Kuid sassis, katkised või ebasobiva värvi ja stiiliga dekoratsioonid võivad selle protsessi ebameeldivaks teha. IKEA sisekujundaja jagab nippe, kuidas jõulukaunistusi säästlikult uuendada ning hiljem ka hoiustada.

“Tähendusrikkad kaunistused kannavad endas sooje mälestusi ja pühade meeleolu, mistõttu on tähtis nende eest hästi hoolitseda. Ikka selleks, et need mitu aastat vastu peaksid. Kuna mõned kaunistused võivad katki minna või kuluda, siis on hea aeg-ajalt oma kollektsioon üle vaadata ning teha kindlaks, millised kaunistused juba olemas on ning mida võiks ehk sel aastal kollektsiooni taaselustamiseks vaja minna,“ ütles IKEA Baltikumi kommunikatsiooni- ja sisekujundusjuht Eglė Čyvė.

Viimase aja trend on ka ise kaunistuste meisterdamine. Populaarsust on kogunud dekoratsioonid igasugustest looduslikest ja taastuvatest materjalidest nagu kõrred, paber ning kuivatatud taimed. „Miks mitte metsaskäigu ajal koju oksi ja käbisid korjata, et neid hiljem kaunistuste valmistamisel kasutada,“ lisas Čyvė.

Korrasta kaunistused enne pühi

Esmalt võta välja kõik kaunistused ja vaata need üle. Tee kindlaks, mille tahad alles jätta, mille ära anda ja millised kaunistused on katki. Seejärel vaata üle, milliseid neist saab parandada ja uuesti kasutada ning ehk on ka asju, millega tuleb jäädavalt hüvasti jätta. „Pühade-eelne aeg on kaunistuste kollektsiooni ülevaatamiseks ideaalne, sest kui mõni kaunistus ei leia kasutust või ei paku rõõmu, saate selle annetada - keegi teine võtab selle kindlasti hea meelega endale,“ selgitas Čyvė.

Muidugi ei saa unustada ohutust – alates küünalde turvalisest põletamisest kuni jõulutulede kaablite kontrollimiseni. Selleks on vajalik selgeks teha, ega tulukeste kaablid kahjustatud pole ning ehk on hoopis aeg endale energiatõhusamad dekoratsioonid muretseda.

Veeda aega lähedastega jõulukaunistusi valmistades

Pea iga viies Eesti elanik soovib säästlikumaks eluviisiks kasutada käsitsi valmistatud kaunistusi. Sisekujundaja sõnul tuleb olla loov ning leida erinevaid kaunistusi loodusest. "Laseme kaunistusi parandades ja luues fantaasial lennata. Ühendades jõulukaunistuste meisterdamise ja lähedastega aja veetmise, on see kui omaette kingitus. Niiviisi loome häid mälestusi ning samas ka midagi uut. Selleks võib olla näiteks ise jõulupärgade meisterdamine, vanade ehtekuulide värvimine, küünlajuppidest uute küünalde tegemine või piparkoogimaja kaunistamine,“ kirjeldas IKEA Baltikumi sisekujundusjuht.

Teine nipp on isikupärastamine – lisa asjadele mõni iseloomulik detail, et igaüks tunneks end erilisena. Näiteks saab kaunistusele lisada enda tehtud kaardi, käsitsi kirjutatud nimesildi või pereliikmete nimedega piparkoogid.

Hoiusta ehted pühadejärgselt

Pühadeaegsete pidustuste ajal hoidke silmad lahti – ehk on midagi, mida saab taaskasutada kaunistuste hoiustamiseks, et need ohutult enne järgmist hooaega ära panna. Näiteks erinevaid karpe saab kasutada hapramate kaunistuste (nt kuusekuulid) kaitsmiseks. Karbi sisse sobivad lisakaitseks papist vaheseinad, salvrätikud või kangatükid. Et vältida jõulutulede juhtmete sassiminekut, kerige tulukesed ümber papitüki, majapidamispberi toru või riputage riidepuule. Veel üks nipp on vaakumkottide kasutamine pühadeaegsete tekstiilide (nt tekid, laudlinad ja padjad) hoiustamiseks. Samuti saab köögist võtta taassuletavaid kotte väiksemate esemete jaoks, et need siis värvi või stiili järgi suurematesse kastidesse jagada.

Jõuluuuringu viis IKEA tellimusel läbi Norstat. 2021. aasta oktoobris küsitleti internetis 500 vastajast koosnevat esinduslikku valimit.