1. Te tülitsete pidevalt

Kõik paarid tülitsevad. See on normaalne ja mõõdukas tülitsemine on märk tervest suhtest. Seda sel juhul, kui tülitsetakse õigesti. Tülitsemisest saab probleem, kui osapooled muutuvad kriitiliseks, ütlevad inetuid asju ja tekib tunne, et seda kõike on emotsionaalselt liiga palju.

Uuringutest on selgunud, et terves suhtes on viis positiivset hetke iga negatiivse hetke kõrval. Kui halb kaalub hea üle, on suhe muutunud mürgiseks. Kas sellest on võimalik välja tulla?

Mida teha? Kui probleemiks on pidev tülitsemine, oleks hea abi otsida nõustajalt, kes on objektiivne kolmas osapool ja aitab oma muresid paremini sõnastada.

Millal lahku minna? Kui teie tülid on jõudnud sinnamaani, et tuleb ette nii vaimset kui ka füüsilist vägivalda, on aeg suhtele head aega öelda. Kui partner solvab, lükkab või lööb sind, pole see asi väärt pingutamist.

2. Intiimsuse puudumine

On igati tavaline, et pikaajalisemates suhetes intiimsus vaibub ja mesinädalad ei kesta igavesti. Ka mõjutavad sekselu väiksed lapsed ja tööstress. Küll on aga intiimsetel tõusudel ja mõõnadel vahe. Kui pole keemiat ja mõte, et su partner sind puudutab, on sulle vastumeelne, on see märk, et midagi on väga valesti.

Mida teha? Pea oma partneriga maha üks aus vestlust. Ka nemad võivad nii tunda. Kui intiimsust pärsib pereelu ja stress, pange paika kindlad kohtinguõhtud, mil saate segamatult teineteisele keskenduda. Püüdke ka igapäevaselt aktiivsemad olla — ootamatu suudlus või mänguline puudutus võib teis mõlemas põnevust tekitada.

Millal lahku minna? Kui teie intiimelu on pidev konfliktiallikas ja su partner pole nõus seda teemat arutlusele võtma, peaks lahkuminekule mõtlema hakkama. Seks pole kõige tähtsam asi pikaajalises suhtes, kuid see on hea viis teineteisega lähedust tunda. Ole endaga aus — kas soovid igasuguse läheduseta suhtes olla või mitte?

3. Usaldus puudub

Elus tuleb ette takistusi ja kui oled suhtes, pead saama oma partneri peale igas asjas loota. Tervet ja kestvat suhet ei saa ilma usalduseta. Kuidas luua teie vahele side, mis on purunematu ja kuidas seda parandada, kui see on katki läinud?

Mida teha? Usaldust on raske üles ehitada, eriti kui su partner on truudust murdnud. Ka võivad usaldusprobleemid tekkida varasematest suhetest. Sellisel puhul saab aidata nõustaja. Omavahel saate usaldust tekitada väikeste lubaduste näol ja oma partneri jaoks olemas olles. Oluline on olla aus. Kui oled midagi valesti teinud, räägi sellest oma partnerile.

Millal lahku minna? Karm tõde — kui suhtes pole usaldust, siis suure tõenäosusega ei tule teil midagi välja. Usalduse tekkimine võtab palju aega ja pingutusi ja kui su kaaslane pole nõus selle nimel tööd tegema, tuleb suhe lõpetada. On oluline, et tunneksid end suhtes turvaliselt ja su kõrval oleks keegi, kelle peale saad loota.

4. Armukadedus

Me kõik tunneme suhtes olles mingit sorti armukadedust. Küll aga ei tohiks see hakata suhet lõhkuma. Mõõdukas koguses armukadedus on okei, aga kui sina või tema muutute seetõttu kontrollivaks, on suhtes probleem.

Mida teha? Armukadedust põhjustab sisemine ebakindlus, seega peab armukade pool oma muredega tegelema. Sel puhul saab aidata ka professionaalne nõustaja.

Millal lahku minna? Pole aktsepteeritav, kui üks partnereist ei suuda oma armukadedust kontrollida ja keeldub abi otsimast. Kui ta nuhib su asjades, kontrollib sind ja on agressiivne, peaksid suhte lõpetama.

5. Te ei veeda koos aega

Kvaliteetaja veetmine on üks tähtsamaid osi suhtes. See on teie kahevaheline eriline aeg naerda ja teineteist kuulata ja tähendusrikkaid vestlusi pidada. Kui märkad, et veedate koos järjest vähem aega, on tegemist probleemiga.

Mida teha? Valige iganädalaselt üks päev, mil teete kohtinguõhtu. Tehke midagi põnevat või lihtsalt kaisutage hea filmi saatel diivanil.

Millal lahku minna? Kui teed plaane kõigiga, aga mitte oma partneriga, on ilmselge, et sa ei taha temaga koos aega veeta. On aeg edasi liikuda.

6. Sa ei talu muutuseid

Muutused ja kooskasvamine on osa kooselust, ka võib see tuua kaasa mõningaid probleeme. Kui lepid oma partneriga sellisena nagu ta on, on kõik korras. Kui aga üks teist üritab teist pidevalt muuta, saab sellest õige pea probleem.

Mida teha? Armasta oma partnerit sellisena nagu ta on ja ära survesta teda muutuma. Lase väiksed asjad mööda ja ülista omadusi, mida tema puhul hindad. Kui te ei leia muredele lahendust, pöörduge koos suhtenõustaja poole.

Millal lahku minna? Kui suhe on muutunud mürgiseks ja ta pole nõus muutuma, on sinul aeg teha pööre tervislikuma elu suunas.

7. Emotsionaalsed vajadused

Kui partner ei täida sinu emotsionaalsete vajaduste tassi, võib see tekitada üksindust, mis on suhtele mürgine. On oluline, et oleksite oma vajadustega samal leheküljel ja kuulaksite teineteist.

Mida teha? Vestle oma partneriga ausalt ja konkreetselt. Räägi talle, mida vajad ja anna oma partnerile võimalus oma käitumises muutuseid teha. On võimalik, et pead hoopis endasse vaatama ja muutused ette võtma.

Millal lahku minna? Kui olete partneriga seda teemat arutanud, aga nad pole nõus midagi ette võtma, pole mõtet ootama jääda. Lõpeta see suhe enda nimel.

8. Mõtled petmisele või oled juba petnud

Fantaseerimine on igati normaalne, aga kui sellest saab pärisasi, on teil suur mure. Kui märkad end pidevalt kedagi teist otsimast, on see märk sellest, et teie suhe hakkab läbi saama.

Mida teha? Pinguta ja keskendu oma partneriga. Tuleta meelde, miks sa temaga koos oled ja milliseid külgi temas armastad. Kui oled juba petnud, emotsionaalselt või füüsiliselt, on sul vaja temaga ausalt rääkida.

Millal lahku minna? Kui oled jõudnud punkti, kus unistad armukesest või juba tead, et soovid kedagi teist, pead sellest kiiremas korras oma kaaslasele rääkima.

Kui olete tööd teinud ja asjad pole paranenud ja kumbki teist pole nõus pingutama, on aeg ennast esimeseks seada ja edasi liikuda. Vaid nii saad olla õnnelik!

Allikas: The Jordan Harbinger Show