Mis on konjak?

Konjak on viinamarjaveini destillaat, mida valmistatakse kindlate reeglite järgi ainult COGNAC'i maakonnas Prantsusmaal, mis asub kuulsast Bordeaux` veinipiirkonnast veidi põhjapool.

Cognac'i maakonna hea asukoht ja seda läbiv jõgi Charente, mis tagab ligipääsu Atlandi ookeanile, tegid sellest atraktiivse piirkonna erinevatele kaupmeestele juba keskajal. Muuhulgas eksporditi Cognac'ist ka veini, mida Inglise ja Hollandi kaupmehed hakkasid destilleerima, et jook säilitaks oma kvaliteedi. 17.sajandil hakati rakendama aga kahekordset destilleerimist.

Legendi järgi olla tundmatu rüütel näinud und, kus “vanakurat” ähvardanud rüütli keha kaks korda läbi keeta, et kätte saada rüütli hing. Nii sündinudki idee veini kaks korda destilleerida, et välja tuua joogi tõeline “hing” (loe: olemus). Laevatades kanget veinidestillaati (eau-de-vie) avastati peagi, et joogi omadused paranevad aja jooksul tammevaatides.

Nii sündis jook, mida hakati päritolu järgi kutsuma konjakiks ning mille valmistamise protsess sai nime Charente jõe järgi.

Meukow ajalugu

1850ndatel võtsid kaks venda, Auguste-Christophe ja Gustave Meukow, ette kaubareise Venemaalt Prantsusmaale, Cognaci linna, et varustada Vene tsaar Alexander II õukonda parima konjakiga. Vennad sattusid Cognaci linnast ja piirkonnast aga nii suurde vaimustusse, et ei naasnud enam kunagi kodumaale.

1862.aastal asutasid vennad Meukowid ettevõtte A.C.Meukow & CO, pannes sellega aluse Meukowi konjakite tuntusele kogu maailmas.

1979.aastast kuulub Meukow Michel Coste poolt loodud Compagnie de Guyenne gruppi, mis omab veel teisigi väikseid konjakitootjaid. Seega kuulub Meukow üksikute suurimate konjakimajade hulka, mis funktsioneerib juba aastakümneid eduka pereettevõttena.

Täna juhib firmat Michel Coste poeg Philippe Coste ja tema kaks tütart - Marie-Laure Brugerolle ja Celine Viard.

Kahekordse Pack d’Or disainiauhinnaga pärjatud unikaalse Meukowi pantripudeli looja Michel Coste (pildil vasakul) ning tema poeg Philippe Coste ja tütred Marie-Laure Brugerolle ja Céline Viard (pildil paremal).

Konjaki kvaliteediklassid
V.S (Very Special) või ***
 – konjakis olev noorim
eau-de-vie
peab olema minimaalselt 2 aastat vana

V.S.O.P (Very Superior Old Pale), Reserve
 – konjakis olev noorim
eau-de-vie
peab olema minimaalselt 4 aastat vana

XO (Extra Old), Napoleon, Hors d ́Age
- konjakis olev noorim
eau-de-vie
peab olema minimaalselt 10 aastat vana

Vintage, Millesime
– aastakäigu konjak, toodetud vaid ühe aastakäigu saagist. Sildil peab olema välja toodud aastakäik

Chateau , Domain või Maison
– konjaki viinamarjad on kogutud, destilleeritud, hoitud ja pudeldatud ühes tootja mõisas (lossis) ehk nn mõisakonjak

• Paradiis
 – kelder, kus hoitakse konjakimaja kõige vanemaid konjakeid

Kui üldiselt on tegu meestemaailmaga, siis Meukow konjakimeistriks on juba 14 aastat naine, Anne Sarteaux, kes otsustab, milline on Meukow konjakimaja stiil ja millised peened maitsenüansid pudelisse püütakse.

Kas eestlased joovad konjakit? Kuidas seda üldse jooma peaks? Millist konjakit valida? Need ja paljud teised küsimused võetaksegi saates arutlusse.

Kuula siit!

1x
00:00


Jaga
Kommentaarid