Tasuta teenus nimega couchsurfing (sohvasurfamine) nõuab sinult vaid usaldust ja külalislahkust, kuid vastu pakub võimaluse uusi inimesi ja kultuure tundma õppida.

Euroopas on populaarsust kogumas ajutiste vahetuste korraldamine interneti abil: selleks pole vaja teha muud, kui riputada üles mõned fotod majast ja lisada vajalik info ning oma soovid vahetuseks. Osa sellistest kuulutuste ülesriputamise kohtadest on tasulised (80-120 eurot aastas), kuid on ka tasuta kuulutamise lehekülgi. Kahjutasunõudeid, pettusi või halbu üllatusi on esinenud vähe, ilmselt seetõttu, et see, kes teie majja asub, teab, et samal ajal elate teie tema majas — järelikult tasub käituda korralikult. Mõnel veebileheküljel pakutakse siiski ka võimalust sõlmida omavaheline leping (kasutada saab näidislepingut).

Näpunäiteid majavahetajatele:

  • jätke külalistele infomaterjali kodukoha vaatamisväärsuste kohta (koos omapoolsete nõuannetega, kust võib leida näiteks sobivaid söögikohti);
  • jätke nähtavale kohale telefoninumbrid, mida võib hädaolukorras vaja minna, samuti naabri või sõbra number, kes võib probleemi korral appi tulla;
  • kirjeldage kuulutuses oma elamist ausalt — petetud külalised on teie majapidamise suhtes kohe halvasti meelestatud;
  • tehke kappidesse ruumi külaliste riiete jaoks ja pange sinna mõned riidepuud juurde;
  • jätke külalistele puhas maja — see on kõige parem plaan, et see oleks puhas ka siis, kui te tagasi pöördute;
  • jätke külalistele, kes võivad saabuda hilja õhtul, kõik tarvilik vähemalt ühe söögikorra jaoks;
  • magamistoas peaks neid ootama kaks komplekti puhast voodipesu.

Kui majavahetus pole võimalik, saab siiski ühelt diivanilt teisele surfata!

Kuulsamaid turismilinnasid külastades võib juhtuda, et kogu sealviibimise vältel ei vahetata kohalike elanikega sõnakestki. Koju viiakse küll palju toredaid fotosid, kuid vähe arusaamist sealse kultuuri ja rahva kohta. Probleemist aitab üle saada couchsurfing ehk sohvasurfamine — mis pole aga kaval võte selleks, et puhkuse ajal teiste kulul elada. Surfamise eesmärgiks on rahvusvahelise võrgustiku loomine inimestest, kes levitavad sallivust ning aitavad kaasa mõistmisele erinevate kultuuride vahel. Ukse avamine võib tähendada ka südame ja meele avamist. Diivanisurfamine võimaldab teha tutvust uue reisimisviisiga ja sõlmida uusi tutvusi.

Surfamise alustamiseks piisab registreeringust veebileheküljel www.couchsurfing.org ja sealt saab kohe teada, kes pakuvad ööbimisvõimalust teie reisi sihtpunktis. Seejärel on võimalik nendega ühendust võtta, teatades, kui pikaks ajaks kavatsete külla minna (kas üheks ööks, nädalavahetuseks või nädalaks). Kui saate vastuvõtjatelt nõusoleku, pole muud, kui asuda reisi kavandama.
Vastutustundlik „surfaja“ pakub vastutasuks külalislahkuse eest ennast kodustele töödele abiks, näiteks nõusid pesema või süüa tegema ja üpriski tõenäoliselt kutsub vastukülaskäigule oma kodumaale.

Vaata lisaks:

  • http://en.homeforhome.com
  • www.couchsurfing.org
  • www.donnamoderna.com
  • http://en.homeforhome.com