„Koolieelikutel esinevad seljavaevused harva, küll aga tõuseb nende sagedus vanuse kasvades — lõpuklasside õpilastel esineb neid tööealistega võrreldaval määral. Viimase puhul tuleb mõjuritena arvestada ka näiteks suurenenud igapäevaeluliste stressorite, samuti ka näiteks unetundide vähesuse osakaalu,“ ütles OMAklubi füsioterapeut Mihkel Kuresoo.

Ta selgitas, et esimesed märgid lapse seljavaevustest on enamasti selja väsimine ja/või valutamine. Siinpuhul on valdavalt tegemist mittespetsiifilise valuga, mis tähendab, et ühtegi konkreetset pahaloomulist põhjust (nt lülivaheketta väljasopistus) ei esine, vaid vaevuste esinemisel mängivad rolli nii bioloogilised, psühholoogilised kui sotsiaalsed faktorid.

Seljaprobleeme võib põhjustada hüppeliselt suurenenud seljakoti raskus

Füsioterapeudi sõnul peab koolikott lapsele sobima ja olema mugav kanda. Tähtis on, et laps on koolikotiga ja kantavate raskustega järk-järgult kohanenud. „Raske koolikott iseenesest ei ole põhjus seljavaevuste tekkeks, küll aga võib selleks olla hüppeliselt suurenenud seljakoti raskus. Muul ajal sooritatav füüsiline tegevus valmistab samuti koolijütsi ranitsa kandmiseks paremini ette,“ leidis Kuresoo.

Kaup24 ja Hansaposti kommunikatsioonijuht Maris Kivi kommenteeris, et koolikoti peaks valima koos lapsega. Ta lisab, et uus koolikott on üks populaarsemaid 1. septembri kingitusi, kuna see tõstab õpilase motivatsiooni kooli minna. Ranitsa valikul soovitab Kivi järgmist:

Disain

Ranitsatest on populaarsemad neoonsetes värvides kotid. Lisaks meeldivad lastele kotid, millel on litrid ja 3D pildid. Aruta lapsega ning vali talle seesugune ranits, mille disain ka talle endale meeldib.

Ergonoomilisus

Lapsed kannavad seljakotti terve kooliaasta ehk umbes 175 päeva aastast. Kuna laps on alles kasvufaasis, siis selleks, et koolikott ei teeks seljale liiga, tuleks valida talle kott, mida on mugav kanda. Jälgi, kas kotil on olemas kõrgkvaliteediga õhku läbilaskvad seljapadjad ja reguleeritavad rihmad, et seada kott nii, et kooliranits toetaks selga mitte vastupidi.

Kvaliteet

Selleks, et raamatud püsiksid kuivana ka suurema vihmaga, peaks koolikoti materjal olema vastupidav ja veekindel. Mugavaks seljakoti avamiseks võiks kontrollida ka, et lukud ja muud kinnitamisvahendid käiksid kergelt lahti.

Turvalisus

Kotil võiks olla helkur, et tagada lapse turvalisus ka pimedas liigeldes. Mõnel ranitsal on juba koti värvuses neoonpigmenti, mille toel see paistab pimedas kohe eriti hästi välja.

Mida saavad vanemad teha, et lapse seljaprobleeme ennetada?

„Vanemad saavad lastele iseenda füüsilise aktiivsusega eeskujuks olla ja toetada neid meeldiva sportliku tegevuse valikul,“ ütles füsioterapeut. Ta nentis, et spordiala, mis vanemale meeldib ja sobib, ei pruugi lapsele samamoodi mõjuda. „Sundimine konkreetset treeningut tegema võib tekitada vastumeelsust. Koormused peavad olema parajad — liiga vähene aktiivsus, samuti liiga suured koormused võivad seljaprobleemide põhjuseks olla,“ ütles Kuresoo ja lisas, et sümptomite tekkimisel tuleb koormusi vastavalt kohandada.

„Kuna seljavalusid ja ka muid skeleti-lihassüsteemi vaevusi mõjutavad ka psühholoogilised ja sotsiaalsed faktorid, on vanematel oluline roll oma järglastele luua toetav ja armastav kodune keskkond,“ leidis Kuresoo.

Jaga
Kommentaarid