Nimelt tuli Lõuna-Rootsis paikneva linna Malmö finants- ja kommunaalküsimustega tegelev eesti päritolu mees Ilmar Reepalu välja mõttega, et meessoost lasteaiaõpetajad peaksid töölevõtmisel eelistatud seisundis olema. Seda isegi juhul, kui naisel, kes samale töökohale kandideerib, on parem haridus või suuremad kogemused.

Sydsvenska Dagbladeti andmetel töötab Malmö riiklikes lasteaedades hetkel ühtekokku 2650 inimest, kelle hulgas mehi on pisut alla seitsme protsendi. Selleks, et mehi rohkem lasteaedadesse tööle meelitada, ongi kohalikul maakonnavalitsusel kavas võtta kasutusele suhteliselt drastilised meetodid.

Reepalu sõnul tuleb mehi rohkem esile tõsta ja premeerida, kuna juba lasteaias vajavad lapsed mehelikku eeskuju, eriti poisid. Tema arvates peaks kohalik omavalitsus juba töökuulutuste avaldamisel seda arvesse võtma ning lisaks muudele nõutavatele tingimustele ära märkima ka selle, et eelkõige on kandideerima oodatud mehed.

Rootsi jaoks, keda ju üheks maailma kõige võrdõiguslikumaks riigiks peetakse, on tegu küllaltki ootamatu avaldusega. Üldjuhul sellist asja ette ei saa tulla, et mingil ametikohal teadlikult naistele mehi eelistatakse. Küllap seetõttu on Reepalu ettepanek ka juba korralikku kriitikat pälvinud. Kritiseerijate sõnul võib taolise otsuse elluviimine tuua kaasa ebaterve konkurentsi meeste ja naiste vahel, jättes meeste eelistamisel tööst ilma nii mõnedki haritumad ja pikaajalise töökogemusega naised.

Ilmar Reepalu on küll eesti päritolu, kuid praktiliselt kogu oma elu Rootsis elanud. Ta on Rootsi poliitikaringkondades suhteliselt tuntud ning tema küllalt julged ideed ja ettepanekud on varemgi ajakirjanduses kajastamist leidnud.