Pärnu Ristiku Benu apteegi proviisor Margot Lehari sõnul esineb lastel kõhuvalusid kõige enam 6-12 eluaasta vanusena. “Kõhuvaluga võib kaasneda iiveldus, harvem oksendamine ning vanematel lastel ka peavalu,” iseloomustab Lehari laste peamiseid kaebuseid.

Tihti on kõhuvalu seotud emotsionaalse pingega

“Kahjuks pole kõhuvalu põhjust lihtne üheselt välja selgitada, sest lisaks füsioloogilistele allikatele on iga kolmanda lapse puhul kõhuvalu põhjus psühhosomaatiline ehk valu ei põhjusta haigus ega terviseseisund, vaid see on tingitud lapse emotsionaalsest pingest ja stressist,“ selgitab proviisor ning soovitab kõhuvalu tekitaja välja selgitamiseks esmalt lapselt uurida, kas ja milliseid muid vaevusi tal lisaks kõhuvalule on. “Kui ühtegi muud kaebust pole ja kõhuvalu on seotud näiteks kooli minemisega ning kaob reedeks või koolivaheajal, siis tuleks tähelepanu alla võtta kooliga seotud stressiallikad ning läbisaamine kaaslaste ja õpetajatega,” räägib Lehari. Apteeker soovitab lapse murede ja hirmude väljaselgitamiseks võtta aega lapsega rahulikult ja toetavalt rääkimiseks ning vajadusel anda lapsele sobilikke rahustavaid looduslikke siirupeid.

Kõhuvalu põhjustajad ja neile viitavad tunnused

Apteekri sõnul on ka füsioloogilisi põhjuseid laste kõhuvalu tekkimisel mitmeid ning nende seast tõenäolisema väljaselgitamist abistavad igaühele iseloomulikud tunnused. “Väga sage laste kõhuvalu tekitaja on äge seedekulgla nakkus, mida põhjustavad erinevad viirused, näiteks adeno-, noro- ja rotaviirus. Viirusliku haiguse tunnuseks on kõhulahtisus või oksendamine, millele järgneb hooti esinev nõrk kõhuvalu,” selgitab Lehari ning lisab loetelu haigustest, mis võivad samuti kõhuvalu põhjustada:

  • Põskkoopa- ja keskkõrvapõletik, vahel ka kurgumandlite põletik. Sellist tüüpi kõhuvaluga kaasnevad ka kõrvavalu, nohu või köha.
  • Pimesoolepõletik. Selle haiguse puhul on valu koondunud naba piirkonda ning hüpates on tunda tugevat valu.
  • Laktoositalumatus. Piimasuhkru seedimatusega kaasnevad ka puhitused ning vaevused on kõige tugevamad kaks tundi pärast piimatoodete tarbimist.
  • Kõhukinnisus. Kinnine kõht võib kohati põhjustada tugevat valu. Väljaselgitamiseks tuleb jälgida lapse roojamise sagedust ning tunnuseks on sageli ka pabulakujuline väljaheide.
  • Põiepõletik, millega võib kaasneda ka palavik ja sage urineerimine.
  • Kõrvetised. Kõrvetisi esineb tõesti ka lastel, kes söövad tihti poolfabrikaate, friikartuleid ja gaasilisi ning happelisi jooke. Selline valu on näriv ja asub rinnaku taga mao ülemises osas. Tihti kaasnevad puhitused, röhitsused ja iiveldus.

Probiootikumid toovad paljudel juhtudel kõhuvalule leevendust

Kõhuvalu ennetamisel on apteekri sõnul paljudel juhtudel abi probiootikumidest. “Probiootikumid aitavad nii seedehäiretest kui ka viirustest tingitud kõhuvalu puhul ning mõnevõrra ka stressist tulemusena tekkinud valu vastu,” täpsustab Lehari ja lisab, et lastele saab probiootikume anda nii tilkade kui ka närimistablettidena.

“Kõhukinnisuse puhul aitavad magneesium ja laktuloosi siirup ning oluline on tarbida rohkelt vedelikke. Laktoositalumatuse puhul leevendavad kõhuvalu samuti piimhappebakterid ja laktaasensüümi preparaadid,” loetleb Lehari vastavalt kõhuvalu põhjusele valu leevendamiseks võimalusi.

Lisaks rõhutab apteeker, et äge seedehäire annab järgi 24 tunni möödudes ning kui kõhuvalu ei taandu, vaid on pidev ja kestab üle 24 tunni, siis tuleb kindlasti pöörduda arsti poole.

Jaga
Kommentaarid