24-aastane Martin: „Olin enda tüdruksõbraga üle kolme aasta koos olnud, millest viimane aasta elasime juba koos ka ühises üürikodus.

Ühel õhtul vaatasime telekat ja kuulsin, nagu kellegi telefon vibreeriks meie magamistoas, kuid mu elukaaslane väidetavalt seda ei kuulnud. See veider vibreerimine jätkus ning ma arvasin, et olen hulluks minemas. Asi tundus mulle siiski kahtlane, seda enam, et häält oli kosta ainult õhtuti ja siis, kui elukaaslane kodus oli.

Ühel õhtupoolikul, kui ta vanni läks ja ma magamistoas kardinaid vahetasin, kuulsin taas kurikuulsat vibreerimist. Võtsin siis plaani, et ajan jälgi ja selgitan lõpuks välja, et kust see heli tuleb ning jõudsin garderoobikapini. Tuuseldasin kapis ja lõpuks selle vibratsiooni süüdlase leidsingi: see oli üks vana nuppudega telefon ja vedeles täpselt minu kalli tüdruksõbra särkide ja toppide vahel. Muidugi avastasin sealt seest lugematul hulgal sõnumeid ja kõnesid tema ja tema eksi vahel. Tuli välja, et ta oli juba üle kolme kuu mind selle härraga petnud.

Tunnistasin nagu aus mees, et mina tõesti see olin, kes vibratsiooni allika tabas ja ka enamiku sõnumeid läbi luges. Alustuseks tehti mind patuoinaks ja süüdistati teise isiklikes asjades sorimises, aga kui enda kotti pakkima hakkasin ja uksest lahkumas olin, tulid isegi vabandused.

Selleks oli muidugi juba liiga hilja ja läinud ma olingi.“

24-aastane Oskar jutustab oma loo: „Minul on alles oma eks-kallima teksapüksid nende asjade seas, mida meil kõigil kodus on ja mida me „kolaks“ kutsume. Lugu läheb nii: ma olin reisil Amsterdamis ja olin talle öelnud paar päeva hilisema kuupäeva, kui selle, millal ma tagasi jõudsin. Ma tegelikult olin juba varem kahtlustanud seda, et ta mind petab, aga kuidas sa süüdistad kedagi milleski, millele sul tõestusmaterjal puudub? Sisuliselt ei saagi seda teha.

See otsus tuli muidugi sellele lisaks veel lootusest, et see nii ei ole ja oleks tore olla varem kodus, sest ausalt öeldes igatsesin ma teda meeletult. Tallinna jõudes käisin veel toidupoes, et viia koju lilled, vein ja toit, millest meile meeldiv õhtusöök valmistada. Koduukse keerasin ma vaikselt lahti, kuid kuulsin kohe muusikat. Mulle vaatas vastu pimedus. Magamistoast tuli valgus.

Nad ei kuulnud seda, kui ma üleriided seljast võtsin, toidukoti kööki viisin ja lilled lahti pakkisin. Ma alguses mõtlesin, et "Ahh, ta vaatab filmi või on niisama arvutis, ma sean end valmis ja sajan tuppa sisse". Siis kuulsin ma kellegi teise häält, kes ei olnud tema, ning ma sain kohe aru, et asi on ikkagi nii, nagu ma kahtlustasin.

Ma krabasin esimese asjana kaasa panni ja lõin ukse pauguga lahti. Ma ütlen järgmist nii, nagu mu vanemad kunagi seda asja seletasid: see, mida nad tegid, oli täiskasvanute müramine. Lasin oma keelepaelad valla ja nende ehmunud näoilmed ei lähe mul eales meelest. Panniga said nad mõned tonksud ja selle mürgli käigus suutsid nad mõned oma riided kahmata, ning välisuksest välja lennata. Välisuksest välja, paljana.

Seejärel ma lukustasin ukse ja piilusin veel lukusilmast, kuidas nad pidid riidesse panema, samal ajal kui naabrid koridoris ei suutnud uskuda, mida nad hetkel nägid. Õhtu kulges edasi Netflixi, veini ja nende samade teksadega diivani peal, mis suurest kaklusest maha jäid. Need on mul alles olnud terve see aeg, sest ma tegelikult plaanisin teksad mingi hetk ära raamida ja seinale panna. See plaan on aga toppama jäänud.“

Murtud südamete näitus

Kas lahkuminek armsamast jättis sind murtud südame ja posu asjadega, mille nägemine haavale vaid igapäevaselt soola peale raputab?

On aeg valusatest mälestustest lahti lasta. On aeg lahti lasta tema tohutu suurest ja mõnusast hallist pusast; sellest tillukese sõrmusega kaunistatud kaelakeest, mis pidi olema lubadus igavesest armastusest; festivali käepaelast, mis on meenutus teie esimest avalikust üritusest paarina…

Solarise keskus kogus kokku Eesti inimeste lahkuminekulood ja mälestused ning pani need välja näitusele, et tähistada vanast armastusest lahti laskmist ning uuele armastusele südame avamist! Just nende lugude hulgast olid pärit ülal välja toodud juhtumid.

Murtud südamete näitus Solaris keskuses on avatud 7. veebruarist kuu lõpuni.