Evolutsioonipsühholoogia on tuhandete aastate jooksul kujundanud ühiskondlikku tolerantsi suure vanusevahega paaride suhtes. Peavoolumeedia säutsud eri generatsioonidest kuulsatest paaridest on lugejatele magus kont närimiseks. Noor naine ja vanem mees stereotüüp sildistatakse diagnoosidega, et naisel on isaprobleemid või ta on kullakaevaja. Noore mehe ja vanema naise koosluses on naine cougar (puuma) ja mees toyboy (mängupoiss).

Kui suur on suur vanusevahe ja miks see tabu on?

Suure vanusevahega paarid on magusad keelepeksu subjektid. Lääne ühiskonnas on üle 10-aastase vanusevahega suhete osakaal meeste seas 25% ja naiste hulgas 15%. 1% paarisuhetes on vanusevahe 28 aastat või rohkemgi. Viimase saja aasta jooksul on toimunud suur ühiskondlik nihe soolise võrdsuse suunas ja elatustase on tublisti tõusnud. Kui varem sümboliseeris vanem mees majanduslikku stabiilsust, siis tänapäeva noored naised saavad enda elustiili eest maksmisega ka ise hakkama. Suure vanusevahega paare mõistetakse hukka rohkem kui kunagi varem. Filmitööstuse moguli Havery Weinsteini skandaalist Hollywoodis sündinud liikumine #MeToo kujundab tugevalt noorema põlvkonna tabulikku suhtumist paaridesse, kus üks pool on vanem, jõukam, mõjuvõimsam. Teine pool on automaatselt ohver.

Hiinas peetakse suureks vanusevaheks juba 2–3 aastat. Meil jääb see number 10 aasta juurde. Ühiskondlikud hinnangud on kujunenud bioloogilisest ootusest, et paarid peavad järglasi saama. Naiste viljakus pärast 35. eluaastat langeb drastiliselt. Vanema mehe puhul paneb silmi pööritama küsimus, kas isa on piisavalt kaua elus, et oma lapsed üles kasvatada. Tühi asi neid lapsi saada on?!

Viljakus on ainult üks aspekt, mis vanusevahe suhetes tabuks tembeldab. Statistika on paraku selliste suhete vastu. Õnn ja rahulolu oma suhtega õitseb vanuselõhe korral lühidalt ja lahkuminek on kergem tulema. Inimene on oma loomult teiste suhtes väga kriitiline ja me peame normaalseks kõike seda, mida me ise teeme. Kui meil endal on samaealine kallim, siis naabrite suure vanusevahega suhe on kindlasti ajutine.

Miks suur vanusevahe on tabu?

19–20. sajandil olid paljud naised kodused. Tänapäeval teenitakse oma leivaraha ise. Ühiskonna arvates ei ole jõukas ja vanem mees elus hakkama saamiseks enam vajalik.

Seksuaalsete orientatsioonide, fantaasiate, naiste vajaduste osas on ühiskonnas toimunud suur liberaliseerumine. Üle 10-aastast vanusevahet peetakse aga endiselt tabuks. Majanduslikult ei ole see enam vajalik. Lisaks usutakse, et võim on alati vanema paarilise käes. Ühiskond usub, et noorem osapool ajab taga sotsiaalset staatust ja raha. Vastukaubaks on seks.

Kim Kardashiani ja temast 13 aastat noorema poiss-sõbra suhet nimetatakse halvustavalt maist detsembrini suhteks. Noorem kaaslane pakub vanemale poolele vähemalt esialgu suuremat rahulolu. Hiljem võivad argielu ja ealised iseärasused suhtest võtta omad maksud. Kui üks on jõudnud karjääri ehitada, reisida, tegusid teha, ent teine pool alles alustab oma elu, siis on jõujooned suhtes nihkes. Majanduslikud hüved kaotavad ajapikku aga oma võlu.

Kuidas seks vanusevahest hoolimata särtsakas hoida?

Suhtes, kus mees on vanem, võib seks osutuda suureks väljakutseks. Nooremal näitsikul on ootused kõrged. Meestel on aga erektsioonihäired pärast 45. eluaastat suureks peavaluks ja tulevärgi üleval hoidmisega tuleb palju vaeva näha. Nii mõnigi mees hakkab alles siis huvi tundma, kuidas see naine päriselt orgasmi saab?

Mees ei pea iga kord sama peenisega voodis esinema. Naistele meeldib vaheldus. Peenisesuurendajad masseerivad naise G-punkti eriti mõnusalt ja pakuvad vaheldust.

Ilma kliitori stimulatsioonita ei saa naine seda õiget võimast orgasmi. Vibraatorite kasutamine suurendab naise seksiisu ja mees ei pea muretsema, et naine vahetab ta vibraatori vastu välja.

Tõsiasi, et meie ümber on nii palju eri vanusevahega paare, tekitab küsimuse, kui suurt rolli tänapäeval pereloomise soov kaaslase valikul siiski mängib. Ellujäämiseks ei ole meil samuti rikast meest või naist vaja. Armastus ja kirg ei ole maamunalt kusagile kadunud ning ükski tabu seda ei muuda.

Leia endale ja oma kallimale seksikat vaheldust Musta Pantri e-poest.

Vallatuid naudinguid!

Must Panter


Jaga
Kommentaarid