Miks kogub looduskosmeetika maailmas järjest enam populaarsust?

On loogiline, et mida aeg edasi, seda rohkem on teaduse ja tööstuse pilgud suunatud sellele, kuidas toota kiiremini, odavamalt ja efektiivsemalt. Samas on ka küllaltki loogiline, et minnes aina enam vastuollu ürgsete loodusseadustega, tekivad mingil hetkel tagasilöögid.

Näiteid pole vaja kaugelt otsida — aina enam inimesi põeb kroonilisi haigusi, aina enam leidub allergiaid, aina enam on inimesed heaoluühiskonna haiguste (suhkrutõbi, kõrgvererõhutõbi, vähk) ohvrid. Põhjuseks nii vale toitumine, vale mõtlemine, valed või olematud liikumisharjumused kui ka vale kosmeetika- ja ravimikasutus.

Looduskosmeetika eelis ongi see, et ta püüab inimesi — vähemalt osaliselt — tagasi juhtida sinna, kust me pärineme ehk siis looduse rüppe. Aina enam inimesi on aru saanud, et selleks, et elada täisväärtuslikku elu, tuleb suhtuda lugupidamise ja armastusega nii endasse kui ümbritsevasse. Looduskosmeetika kasutamine ongi üks võimalus, kuidas end aidata.

Millele tuleks tähelepanu pöörata, kui on soov osta võimalikult looduslähedast ja naturaalset kosmeetikatoodet?

Sageli näeme poodides silte looduskosmeetika, vahel pole silte vajagi — vaid ilusate taimepiltidega pakend või kiri „nisuiduekstrakt” tekitavad väärarusaama, et kasutame midagi paremat kui pesuehtsat kodukeemiat. Siinkohal võiks aga anda väikse vihje: vaadake, mis on kirjas koostisainete kohta.

Kas toimeained on eraldi välja toodud? Ja kui on, siis kas need sisaldavad puhtalt keemiliste ühendite nimesid või hoopiski ehk ladinakeelseid taimenimetusi?

Kui leiate toimeainetes vaid ladinakeelsete taimenimetuste ja mineraalide nimed, võite kindlad olla, et tegemist on looduskosmeetikaga, kus naturaalsete ainete protsent on küllaltki suur.

Tegelikult võikski kosmeetika laias laastus jagada kolmeks:

  • nn tavakosmeetika ehk siis põhimõtteliselt suurem osa kõikvõimalikest kosmeetikatarvetest meie poes. Paraku tulebki siinkohal meeles pidada, et tavakosmeetika võib edukalt esineda ka looduskosmeetikana. Veel kord vihje — jälgige koostisaineid, eriti aga toimeaineid;

  • looduskosmeetika, kus toimeained on eranditult naturaalsed;

  • naturaalkosmeetika või mahekosmeetika, kus nii toime- kui lisaained on peaaegu 100% naturaalsed.

    Tänapäeva inimeste eluviis ei vasta kuidagi looduslikule. Kui aga eluviis on looduslikust eluviisist niivõrd kauge, siis kas ainult looduskosmeetika kasutamisel on mingi tervistav efekt?

    Samamoodi võiks küsida, et miks ma pean jäätisepaberi prügikasti viskama, sest ühest mahavisatud jäätisepaberist vaevalt et nüüd meie tänavate saastatus suureneb. Kuid kui kõik mõtleksid samamoodi, oleksid meie teed ja tänavad varsti prügimäe sarnased.

    Samamoodi on meie kehaga — ka väike samm võib kaasa tuua märksa suuremad tagajärjed. Teisisõnu — iga pisiasi, millega näitame, et hoolime endast, oma tervisest, oma kehast ja vaimust rohkem, aitab meid lõppkokkuvõttes lähemale tervislikematele eluviisidele.

    On paratamatu, et enamik meist elab saastatud õhuga keskkonnas, kus ka valgus- ja mürareostusel on oma koht. Kuid mida me saame teha, on siiski võimaluse piires kasutada inim- ja loodussõbralikumaid tooteid — seda nii söögi kui kosmeetika vallas.

    Ja looduskosmeetika hinnad ei pruugi tavakosmeetika omadest väga erinedagi.

    Kuivõrd vastab tõele jutt, et eriti tähelepanelikult tuleks lisaks toitumisele jälgida raseduse ajal ka kosmeetikakasutust?

    Kosmeetika satub meie vereringesse samamoodi nagu toitumine. Küsimus on vaid koguses. Kuid kui ennast ikka üle keha mingi trimmiva-salendava-vettväljutava kreemiga kokku määrida, siis imendub läbi pisikeste kapillaaride meie vereringesse märkimisväärne kogus ka seda kreemi.

    Heaks näiteks võib tuua kõikvõimalikud radikuliidi- ja spordisalvid. Suures osas on nende mõju valuvaigistav ja toimeainegi suhteliselt samalaadne nagu tavalisel peavalutabletil — ta imendub vereringesse läbi naha, vastupidiselt tabletile, mis läbib ka meie seedeelundkonna.

    Kuid kahjustav mõju teatavatele organitele, eriti maksale on samasugune — vahet ju pole, mille kaudu on see aine kehasse jõudnud. Samamoodi jõuavad ema vereringe kaudu sisenenud ained ka sündimata beebini — on ju nende vereringe kuni sünnini ühendatud.

    Miks on võimalikult naturaalse kosmeetika kasutamine oluline väikelaste puhul?

    Väikesed lapsed on paljudele mürkidele vastuvõtlikumad — nende kehakaal on väike ja eliminatsioonivõime nõrk. Enamasti on vastsündinutel küllaltki hea immuunsüsteem, kuid kui hakata seda järjekindlalt nõrgestama kõikvõimalike E-toiduainete, kreemide ja ravimitega, võivad peagi ilmneda esimesed tagasilööginähud.

    Eks allergiagagi annab organism märku sellest, et tal on paha — allergia ei ole nimelt midagi muud kui ülemäära tugevnenud immuunreaktsioon. Seega on väikelaste puhul eriti oluline valida hoolduseks allergiavabasid, looduslikke tooteid. Nii näiteks on olemas Himalayal spetsiaalne lastesari, kus on esindatud nii šampoonid, seebid, kreemid kui ka õlid.

    Mis on ajurveda?

    Ajurveda vaatab inimest kui tervikut ja tähendab otseses tõlkes eluteadust. Tervise seisukohast on ajurveda iidne meditsiinisüsteem.

    Ajurveda hõlmab erinevaid raviaspekte: akupunktuuri ehk nõelravi, looduslikke ning puhtaid taimi, mineraale ja õlisid, massaaži, paastumist jne. Lisaks sisaldab ajurveda ka laiemalt teadmisi igapäevasest tervislikust ja looduslähedasest elust.

    Ajurveda on osa Veda kultuurist, mis kätkeb endas iidseid saladusi loodusest, inimestest, elust ja tervisest, mida jälgides on kindlasti võimalik oma ellu tuua uus kvaliteet.

    Mille poolest erinevad ajurveda kosmeetikatooted tavatoodetest?

    Ajurveda kosmeetikatooteid luues on arvestatud ajurveda põhimõtteid ning kasutatud ajurveda-meditsiinis käibel olevaid taimi. Kõik taimed on hoolikalt valitud ning näiteks Himalaya kaubamärgi puhul kinnitavad toodete omadusi lisaks iidsetele traditsioonidele ka tänapäevased kliinilised uuringud.

    Seega — kõik on tõestatud, nii traditsioonilisel teel põlvkondade vältel kui ka tänapäeva tehnoloogiat kasutades.

    Kas India tooted sobivad ka meie inimestele?

    See küsimus on isegi laiem. Kas see mõtteviis sobib meile? Kui me soovime elada kooskõlas loodusega, hoides ennast, oma tervist ja oma lähedasi, siis ei tohiks tekkida küsimustki. Ka vanad eestlased, ehk vaid mõned põlvkonnad tagasi, elasid loodusseaduste järgi ja kasutasid puhtaid taimi.

    India meditsiinis kasutatavad ravimtaimed on sageli sarnased meie omadega — näiteks küüslauk, palderjan, õun, porgand, kurk, need on kõik meilgi levinud.

    Teine lähenemine asjale on pragmaatilisem — palju sööme ja tarbime puhtaid Eesti tooteid? Eks ole kartulgi ju hoopis Ameerika mandrilt sisse toodud. Usun, et kui me räägime puhastest looduslikest toodetest, ei mängi nende päritolumaa rolli.

    Mis on ajurveda sarnasus ja erinevus eesti oma rahvameditsiiniga?

    Sarnasusi on palju. Ennekõike mõtteviis — inimene on osa loodusest, seega ka abi saab sageli loodusest. Loodus on see, kust me tuleme, seega peaksime suhtuma aupaklikult ennast ümbritsevasse.

    Kas ja kui palju kasutavad ajurvedat India professionaalsed arstid?

    Ajurvedat kasutatakse väga palju, mitte ainult India arstid, vaid arstid üle kogu maailma. Täpset arvu on ilmselt raske ütelda, kuid oma soosingu Himalaya toodetele on andnud 250 000 arsti üle maailma.

    Millised üldised meditsiinilised printsiibid pärinevad otseselt ajurvedast?

    Võib-olla on kõige lihtsam sõnastada, et mõlema eesmärk on panna inimest ennast paremini tundma. Lähenemine kahe süsteemi vahel on aga totaalselt erinev.

    Ajurveda ei poolda sümptomite matmist medikamentidega, vaid haiguse põhjuse ravimist. Teiseks vaatab ajurveda kogu organismi kui tervikut, inimest kui füüsilise ja mentaalse kooslust, mis kindlustab märksa komplekssema lähenemise kui tänapäevane meditsiin.