Tuleks alustada esiteks sellest, et mis vahe on ihal ja armastusel? Sotsiaalpsühholoog Justin Lehmiller selgitab, et iha on üldiselt määratletud kui intensiivset seksuaalset külgetõmmet teise inimese vastu. “Armastus seevastu on palju laiem mõiste, mis hõlmab sügavamat emotsionaalset sidet ja tavaliselt soovi, et suhe jääks kestma,” ütleb ta. Armastus ja iha võivad mõnikord oma omadustelt kattuda, kuid armastus on täpsemalt emotsionaalne, romantiline ja vaimne side, samas kui iha on alati seksuaalne. “Iha on eelkõige füüsiline põnevus ja tugev soov kellegi teise järele,” selgitab Lehmiller.

Ihastaadium võib lõpuks viia armastuseni ning nii iha kui armastus võivad samuti eksisteerida koos — kumbki ei välista üksteist. Kui aga suhte arenedes hakkate te kumbki tundma erinevat tüüpi sidet — näiteks tahad olla sõber lisanditega, (friends with benefits — toim.) kuid partner soovib midagi pikaajalist, võib see muutuda problemaatiliseks.

Et paremini mõista, mida tunned sina — kas iha või armastust — tuleks küsida endalt mõned küsimused: kui oluline on sinu jaoks partneri välimus? Kas tahad temaga lihtsalt seksida ja mitte arendada vestlust? Või vastupidi, kas soovid veeta aega oma partneriga väljaspool magamistuba? Kas sinu partner inspireerib sind olema parem inimene?

Erinevuste äratundmine võib aidata teha teadlikumaid ja ausamaid otsuseid selle kohta, millist suhet otsid. Selgus ja eneseteadlikkus võib säästa sind ja sinu potentsiaalset partnerit võimalikust südamevalust.

Allikas: Health Digest