Riia ööelu võib olla tempokas sprint läbi erinevate kõrtside, meeleolukas istung mõnes nurgataguses veinibaaris, öö läbi vältav tantsumaraton või lihtsalt sihitu hulkumine mööda salapäraseid tänavaid.

Kui Tallinn on end briti poissmeeste needusest peaaegu vabaks võidelnud — tänu üha kallinevatele hindadele ja paljude kõrtside sallimatusele stag party’de ehk poissmeeste pidude suhtes –, siis Riia vaevleb selle küüsis paraku siiani. Seepärast kohalik tavaliselt ka vanalinnas väljas ei käi, kui ta just ei taha ilmtingimata kohtuda purjakil turistidega, kes odavast napsust vaimustununa turistilõkse ja stripibaare läbi kammivad. Jah, stripibaarid on Riia vanalinnas paraku veel täiesti olemas ning sugugi mitte paksude kardinate taha peidetuna — eesootavast etendusest võib aimu saada iga möödakäija, kes vaevub ühe vanalinna tuiksoone Kaļķu iela vaateakendest sisse piiluma.

Mis alkoholi puutub, siis osas turistidele suunatud baarides on see tõesti häbematult odav ning pindi kohalikku laagrit või meetri šotte võib kätte saada mõne euro eest. Šottide joomine on Riias turistide seas väga levinud, see kambakesi kange alkoholi tarbimise viis tõmbab magnetina ka üliõpilasi, kellest paljud ringlevadki seepärast samades paikades, kus peetakse neid poissmeeste pidusid. Veidi kultuursemad, ent siiski valdavalt kohalike põlu all olevad tankimispunktid on mitmekesisemate ja loomingulisemate joogikaartidega spetsiaalselt šottidele pühendunud baarid, mis Tallinnast nüüdseks peaaegu viimseni kadunud on.

Kuid vanalinn ei ole kogu Riia ning põnevamad öölokaalid jäävad sellest üsnagi eemale. Kui jalutada vanalinnast mõttelist joont pidi Pärnu poole, leiab Skolase ja Lāčplēša iela (ehk Kooli ja Karutapja) nurgalt intrigeeriva nimega Kaņepes Kultūras centrsi ehk Kanepi kultuurikeskuse, millel võib, aga ei pruugi olla seos samanimelise taimega. Igatahes ei ole klubi püstitatud Eesti esitennisisti ülistuseks, vaid juba rohkem kui sada aastat tagasi, mil selles majas hakkasid seltskondlikke koosviibimisi pidama baltisaksa ja vene aristokraadid, ning 20. sajandi esimesel veerandil sai sümpaatsest puumajast boheemlaste kants. Umbes sama vaimsusega ootab KKC külalisi ka tänapäeval — aristokraadid on küll lahkunud, kuid boheemlased veel täiesti kohal ning just sealt võib leida kõige põnevama segu näitlejatest, muusikutest ja literaatidest, nii kohalikest kui kaugemalt tulnutest, hipsteritest ja digitaalsetest nomaadidest. Siinne interjöör on sümpaatselt räämas ning koosneb tantsusaalist ja istumissaalist, baari kõrval seinal ripub kalender, kus kirjas kõik majas toimuv alates luuleõhtutest ja filmidest ning lõpetades performance’ite ja pidudega. Mulle sai KKC kiiresti paigaks, kust oli alati mõtet läbi käia — kui kuskil mujal midagi ei toimu, siis seal leidub alati inimesi, nädalapäevast hoolimata. Lisaks levib seal vana kooli stiilis ehk plakatite ja flaieritena info selle kohta, mis linnas veel huvitavat toimub.

KKCst mööda Skolas ielat edasi liikudes jääb teele veel üks Riia ööelu vaatamisväärsusi — ööpäev lahti olev viinapood. Alkoholimüük on Lätis küll samamoodi nagu Eestis öösiti keelatud, kuid mingi kummalise seaduseaugu tõttu saavad sellised pisikesed, end baarina registreerinud keldripoed vabalt tegutseda. Nii leidubki selliste poekeste nurgas üksildane laud kahe tooliga, kus keegi küll iial ei istu, aga mis teeb seaduse silmis järelikult poest baari. Nutikas, kas pole?

Peagi lõppeb Skolas iela järsult, ristudes Bruņinieku (ehk Rüütli) ielaga ning põrkudes pimedal ajal üsna õõva tekitava keskhaigla vana historitsistliku hoonega. Vasakule keerates jääb tänavanurgale üks Riia rääbakamaid, ent ka kodusemaid ja sealjuures pooleldi põrandaaluseid elektroonilise muusika klubisid Autentika. Klubi on end sisse seadnud vanasse poolkõdunenud puumajja ja näeb välja, nagu keegi oleks püüdnud ristata oma vana suvila ja Tallinna Levika. Maja koosnes esialgu kahest suuremast toast ja neid ühendavatest sopilistest koridoridest, millest ühe otsas asubki üsna askeetlik baar. Kokkukuhjatud sisustus on hoolimatult suvaline, justkui oleks sisekujundaja poole pealt hulluks läinud. Kuid mingi salapärane võlu sellel kohal kahtlemata on, ka hiljuti tehtud remont ei suutnud seda päriselt hävitada. Muusika, mida seal mängitakse, annab paljude teiste öiste kogunemispaikade omale silmad ette. Siin toimub ülipopulaarne ürituste sari Rasols (ehk Kartulisalat, mis kajastub veidi ka muusikavaliku mitmekesisuses) ning reggae-muusika, trip-hop’i ja jungle’i sugemetega Riggajungle. Reggae-pidusid on Riias üldse üllatavalt palju, kindlasti kaugelt rohkem, kui eeldada võiks.