Teadlased uurisid aasta jooksul 18–30-aastaseid paare. Neid küsitleti iga nelja kuu tagant ning hinnati rahulolu, investeeringuid, pühendumust ja olemasolevaid alternatiive nende suhetes.

Seejärel jälgiti paare, kes läksid lahku pärast esimest intervjuud, et näha, kui sageli nad oma endise inimesega kokku puutusid ja kui positiivne või negatiivne oli nende suhtumine neisse.

Ajakirjas Journal of Social and Personal Relationships avaldatud uuringu kohaselt jäid paarid, kellel oli kõrge pühendumise tase, suur rahulolu ja vähem alternatiive, suurema tõenäosusega oma endise kaaslasega sõpradeks.

"Romantika lõppedes ei kao pühendumistunne võluväel. Suhtes olnud inimesed, kes on oma vajaduste täitmisel üksteisest sõltuma hakanud, võivad olla vastumeelsed kaotamast nii käegakatsutavaid (nt ühised sõbrad) kui ka mittemateriaalseid (nt emotsionaalsed sidemed) suhteid, mis tekkisid nende paarisuhte jooksul," räägib uuringu autor Tan.

Ta ütleb ka, et sõpruse olemasolu enne romantilist suhet aitab paaridel säilitada sõprust pärast lahkuminekut.

Seega on vastus on lihtne: jah, inimesed võivad pärast lahkuminekut sõpradeks jääda. Eriti veel sellisel juhul, kui sina ja su endine partner olite enne suhet ja ka suhte ajal väga head sõbrad. Siis on väga suur tõenäosus, et jääte teineteise ellu väga pikaks ajaks.

Allikas: Your Tango

Jaga
Kommentaarid