Nüüd, kui kasvuhoones on tomatitaimed lookas ning metsaalused on mustikaid ja muud hääd ning paremat täis, tasub kiiresti tegutseda. Sel suvel valmivad kuuma temperatuuri tõttu kõik aia- ja metsasaadused rutemini ning samaaegselt — algab nobedate näppude voor.

Mõnel talvisel pannkoogihommikul sa veel tänad end, et mõtlesid kaks sammu ette ning tegid ennetavalt purki keedu- või sügavkülma toormoosi. Lisaks heale tundele ja ülevaatele hoidise koostisosadest, aitab mooside ja kurgipurkide valmistamine ka raha säästa — Facebooki rahatarkuse grupis Kogumispäevik jagatakse omavahel nippe, kuidas aastaringselt suve- ja sügissaadusi nautida.

Kuivatada saab peaaegu kõike

Väga tänuväärne hoidistamise variant on kuivatamine. Võtab vähem ruumi ning on tervislikum ja kordades odavam alternatiiv poes müüdavatele näksidele. Juba kevadel saab hakata kokku koguma erinevaid ravimtaimi, et kuivatada endale pimedateks ja külmadeks õhtuteks teed — praegu on aiad täis piparmünti ja melissi. Varsti hakkavad valmima ka esimesed õunad, lõika tükkideks ning pista spetsiaalsesse kuivatusmasinasse või ahju.

Sina otsustad, mis läheb purki ja mis mitte

Pane pott tulele — milleks maksta talvel moosipurgi eest, kus on vähe marju või puuvilju ning kuhu on lisatud lademetes suhkrut ja säilitusaineid? Või jälle kasvatasid tomateid ja kurke tervele Tallinnale? Purki saab panna ka paprikat, sibulat, seeni — kõike, mis pähe tuleb. Kiire internetiotsing ja imemaitsvad retseptid on ainult ühe kliki kaugusel. Või helista hoopis emale või vanaemale ja saad enda kasutusse aegumatud ning imemaitsvad retseptid — kindlapeale minek. Hoiame kokku raha, mitte maitse pealt.

Säti oma sügavkülma sisu nutikalt

Müüt, et sügavkülmutamine hävitab värskete puu-, köögi- ja juurviljade kõik head omadused, ei vasta tõele. Niisiis, kõik rabarberitükid sügavkülma, et ei peaks jälle aasta ootama, kuni esimesed võrsed pea mullast välja pistavad. Selleks, et sügavkülmas ruumi säästa, tasub suuremaid marju poolitada ning panna karpide asemel minigrip või stasher kotikestesse. Sügavkülma pandud tikreid saab kasutada efektsete jääkuubikutena — need ei muuda ühtegi su kokteili vesiseks. Fooliumi või kile sisse saab pista veel kuusevõrseid, mustsõstralehti, karulauku, tilli ja ka koriandrit — kõike, mida hing talvisel ajal ihkab.

Mahl võta keldrist mitte poeriiulilt

Punased ja mustad sõstrad, arooniad, astelpaju marjad — kõik aurutisse ning kasvõi ühte patta, et teha valmis üks supersegumahl. Kindlasti on ise mahla tegemine ka palju loodussõbralikum, kui tulla iga päev koju nii, et kaenlas mahlapakk. Taaskasuta ka klaaspudeleid, mis peavad vastu veel aastaid ja aastaid.

Kui juba senine võitlus lindude, metsloomade ning kahjuritega on seljatatud, ei tasu lõpusirgel alla anda ega viimase lahinguga sõjavõitu neile vormistada. Suvel ja sügisel tark hoidisesõber tormab, sest muidu läheb kõik pahaks ja raisku. Kähku noppima, tükeldama, pakendama — nutikalt säästma.