“Üks jook tasuta, tulge meie ööklubisse!” haarab keegi sul hõlmast veel enne, kui oled jõudnud kohvrid maha panna ja kohtlase turistiilme näolt pühkida.

Madridi kihav kesklinn on tulvil inimesi, kes sinult midagi tahavad või sulle midagi müüa püüavad — nendega tuleb lihtsalt otsustav olla. Vali julgelt mõni kahe-laua-mõõtu baarike, kus laes ripuvad singid ning põrandal vedelevad konid ja salvrätikud (sellised on kõige ehedamad!) — seal võtavad teid vastu omakasupüüdmatud ja lahked inimesed.

Kord nii kaugele sõitnuna ei saa isegi sügavama kunstihuvi puudumisel jätta käimata kahes maailmakuulsas kunstimuuseumis: Prados ja Reina Sofias. Hispaanlastel on kena komme neisse vahel ka tasuta visiite võimaldada.

Kui juba sinnakanti sattusite ning jalad hiiglasuurte galeriide läbimisest veel liiga väsinud pole, siis tehke väike tiir sealsamas asuvas koskede ja tiikidega kaunistatud Retiro pargis ning ärge jätke käimata Atocha raudteejaamas, mis erinevalt Euroopa “kolleegidest“ pole väsitav-närviline lahkumispunkt, vaid meditatiivne oaas oma palmide, linnuvidina ja basseinis patseerivate kilpkonnadega.

Ehkki suurlinn, on Madrid tänu loogilistele metrooliinidele väga kergesti hoomatav. Seega peaks jõudma mahutada külaskäigu sisse ka Kuningapalee külastuse või vähemalt selle ümbruses jalutamise ning miks mitte ka hoopis teistsuguse õhustikuga, gei-linnajaona tuntud Chueca.
Vaatamata religioossele taustale ja muidu üsna traditsioone järgivale eluviisile, on hispaanlased üpris varmad homoõiguste eest seisma ning kaelakuti suudlev mees- või naispaar ei kutsu reeglina esile ühtegi pahakspanevat reaktsiooni.

Endine juudikvartal Lavapies ning loomulikult suur keskväljak La Puerta del Sol ootavad samuti läbijalutamist. Hetke, mil Madridi keskväljak inimtühi oleks, ööpäevas vist polegi.

Toit: San Migueli turg
Teistest Hispaania turgudest erineb San Migueli turg kesklinnas peene välimuse ja imeliste tapaste poolest, meenutades kohati rohkem baari kui lärmakat kauplemiskohta. Ärge siis unustage neid atraktiivseid, kurkidest, oliividest, pipardest, tuunikalast ja muust heast-paremast kokku kombineeritud ampse maitsta!

Jook: Veinikoolitus A Punto raamatupoes
Jah, just nimelt raamatupoes! Ehkki see on toiduteemalistele raamatutele spetsialiseerunud kauplus, unustage seal võimalus jooksult bakhanaali korraldada. Eksperdid teevad teile selgeks veinitootmise ABC viinamarjasortidest kuni degustatsiooniga kaasnevate rituaalideni välja.

Elamus: “Jueves, 11 de Marzo”
Hispaania popmuusika lipulaev La Oreja de van Gogh on kirjutanud imelise ja kurva laulu noorpaarist, kes igal hommikul samas metroos sõidab ning kelle teineteiseleidmine jääb kahjuks 11. märtsi aastasse 2004 — päeva, mil Madridi metrooplahvatustes kaotas elu 194 ning sai vigastada 1800 inimest.

Kuidas kohale saada?
Tallinnast Madridi otse lennata ei saa. Üks võimalus, ehkki mitte kõige mugavam ja soodsam, on lennata Barcelonasse ja sealt kas siselennuga või ülikiire ja -mugava rongiga Madridi. Troopikaaeda meenutav Atocha raudteejaam on üks Madridi vaatamisväärsustest. Lihtsam on lennata LOTi, AirBalticu, KLMi, Finnairi või Czech Airlinesiga vahemaandumisega vastavalt siis Varssavis, Riias, Amsterdamis, Helsingis või Prahas.

Linke