Miljonid inimesed kogu maailmas alustavad igal hommikul oma päeva tassi kohviga ning ei aimagi, kui palju vasturääkivusi kätkeb endas nende värskendav lemmikjook. Juba mõned aastakümned käib teadlaste vahel diskussioon – juua kohvi või mitte juua.


Ometi pole seniajani suudetud leida ühest vastust. Ühtede uurijate meelest on see tugev stimulaator, mis võib tervisele põhjustada korvamatut kahju. Teised väidavad vastupidist – kohv ravib.

Kohv võib olla nii hädade põhjustajaks kui ka naudingute allikaks. Püüdkem siis olla objektiivsed ning vastata küsimusele – kas kohv ikka on meile kasulik?


Kuidas siis ikka tegelikult on? Käesolevaga on püütud kokku korjata tänaseks päevaks olemasolevad “poolt” ja “vastu” argumendid. Järeldused tuleb aga endal teha.






Lahustuv või jahvatatud?

Mida kauem kohv keeb, seda rohkem kofeiini on valmis joogis. Järgnevalt on antud 7 kohvivalmistamise viisi, mis on toodud kofeiini koguse vähenemise järjekorras.

Kohv, mis on valmistatud kohvikannus:
Valmistusaeg:10-20 minutit.
Tavaliselt jämedalt jahvatatud kohv lastakse keema tõusta, seejärel lastakse kohvipaksul mingi aeg settida. Valmis jook valatakse tassidesse, ei filtreerita.

Filtriga kannukohv.
Valmistamise aeg: 5-10 minutit.
Keev vesi tilgub aeglaselt läbi kohviga täidetud filtri.

Kohv, mis on keedetud kahekambrilises metallist kohvikannus.
Valmistusaeg: 5-10 minutit (üldine soojenduse aeg on pikem).
Seda meetodit kasutatakse vanades kohvikannudes, mida soojendatakse tulel. Keema tõustes tõuseb vesi toru kaudu ülemisse kambrisse ning satub kohviga täidetud metallist filtrisse.

Presskannukohv.
Valmistamisaeg: 4 minutit.
Jahvatatud kohv puistatakse klaasist silindrisse ning valatakse üle keeva veega. Seejärel pressitakse kohvipaks kannu põhja.

Türgikohv.
Valmistusaeg: 3 minutit.
Peeneks jahvatatud kohv lastakse türgikannus keema tõusta, seejärel kallatakse koos kohvipaksuga tassi, kus see põhja sadestub.

Espressokohv.
Valmistusaeg: 20-25 sekundit. Sisaldab 25% vähem kofeiini kui traditsioonilisel moel valmistatud kohv. Keev vesi lastakse surve all läbi peeneks jahvatatud kohviga täidetud metallfiltri.

Lahustusv kohv.
Valmistamise aeg 15 sekundit. Kohvigraanulid, mis on saadud külmutamise või kuivatamise teel, lahustuvad kuumas vees.

Juua või mitte juua?

Kohvist on parem loobuda:
- kui on unehäired;
- kui toiduratsioonis on vähe kaltsiumi;
- rasedatel naistel ja rinnaga toitvatel emadel;
- nendel, kellel on haige süda või veresooned, samuti nendel, kes kasutavad südamepreparaate (kofeiin koos selliste ravimitega suurendab tunduvalt selle mõju kesknärvisüsteemile);
- inimestel, kellel on täheldatud suurenenud tundlikkus kofeiini suhtes (kutsub esile kõrvetisi, ärrituvust ning sagenenud südamelööke).

Kõikidele teistele pole kohv vastunäidustatud, ometi pole seda vaja kuritarvitada. Ohutu doos on 2 tassi päevas, so umbes 250 mg kofeiini. Kuid seejuures ei tohi juua teisi kofeiinisisaldavaid jooke, näiteks teed või coca-colat.