„Menopaus on loomulik periood naise elus, mis tähistab munasarjade tegevuse lõppemist ja sellega seotult menstruatsioonide lakkamist. Üldjuhul toimub see 50-ndate eluaastate alguses, kuid sellele eelneb nn. ettevalmistav periood ehk perimenopaus, mis kestab aastaid ja mille käigus toimuvad muutused hormoonide tasemes ja seeläbi kogu kehas,“ selgitab dr Nurm.

Ta lisab, et uue eluperioodiga kohanemiseks ja selle sujuvamaks kulgemiseks, on oluline vaadata üle oma igapäevased harjumused, ka oma nahahooldusrutiinid.

“Nahk meie suurima organina on menopausi ajal märkimisväärselt mõjutatud hormonaalsetest muutustest ning vajab seetõttu erilist hoolt. Naissuguhormoonide taseme languse tõttu kaotab nahk vett ja muutub kuivemaks, kollageeni tootmine aeglustub. Uuringud näitavad, et perimenopausi ajal kaotab nahk viie aastaga umbes 30 protsenti oma kollageenist. Postmenopausi ajal on kadu aastas umbes kaks protsenti. Kuna nahk ei uuene enam nii kiiresti ning samal ajal toimub kiirem rakkude kadu, siis nahk õheneb, kaotab oma elastsuse, tekivad kortsud,” kirjeldab dermatoloog nahaga toimuvaid muutuseid.

Lisa oma näohooldusrutiini rikkalik niisutaja

Pärast 50. eluaastat tõuseb naha pH tase, mis nõrgendab meie naha kaitserakkude ja hea mikrofloora tööd. Sellest tingituna on nahk tundlikum ja vastuvõtlikum, kergemini tekivad lööbed ja erinevad nahapõletikud. Seega on oluline parandada naha niiskusbarjääri rikkaliku niisutajaga, mis sisaldab hüaluroonhapet või glütseriini.

Naha menopausaalsete ja ealiste muutuste pidurdamiseks on soovitatav kasutada tooteid, mis soodustavad kollageeni ja glükoosaminoglükaanide sünteesi, muutes naha elastsemaks ja niisutatuks. Toodete nahka imendumise parandamiseks võiks üks võiks kaks korda nädalas nahka koorida toodetega, mis sisaldavad AHA, BHA, salitsüülhapet või ensüüme. Naha puhastamiseks kasutada leebeid tooteid, vältida pikaaljalisi veeprotseduure, liigselt lõhnastatud ja antibakteriaalsete seepide kasutamist, et mitte nahka ärritada ja eemaldada naturaalset lipiidikihti.

Kaitse nahka väliste ärritajate eest

Oma igapäevasest nahahooldusest ei tohiks kindlasti välja jätta päikekaitsefaktoriga kreeme, et kaitsta oma nahka päikesevalguse kahjulike mõjude eest nagu naha fotovananemine, elastsuse kadu ja kortsude teke. Päikesekaitset tuleb kasutada ka muudel aastaaegadel, kui ainult suvel ja ka siis, kui päike ei paista.

Aastatega suureneb ka risk haigestuda nahavähki, mistõttu on soovitatav aegajalt käia nahaarsti vastuvõtul. Lisaks on oluline end ka ise kontrollida ning jälgida nahal toimuvaid muutuseid.

Vaata üle oma toitumine ja eluviis

Aktiivne eluviis ja tervislik toitumine aitavad samuti leevendada menopausiga kaasnevaid vaevusi. Rohkem tähelepanu võiks pöörata sellele, et organismi erinevate vitamiinide ja mineraalide tasemed oleksid piisavad.

Kõigil üleminekuikka jõudnud naistel on soovitatav kasutada toidulisandina vitamiini D piisavas koguses naha parandusmehhanismide toetamiseks ja antimikroobse süsteemi aktiviseerimiseks. Igapäevamenüü võiks sisaldada tervislikke oomega-3 rasvhappeid, mida saab pähklitest, linaseemneõlist, sardiinidest, lõhest. Lisaks tuleks piirata soola ja suhkru tarbimist, võimalusel vältida töödeldud toitu ning tarbida igapäevaselt piisavalt vedelikku.

Piisav uneaeg, halbadest harjumustest loobumine, tasakaalustatud toitumine ning regulaarne mõõduka intensiivsusega füüsiline tegevus mängivad olulist rolli menopausiaegse heaolutunde loomisel.

Vali sobilikud nahahooldustooted

Naissuguhormoonide taseme languse tagajärjel tekib nahakuivus. Kuiv nahk on vastuvõtlikum ärritajatele, infektsioonidele ja põhjustab naha sügelemist. Hormoonide kõikumine võib põhjustada ka aknelöövet. Lisaks halveneb naha taastumine, haavad ei parane enam nii hästi. Hüperpigmentatsioon muutub rohkem nähtavamaks, kuna nahk on õhem ja vanemaks saades on nahas kumulatiivsest päikesekiirgusest tingituna rohkem ebaühtlaselt paigutuvat pigment melaniini.

Seetõttu on oluline valida menopausiaegseks perioodiks sobilikud nahahooldustooted, mille abil on võimalik vähendada ja leevendada soovimatuid nahamuutusi.

Jaga
Kommentaarid