Ülemiste keskuse Dermalogica kosmeetik ja koolitaja Ene Männe jagab nõuandeid:

1. Puhasta, koori, niisuta.

Liiga palju päikest näonahale kuivatab seda liigselt, tekitab pigmendilaike ja muudab nahapinna ebaühtlaseks ning tuhmiks. Värske, päevitunud ja särava jume pikemaks säilitamiseks tuleb nahka õhtuti põhjalikult puhastada, koorida ja niisutada – nahk taastab end öisel uneperioodil ning parandab päeva jooksul tekkinud kahjustused.

2. Kasuta SPF-kaitsega päevakreemi iga ilmaga.

Kuumadel suvepäevadel ja ka puhkusel lõunamaal võib nahale kreemi pealekandmine tunduda liigsena, sest see higistab end sealt kohe maha. Ilma igapäevase kaitse ja niisutuseta hakkab aga rasune nahk end ise kaitsma ja toodab veelgi rohkem rasu, mille tulemuseks on läikiv, kare ja tihti ka põletikele kalduv nahk. Päevane SPF-kaitsega kreem ja öine taastav hooldus hoiavad naha tervise tasakaalus ning ennetavad UV-kiirte kahjulikku mõju.

3. Enneta nahaummistuste teket.

Rasune ja probleemne nahk vajavad kuumal suveperioodil eriti tähelepanelikku hoolitsust, sest päike ja soojus suurendavad rasueritust ning seega suureneb samuti võimalus põletike tekkeks. Igaõhtune põhjalik nahapuhastus ennetab ummistuste teket ja matistav SPF-kaitsega päevakreem hoiab liigse rasuerituse ning nahakahjustuste ohu eemal.

4. Turguta näonahka maskiga.

Maskid on suvisel ajal naha värskuse turgutamiseks kiireim võimalus ja need võiks kuuluda suvisesse nahahooldusrutiini 1–2 korda nädalas. Niisutavad geel- ja kreemmaskid, mis on pandud külmkappi jahtuma, annavad nahale kandmisel kohese vajaliku jahutuse, niisutuse ja värskuse. Rasuse naha matistamiseks ja puhastuseks sobib hästi näiteks valge saviga piparmündine mask, mis eemaldab liigse rasu ja samal ajal annab nahale ka jahutava värskusetunde.

5. Joo vähemalt 2–3 klaasi vett.

Kõrgem temperatuur ja õues veedetud aeg põhjustab sisemist niiskusvaegust, mis võib põhjustada peavalu, peapööritust ja vähendada naha niiskustasakaalu. Joo igapäevaselt vähemalt 2–3 klaasi puhast vett, palava ilmaga aga rohkem. Kofeiinijookide tarbijad peaksid vee koguse mitmekordistama, sest kofeiini sisaldavad joogid suurendavad vedeliku väljutamist organismist.

6. Ära alahinda suvist päikest.

Isegi, kui pole plaanis randa päevitama minna, on ka suve teises pooles päikesekiirgus piisavalt tugev, et nahka kergesti kahjustada. Seejuures tuleks päikesekreemi tõhusaks kaitseks kanda seda nahale heldelt: 1 teelusika jagu näole ning 2 supilusika jagu kehale.

7. Kontrolli regulaarselt nahka.

Juba üks villiline päikesepõletus kahekordistab melanoomi tekke riski. Nahka võiks kontrollida arsti juures igal aastal, kuid iseseisvalt kodus lausa kord kuus, et tuvastada nahavähi varajasi hoiatavaid märke.