Viieliikmeline pere otsustas oma suvemaja muuta alaliseks elumajaks. 14m2 elutuba ja 4m2 esik olid väga kitsad ja väikesed, mistõttu seisnes ümberehitamise võti läbimõeldud ja funktsionaalses sisustuslahenduses.

Võta väikesest sissepääsust maksimum

Väikestes esikutes on iga sentimeeter võtmetähtsusega. Kui ruum on sassis ja seal on palju esemeid, siis tundub ruum veelgi väiksem. Sellisel juhul on mugavaim lahendus liugustega kapp, kuhu saab enamiku asjadest lihtsalt ära peita.

“Esikusse vali maksimaalse mahutavusega kapp, kuhu paigutada hooajalised üleriided, jalanõud ja muu. Kapi ja seinte vahele jäi sõna otseses mõttes vaid 1cm. Lisaks vahetasime vanad riidepuud uute, funktsionaalsete ja esteetiliste vastu, mis sobituvad ka pere armastatud metsateema ja looduse motiividega. Lisaks on esikus palju nii-öelda kaks ühes lahendusi. Näiteks pink koos jalatsikapiga, kus väiksemad pereliikmed saavad riietudes pingile istuda ning jalanõud selle alla asetada,” ütles IKEA sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Mängi värvidega

Väikeste ruumide suuremaks ja avaramaks muutmisel tasub seinad heledaks värvida. Looduse motiive saab suvekoju tuua aktsentvärvidega. Näiteks roheline värv, mis valiti esiku, elutoa ja trepi värvimiseks, täiendab suurepäraselt iga ruumi. Valdav osa mööblist oli heledates toonides, kuid mustad detailid nagu riiulid, lamp, aksessuaarid ja kardinapuud lisasid ruumile esteetilise ja elegantse mulje. Kui ruumid on läbikäidavad, siis saab kasutada ruumieraldajana ka kardinapuid ja kardinaid.

Vali üks keskne element

Elutuba on puhkamiseks ja vaba aja nautimiseks, kus veedame aega telerit vaadates, raamatuid lugedes, kohvi juures jne. Seetõttu peab elutuba olema hubane.

Elutoa keskseks osaks sai diivan, mille ümber koondus kõik muu – teler, riiulid ja laud. Diivan ei ole ainult mugav, vaid otstarbekas, kuna sellel on vahetatav ja pestav kate, mis on eriti oluline väikeste lastega peredes. Sellist diivanit on lihtne hooldada ning soovi korral saab katet vahetades interjööri värskendada.

“Mööbel peab teenima inimesi ja olema mugav. Eelmine diivanilaud jäi perele väikeseks, mistõttu valisime diivani kõrvale uue kõrgema diivanilaua. Uus kokkupandav ja laiendatav diivanilaud aitab vajadusel luua ka ruumi lauamängude või külaliste võõrustamiseks,” lausus sisekujundaja.

Muuda kasutamata ruum kasulikuks

Ruumide suurust ei saa tihtilugu muuta, kuid sellest hoolimata on võimalik enamikus olukordades leida sobiv sisekujunduslahendus. Näiteks oli elutoas mittetöötav kamin, mistõttu otsustas sisekujundaja selle likvideerida ning ruumi ümber kujundada. Kui varasemalt oli teler asetatud kamina kohale ehk liiga kõrgele, siis nüüd oli võimalus riputada teler kamina asemele, mis muutis pere filmiõhtud mõnusamaks. Teleri vanale asukohale paigutati riiulid aksessuaaride hoidmiseks.

Suvila trepi all olevat nurgakest saab samuti sisustamisel ära kasutada. Näiteks sobib trepialune peeglile ja puhvetkapile, millele saab erinevaid sisustuselemente, nagu lamp ja küünlad, asetada.