Käes on uus aasta, mis tähendab, et on vaja võtta ette uusi väljakutseid eesolevaks aastaks. Oletame, et oled võtnud endale eesmärgiks süüa vaid taimetoitu, käia iga päev jõusaalis, õppida hispaania keelt ja lugeda iga nädal raamatu. Stopp! Enne kui oled nendest eesmärkidest kõigile oma sõpradele ja pereliikmetele suure suuga rääkinud, prooviks ehk seekord veidi teistsugust lähenemist.

Alustame väikestest asjadest, oleme vahelduseks realistlikud ja jagame suured, hirmutavad ülesanded paremini hallatavateks. Siin on mõned näpunäited, mis aitavad kinni pidada mõnest kõige tavalisemast uue aasta lubadusest.

Naudin rohkem elu

See lubadus on ilmselge; meile kõigile meeldib lõbutseda ja elu nautida. Kuid mida tähendab tegelikult see, kui me ütleme, et tahame elu rohkem nautida? Mis puutub ebamäärasesse lubadusse, siis “Naudi rohkem elu!” on klassikaline näide täiesti mõttetust lubadusest. Ole konkreetsem. Kas elu nautimine tähendab, et reisid rohkem? Või tähendab see, et sa tahad sagedamini sõpradega koos olla? Tee endale väga selgeks, mida sa täpselt teha tahad, ja siis saad välja mõelda, mida pead täpselt tegema, et seda ellu viia.

Säästan raha

Pärast jõulupühasid on see soov arusaadav, sest oled tõenäoliselt oma raskelt teenitud raha kõvasti kulutanud ja kontol vaatab vastu tühjus. Võta see aasta kasutusele mõned praktilised meetmed, mis aitavad rahal paremini silma peal hoida. Koosta näiteks isiklik eelarve, et omaksid ülevaadet, kui suured on sinu igakuised tulud ja kulud. Abiks võivad tulla mitmesugused rakendused, mida leiad App Store’ist või Google Play’st kümnete kaupa. Vali näiteks selline, mida teised kasutajad enim soovitavad.

Lõpetan suitsetamise

Niisiis, sa tahad suitsetamisest loobuda? See on suurepärane, müts maha! Selleks on palju võimalusi. Pane enda jaoks paika konkreetsed süsteemid ja rutiinid, mis aitavad paha harjumusega võidelda. Suitsetamisest loobumine on väga personaalne ja universaalseid lahendusi pole, mõni asendab paha harjumuse hea harjumusega, teised aga suudavad tugeva tahtejõuga päeva pealt sigarettidest loobuda. Kui sa ei suuda päeva pealt loobuda — ja tõele au andes, seda suudavad vähesed — siis vähemalt suitseta iga päev üks sigarett vähem või proovi sigaretid asendada teise nikotiinitootega — näiteks nikotiiniplaastrid või muud kaubandusest saadavad alternatiivid. Need tooted pole küll riskivabad, kuid võivad olla lahendus sigarettidest loobumiseks. Oluline on jääda oma otsusele kindlaks — kasuta ükskõik millist meetodit, mis sinu jaoks toimib. Edukas loobumine võtab aega, seega ära tunne end liiga kehvasti, kui esimesed katsed ei õnnestu.

Õpin midagi uut

Uute asjade proovimine ja uute oskuste õppimine on tore, kuid ärgem püüdkem kõike korraga õppida. Vali üks asi ja tee see päriselt ära. Pane iga nädal aega kõrvale, et oma uue hobiga tegeleda, ja pea meeles, et millegi uue õppimine on järkjärguline protsess, milles on kõige olulisem element jätkupidevus.

Söön tervislikumalt ja teen rohkem trenni

Olgem korraks realistlikud: sa ei suuda tõenäoliselt iga päev jõusaalis käia ja süüa ainult köögivilju. See ei ole mitte ainult liiga kõrge lati seadmine, vaid ka mittevajalik. Alusta näiteks jalutuskäigust, selle asemel et bussi või autoga sõita — seejärel proovi iga nädal natuke rohkem liikuda, kuni see saab harjumuseks. Ära alusta liiga aktiivselt sportimisega, tee seda järk-järgult, sest vastasel korral võib see olla suu kehale liiga suur šokk. Mis puudutab toitumist, siis ei ole samuti vaja minna äärmustesse — püüa lihtsalt säilitada tervislik tasakaal.

Kas sinu uue aasta lubadused erinevad neist? Pole hullu. Nende nõuannete loogika kehtib endiselt: ole konkreetne, ära sea endale liiga suuri ülesandeid, mida sa ei suuda kunagi täita, ja püüa piirata endale seatud lubaduste arvu. Uue aasta lubadustest kinnipidamine ei ole lihtne, kui see aasta on suur läbikukkumine, siis võid alati järgmisel aastal uuesti proovida!