Milleks terrassi kasutatakse?

Kas jood terrassil hommikul kohvi, sööd perega lõunat, lõõgastud õhtutundidel või kasvatad hoopis taimi? See küsimus muudab planeerimise ja mööbli valimise palju lihtsamaks. „Kui soovid maitsetaimi, tomateid või midagi muud kasvatama hakata, on sul tarvis riiuleid, kus potte ja tööriistu hoida. Selleks, et rohkem asju mahutada, kasuta nutikalt ära seinaruumi või riputa potid lakke. Kui õueala on mõeldud peamiselt söömiseks või lõõgastumiseks, mõtle, millest sa kõige rohkem puudust tunned — kas mitmeotstarbelisest aiamööblist, teisaldatavatest hoiulahendustest või korralikust valgustusest?” lausus sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Milline mööbel on kõige õigem valik?

Spetsiaalselt disainitud mööbel, mis on loodud kasutamiseks õues, vannitoas või köögis, on tavapärasest mööblist vastupidavam. „Selleks, et aiamööblit kaitsta ja selle ilmet kauem värskena hoida, kasuta veekindlaid katteid. Patjade hoiustamiseks vali välja veekindel hoiustamiskoht õues, et toas väärtuslikku ruumi kokku hoida. Väga väikeses õuealas on mõistlik kasutada kokkupandavat või rõdu piirde külge käivat klapplauda. Samuti on nutikaks valikuks kokkupandavad toolid, sest need saab ruumi säästmiseks seinale konksude otsa riputada. Üheks nipiks on ka puhkeala laiendamine aeda — lisaks söömisalale terrassil võib luua eraldi puhkeala paari mooduldiivani ja päikesevarjuga, lastenurga ja grillimisala,” ütles Tammekivi.

Kuidas õues õdusust luua?

Tekstiilid avaldavad suurt mõju nii toas kui ka õues — tegu on väga taskukohaste uuendustega, mis annavad igale ruumile täiesti teistsuguse ilme. Terrassi värskendades tuleb aga kindlasti valida sellised kangad, mis on mõeldud õues kasutamiseks: vastupidavad veele, päikesevalgusele, mustusele ning lihtsasti hooldatavad. „Vaip loob jahedatel õhtutel mõnusama ja soojema tunde. See võib olla ka kiire viis, kuidas kulunud põrandad ära peita. Isikupära lisamiseks ja istumisala mugavamaks muutmiseks kasuta patju. Kuna enamikel neist on eemaldatavad ja pestavad katted, saab neid vajadusel alati värskendada. Lisaks õueala kaunistamisele võid kasutada ka sääsevõrku või kardinapaari, et ruumi kõigest muust eraldada ja privaatsemaks muuta,” soovitas sisekujundaja.

Kuidas valgustada terrassi ilma elektriühenduseta?

Terrassil või rõdul pole elektriallikat? Sellest pole midagi! Küünlad ei ole ainuke lahendus — päikeseenergial töötavad lambid ja valgusketid säästavad keskkonda ja energiat, näevad eriti ilusad välja ja neid on lihtne ümber paigutada. „Aseta põhivalgustus söögilaua kohale või kinnita erinevat tüüpi, suuruses ja värviga valgustused eri kõrgustele. Sellised mängulised lahendused ei võimalda õueala mitte ainult kiiresti uuendada ja selle ilmet täielikult muuta, vaid need on ka energiatõhusad,” lausus sisekujundaja.