Miks oleks surrogaatemadust üldse vaja, küsib ilmselt tavainimene. Sõritsa sõnul on vastus sellele lihtne. “Mõelge näiteks sellisele olukorrale: teil on olemas tütar, kel katkeb esimene rasedus ja tal võetakse tüsistuste pärast emakas ära. Aga samas on tal olemas munasarjad ja mees ja teie olete nõus oma tütre last kandma — kas te teeksite seda? See ongi vastus!”

Karistada saab meedikut

Küsimusele, miks on surrogaatemadus seniajani keelatud, on Sõritsa sõnul lihtne vastus. "Kuna surrogaatemadust vajavate inimest arv pole Eestis suur – ehk vaid 20-30 inimest –, siis keegi ei viitsi selle seadustamisega tegeleda. Poliitikutel tekib huvi midagi muuta alles siis, kui on väga suur huvigrupp, kes nende poolt hääletaks – siis on nad valmis seisma mõne idee eest. Kuna surrogaatemadust vajavate inimeste grupp on väga väike ja nad ei lähe loosungitega Toompeale, siis ongi nii: probleem on olemas, aga mitte keegi selle probleemiga ei viitsi tegeleda."

Ja nii ei jäägi osal Eesti naistel midagi muud üle, kui minna oma kauaoodatud beebit saama mõnda teise riiki, kus surrogaat-emadus on seaduslik. "Ma tean mitmeid naisi, kes on sellepärast Eestist lahkunud, et meie riigis pole surrogaatemadus lubatud," ütles MTÜ Oma Pere tegevjuht Sigrid Petoffer. "Põhiliselt lähevad nad Indiasse või Gruusiasse, kus saavad endale viimaks kaua-igatsetud lapse. Ajal, mil eestlaste arv aina väheneb, võiks surrogaatemadus olla Eestis lubatud."

Pikemalt loe www.pealinn.ee