Tegemist polnud mitte ainult vähi, vaid neljandas staadiumis melanoomiga, mis oli juba levinud rindadesse ja teistesse organitesse.

Amanda arvas, et melanoom tähendab seda, et sul on imelik sünnimärk, millega lähed nahaarsti juurde, kirurgid eemaldavad selle ja kõik on korras. Seega läks tal reaalsusest arusaamisega päris kaua aega ning kui see lõpuks juhtus, oli ta täiesti hirmul.

Amanda käis solaariumis mitu korda nädalas — ja nii aastaid

Naine kasvas üles Florida päikese all, saades aastatega palju päikesepõletusi. Vanuses 19 kuni 30 käis ta lisaks ka solaariumis, vahel isegi neli korda nädalas.

2011. aastal diagnoositi tal tüüpiline nahakasvaja, mille arst eemaldas. Sealtmaalt alates hakkas naine igal aastal kontrollis käima.

Ühtegi märki melanoomist polnud kuni 2020. aasta maikuuni, millal Amanda tundis muhku oma rinnal. Tuli välja, et vähk oli jõudnud ka tema vasakusse neeru, kopsudesse ja silmadesse. Ka hakkasid kasvajad tekkima ta naha alla.

Naisel ei olnud õrna aimugi, kuidas see juhtuda sai, sest ta käis igal aastal kontrollis ning melanoomi polnud tal kunagi diagnoositud. Amanda läbis immunoteraapia ja asutas GoFundMe lehe, et rahastada oma ravikulusid pärast töö kaotamist koroonapandeemia ajal.

Melanoomi hoiatusmärgid

Kõige suurem hoiatus on uus sünnimärk või mõni varasem, mis muudab suurust, kuju või värvi. Teisteks sümptomiteks võivad olla pidev sügelus, tuimus või valu. Mõned melanoomid võivad tekkida hästi peidetud kohtadesse nagu küüne või varba alla, suhu või silmaiirise sisse. Amanda puhul seda küll ei juhtunud, sest ta immuunsüsteem võitles juba varem vähiga, aga mõned rakud jäid siiski peitu naha alla.

Naine räägib, et tal on kahju, et ei teadnud varem seda, mida teab praegu. Veel rõhutab ta oma naha kaitsmise olulisust ning et pigem peaks leppima oma heleda nahaga, kui külastada solaariumit.

Allikas: Insider

Jaga
Kommentaarid