Olenevalt inimesest, võib unekvaliteeti mõjutada nii toa temperatuur, müra tase kui ka õhu kvaliteet. Üks asi on kindel — mida sobivam on magamisase, seda parem on uni. „Tarbeesemed väsivad lõpuks, nii kaotab aja jooksul vormi ka madrats ja padi. Madratsi ja padja tarbeiga on keskmiselt viis aastat, misjärel on hea need mõnusa une nimel välja vahetada,“ soovitas Ilmere.

Vead ja head magamistoa sisustamisel ning une parandamisel

Sisekujundaja sõnul on magamistoa sisustamise juures kõige olulisem jälgida, et mööblil ja sisustuselementidel on olemas oma kindel eesmärk. „On mul seda siia vaja?“ tasub kõige osas küsida. Magamistuppa pole üldjuhul vaja muud kui voodit, öökappi, tualettlauda, tooli, kappi või kummutit.

Kaunistustega tasub hoida tagasihoidlikku joont. Parem üks suur maal, lillevaas ja lõhnaküünal kui perefotodega kuhjatud sein ja aksessuaare täis aknalaud.

„Magamistuba on intiimne ruum, omamoodi rahusadam, kus vabaneme päeva jooksul kogunenud pingetest ja segavatest mõtetest, puhkame ja kogume uueks päevaks energiat,“ selgitas Ilmere, miks tasub magamistoa sisustamisel olla tagasihoidlik.

Magamistoa ere toonivalik võib põhjustada rahutust ja segada uinumist. Kui tunned aga, et kirgas värv aitaks magamistuppa meeleolu luua, siis kasuta seda aktsendina rahuliku põhitooni peal. „Õrnad ja pehmed värvivarjundid nagu lavendel, erinevad helesinised ja pehmed rohelised toonid rahustavad silmi ja lõõgastavad vaimu. Öist und stimuleerivad mitmesugused pruuni, granaatõuna, baklažaani, kõrvitsa ja topaasi toonid,“ kirjeldas Ilmere magamistuppa sobivamaid värve ja lisas, et mida lähemal oleme loodusele, seda parem on uni.

Enamik eestlaste magamistube on väiksemapoolsed ja kohati täis nähtaval olevaid asju, mida iga päev ei kasutata. Sellest hoidumiseks soovitab Ilmere paigaldada voodi alla pesusahtlid ja soetada asjade organiseerimiseks sahtlitega laud. Kapi ökonoomsuse suurendamiseks tasub kasutada erinevaid karpe.

Vähetähtis pole ka õige voodipesu valik. Oluline on nii selle värv, tekstuur kui ka materjal. „Sünteetiliste materjalide asemel eelista 100% puuvilla. Jälgi, et teki proportsioonid vastaksid voodi suurusele. Oluline on järgida ka hooldustingimusi, et voodipesu ei kaotaks kvaliteeti ja kestaks võimalikult kaua,“ soovitas Ilmere.

Magamistoas soovitab disainer kasutusse võtta ka mitmetasandilise valgustuse. See tähendab üht keskset laelampi, kombineerituna väiksemate seinte- või põrandavalgustitega ja väikeste lampidega voodi kõrval, näiteks öökapil või voodi kohal. „Unisena võib esmalt suure ja ereda valgusti süütamine pimestada silmi, takistada uinumist või rikkuda hommiku meeleolu.“

Inspiratsiooni saab levinumatest sisekujunduse trendidest

Sisekujundaja sõnul on täna populaarsemad magamistoa märksõnad Skandinaavia, boheemlus ja modernsus. Mida kolme hinnatud stiili puhul jälgida?

Boheemlaslik magamistuba

Boheemlasliku magamistoa interjöör on loominguline kaos, kus eri žanrid on mööbli, viimistlusmaterjalide, vormide ja värvidega ühendatud terviklikuks dekoorkompositsiooniks. Šikki boheemlaslikku stiili iseloomustab sinise, lilla ja rohelise kombinatsioon. Boheemlust saab esile tuua puitparketi, voodikatte ja vintage esemetega, nagu padjad, suveniirid ja kootud vaibad. Selline magamistuba vajab jalgadega puidust või rauast voodit. Seevastu põrandale langeva voodikatte ja kardinatega loob kergust ja lõõgastavat õhustikku, mis tekitab ühtlasi tunde, nagu iga päev oleks nädalavahetus. Meeleolu ja hubasust saab lisada eri kuju ja suurusega taimedega. Ja mida rohkem pilte, seda parem.

Skandinaavialik magamistuba

See on üks hinnatumaid magamistoa stiile. Looduslikud materjalid, vähe mööbliesemeid, ainult see kõige vajalikum, ja pastelsed toonid — selline rahulik keskkond aitab lõõgastuda, mida tänapäeva kiire elutempo juures on hädasti ka vaja.

Skandinaavia stiili eeliseks on seegi, et see sobib ebastandardse planeeringuga väikestesse korteritesse. „Enamasti sisaldab skandinaavialik ruumipaigutus naturaalset koloriiti, dekoratsioonide puhul looduslike materjalide kasutamist, lihtsat, kuid funktsionaalset mööblit, maksimaalset loomulikku valgust ja keraamilist sisekujundust.

Dekoratiivesemed, nagu padjad, lillepotid ja maalid võiksid üldjuhul olla heledad. „Arvestama peab, et skandinaavialik stiil lähtub minimalismist. Seda ei iseloomusta luksus. Dekoratsioonide eesmärk on vaid parandada meeleolu ja rõhutada peamist disainiideed,“ lisas sisekujundaja.

Modernne magamistuba

Modernismil on disainis üsna lai tähendusväli, kuid peamiselt viitab see kodule, mille sisustamisel on kasutatud sirgeid ja teravaid jooni, lihtsustatud värvivalikut ning materjale, milles leiab metalli, klaasi ja terast. Ka siin tuleb jälgida, et iga ruumi valitud ese tõestab oma vajalikkust. Disaineri sõnul peaks mööbli ja dekoratsioonide valimisel lähtuma ühest värvitoonist. Soovitav on magamistuppa valida üks eredam, toale vunki andev aktsent. See võib olla seinakaunistus, eredavärviline fotomaal või ebatavaline tekk voodil. Muljetavaldav lahendus on mitmetasandiline lagi. Tuppa saab kontrasti tuua veel vaiba või erksavärviliste patjadega. Kujunduses saab lisaks kasutada kaasaegset, geomeetrilist kunsti. Ideaalne lahendus modernsuse loomiseks on Ilmere sõnul ka lakke riputatud, suur ja uhke lühter.