Selleks, et panna paika oma õhtune ilurutiin, tuleb esmalt mõista, mis meie kehas une ajal toimub. Nahka noorena hoidvad tüvirakud paljunevad peamiselt öösel, mil vanad naharakud asendatakse uutega. Kiireneb ka kollageeni tootmine, kahjulikud vabad radikaalid hävitatakse ning toimub aktiivne DNA ja rakukahjustuste parandamine. Magades parandavad naharakud päeva jooksul UV kiirgusest, õhusaastest ja kemikaalidest tekitatud kahjustusi.

Samuti on ka meie naha temperatuur öösel kõrgem ja naha pH tase veidi happelisem, nahk on läbilaskvam ja vastuvõtlikum aktiivainetele, mis soodustab nahahooldustoodete paremat imendumist. Hea ööuni vähendab nahas põletikuprotsesse soodustava stresshormoon kortsiooli taset ja tõstab spetsiaalsete kasvuhormoonide efektiivsust, mis parandavad ja taastavad kollageeni tootvaid rakke.

Vajalikud toimeained õhtuseks iluritiiniks

Õhtused nahahooldustooted peaksid sisaldama toimeaineid, mis aitavad päeva jooksul tekkinud nahakahjustusi parandada. Sellisteks toimeaineteks on AHA (näiteks piimhape, glükoolhape) ja BHA happed (salitsüülhape), mis on keemilised koorijad ja efektiivsed võitlemaks jumetu, kuiva ja kortsulise nahaga. Salitsüülhape on hea ka akne ravis, soodustades surnud rakkude eemaldumist ja uute teket. A-vitamiin ehk retinool parandab naha tekstuuri, ühtlustades tooni, vähendades peenikeste kortsude teket, stimuleerides kollageeni tootmist ja parandades naha päikesekahjustusi. C-vitamiin on tugev antioksüdant, mis reguleerib rakke kahjustavate vabade radikaalide toimet, soodustab kollageeni ja elastiini sünteesi ja annab ühtlasema ja säravama nahatooni ning parandab pigmentatsioonihäireid.

Vichy Baltikumi tootejuhi Laura Noore sõnul peaksid tooted, mida ööhoolduses kasutatakse ka nahka rahustama, aitama taasluua naha struktuuri, eemaldama toksiine ning vähendama reaktsioone, mis soodustavad pigmentatsioonihäirete teket.

Uus suund vananemisvastases nahahoolduses on ka peptiidid ehk aminohapped, mis soodustavad nahas kollageenisünteesi, muutes naha elastsemaks ja pinguldunumaks. Lisaks parandavad nad naha barjäärifunktsiooni ning on võimelised parandama kahjustunud nahka ja leevendama põletikku.

Kasuta tooteid õiges järjekorras

Ööhoolduse nurgakiviks on naha niisutamine ja nahabarjääri parandamine toodetega, mis sisaldavad naturaalseid õlisid, lipiide ja vett siduvat hüaluroonhapet. Selleks, et naha une-eelne ilurutiin tooks ka tulemusi, tuleb kasutada sobivaid tooteid õiges järjekorras.

Rasu, õhusaaste, päikesekaitse- ja meigitoodete jääkide eemaldamiseks tuleks alustada korralikust naha puhastamisest. Selleks on parim mitsellaarvesi või puhatuspiima ja tooniku kombinatsioon. Seejärel võib soovi korral kanda nahale maski. Nahaarst soovitab seda teha eriti siis, kui oled käinud lennureisil, olnud päikese- ja õhusaastega kokkupuutes või kasutad igapäevaselt kosmeetikat. Veelgi parema tulemuse saad siis, kui enne maski pealekandmist oma nahka koorid.

Öise nahahoolduse efektiivsemaks muutmiseks võib pärast naha puhastust või siis maskitamist kasutada oma nahatüübile sobivat seerumit, lasta sel mõne minuti imenduda ning siis kanda nahale niisutav ja toitaineterikas öökreem. Kindlasti ära unusta ka silmakreemi, kuna silmaümbruspiirkond on üks esimesi, mis reedab oma peenete kortsukestega naha vananemisilminguid. Väga kuiva nahaga või madala õhuniiskusega keskkonnas elavad inimesed võivad viimase tootena nahale kanda õrnalt patsutades näoõli, mis tekitab kaitsekihi ja ei lase niiskusel aurustuda.

Jaga
Kommentaarid