"Käisin oma kaaslasega nädalavahetusel Lõuna-Eestis erinevatel matkaradadel. See oli tõeline idüll! Veel viimaseid päevi on nii ilus ja värviline sügis, Tallinnas on suur osa lehtedest langenud, kuid Lõuna-Eestis... Muudkui kõnni ja ahheta. Kuid mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Käisime vaatamas ka üht paljandit ja samal ajal oli seal perekond nelja lapsega. Muidugi on suurepärane, kui pere veedab päeva looduses, aga... Pere kaks vanimat last konkreetselt peksid okstega seda paljandit, loopisid kividega ja tagusid jalaga väikeseid tükke välja. Hetkeks ootasime kaaslasega, et ehk vanemad siiski teevad märkuse, kuid tulutult. Kaaslane siis mainis lapsevanematele, et kas te näete, mida teie lapsed teevad? Looduses päris nii ei tasu käituda.

Küllaltki viisaka kommentaari peale suvatses pereema aga nähvata, et igaüks kasvatab oma lapsi ise ja las nad naudivad oma lapsepõlve!

Võõraid lapsi ju keelama ei lähe, eriti kui vanemad on kõrval sellise suhtumisega. Võtab täitsa nõutuks ja kibe maik jäi päeva lõpuni suhu. Miks kasvatatakse sellise suhtumisega põngerjaid, et looduses käitu nagu tahad? Eks eeskuju oli muidugi piisav, pereisa tõmbas rahulikult suitsu ja viskas koni maha, ehkki prügikast oli parklas, mis ei asunud sugugi mitte kaugel, täitsa olemas..."