meid oleks justkui alt veetud. Sõprus on järelikult ühepoolne ja see võib enesehinnangule paraja põntsu panna.

Kuidas toimida? Suhtlemine on oluline. Kui räägid oma “sõbraga” ja tal ei teki erilisi emotsioone ja ta ei viitsi suhelda, siis peaksid ehk edasi liikuma. Ole aus ja räägi kõik südamelt ära.

9. Energiavampiir

Klammerdujad võivad olla tõeliseks koormaks. Ükskõik, kui palju sa energiavampiirile annad, nad vajavad aina enam su aega ja sinu emotsionaalset energiat. Iga kord, kui temaga vestled, oled pärast väsinud ja emotsionaalselt tühjaks tõmmatud.

Kuidas temaga suhelda? Oluline on paika panna piirid, samas ära kunagi ütle, et ta on sulle koormaks. Mõtle, kui palju sa ise temaga suhelda suudad ja paku talle teisi variante, mida ta sinu kurnamise asemel teha võiks. Kui võimalik, proovi suurendada tema sõprade ringi.

Allikas: Women’s Health Magazine