Hapu kulutab rasva

Puu

Puu maitseelement on hapu. Puu element hoolitseb selle eest, et sapp produtseeriks küllaldaselt sapimahla, siis saab maks rasva optimaalselt ära põletada. Sellesse rühma kuuluvad söögid:

(Ravim)taimed: meliss, petersell, harakputk, till, estragon.
Teravili: hõredapäine nisu, nisu.
Köögivili: idud, äädikakurgid, tomatid, spinat, kähar endiivia, mangold ehk lehtpeet, lehtsalat, porrulauk.
Puuvili: passioniviljad, kirsid, mandariinid, ploomid, viinamarjad, õunad, põldmarjad, maasikas, apelsinid, karusmarjad, sidrunid, ananass, kiivi, greipfruut.

Piimaproduktid: hapukoor, jogurt, keefir, kohupiim.
Liha: part.
Joogid: hibiskustee, kassinaeritee, hapukirsimahl, melissite, kibuvitsamarjatee.

NB! Hapukoort kasutage ettevaatlikult, kuna 1 spl annab 3 g rasva.

Mõru teeb tugevaks

Tuli

Tule elemendi maitse on mõru. Mõrkjad toiduained stimuleerivad seedimisprotsesse peensooles. Tule element tugevdab südant. Kui kõik on tasakaalus, tunnete end hästi ja reipana. Siia kuuluvad:

(Ravim)taimed & vürtsid: mädarõigas, muskaatpähkel, safran, kadakamarjad, basiilik, majoraan, rosmariin, salvei, pune, paprika, kakao.
Teravili: tatar, linaseemned, kaer, nisu, couscous e. amarant (fitness-teravili Lõuna -Ameerikast). Köögivili: rooskapsas, põldkännak, juurseller, punasigur, artiðokk, jääsalat, eskariool, kähar endiivia, punane peet, spargel, oliivid.
Puuvili: pohlad, greipfruut, küdoonia.
Liha: lambaliha.
Joogid: roheline tee, kohv, must tee, kirsimahl.

Magus vaigistab hundiisu

Maa

Maa element on magus. Magus harmoniseerib, tugevdab keskkohta (tsentrit), magu, põrna ja kõhunääret, niisutab kogu keha. Kui mahlade produktsioon on ergutav, võib Qi (eluenergia) takistamatult kehas voolata. Ülekaalulisuse põhjuseks on sageli Qi vaegus põrnas, maos ja kõhunäärmes. Tagajärg: hundiisuatakid magusa järele. Feng-shui õpetuse järgi kuuluvad kunstlikud toiduained (maiustused) rühma, mis Qi'd nõrgendavad - ajavad veresuhkru kõrgeks. Ent loomulikud magusad toiduained maa elemendist tugevdavad eluenergiat. Siia kuuluvad:

Teravili: hirss, mais, maisimanna, tofu, hõredapäine nisu, riis.
Köögivili: apteegitill, paprikakaunad, lillkapsas, brokoli, kartul, kastanid, porgandid, zucchini.
Puuvili: aprikoosid, rosinad, korindid, datlid, viigimarjad, murelid, viinamarjad, virsikud, kirsid, ploomid.

Pähklid/seemned: indiapähkel, piiniaseemned, kreeka pähkel. Liha: veiseliha, vasikaliha, kalkun.
Peale selle: muna
Joogid: apteegitillitee, linnasejook.

Terav tugevdab ainevahetust

Metall

Maitse poolest on metallielement terav. Terav avab kehas blokaadid, puhastab energiateesid ja teeb nad läbitavaks. Terav maitse soojendab keha, stimuleerib ainevahetust ja seedimist. Tugevdab jämesoolt ja kopse.

Siia kuuluvad söögid:
Vürtsid ja maitsetaimed: cayenne pipar, chili, karri, ingver, pipar (valge ja must), sidrunirohi, kardemon, koriander, loorberileht, pipar, harilik leesputk, murulauk, tüümian, aed-piparrohi, kress-salat.
Köögivili: küüslauk, porrulauk, sibul, roheline sibul, ðalott, redis, nuikapsas.
Liha: kana, hani.

Soolane liigutab neerusid

Vesi

Vee element on soolane. Veidi soola tugevdab neerusid ja stimuleerib neid kergelt vett väljutama. Liig palju soola mõjub kehale vastupidiselt - kuivatavalt ja tihkestavalt. paljud, kes väga soolast söövad, vajavad kompensatsiooni, et keha niisutada. St. söövad sageli maiustusi (nt shokolaadi). Kui keha on niiske, vajatakse õhtul soolast (kartulikrõpse). Sellest nõiaringist suudate läbi murda, kui otsite maa elemendist välja toiduained ja sööte päeval miso-suppi (vt. retsepti).

Siia rühma kuuluvad:

Vürtsid ja maitseained (taimed): sool, köömned, nelk, miso (sojaoa pasta), sojakaste, Worcesterkaste.
Teravili: nisuhelbed. Köögivili: baklazhaan, apteegitill, vetikad, punakapsas, valge peakapsas.
Puuvili: vaarikad, rosinad.
Piimaproduktid: või, koor juust, kodujuust.
Liha & kala & mereannid: salaami (vorst), sink, talleliha, sealiha, part, forell, suitsukala, langustid, lõhe, mereahven, makrell, tuunikala, heeringas, sardiin, tursk, säga, lest, merikurat, merikeel, tindikala, kammeljas (kivilest).

NB! Ettevaatust soolaga! Liig palju soola seob vett kehas. Sööge vähem koort ja võid! Sisaldab palju rasva. Kasutage mitterasvast liha.

Viis saleduse reeglit

Sööge hommikul teravilja ja puuvilja (nt maisimannapudru ploomide ja kaneeliga) - maa element. Annab 4tunnise täiskõhutunde. Vaheeineks sööge enne- ja pärastlõunat maaelemendist puuvilja. Soovi korral võite maitsestada vähese meega. Kaotab pikaks ajaks näljatunde magusa järele.

Lõuna- ja õhtusöögi korral jälgige, et sööte kõikide elementide segu. Nt: kanafilee (metall) vähese või (vesi), praetud tomatitega (puu) ja basiilikuga (tuli). Järelroaks viinamarjad (maa). Toitu maitsestage soolaga peale keetmist (vajate vähem). Jooge päeva jooksul 3 l vedelikku: rohelist teed või apteegitilli teed.