Mul pole midagi kohustusliku kaitseväeteenistuse vastu ja oma noorema venna näitel nägin, et see mõjus talle hästi, ent... Kas see tähendab, et pead olema igavesti valmis ka rahuajal haarama püssi, et metsas veidi mängida? Ja seda veel ootamatult.

Kui on korraline kogunemine, mis pikalt ette teada, on see üks asi. Siis on võimalik ka tööandjaga kooskõlastada, kuid välkõppuse taolised asjad on tõeline peavalu.

Mul on Tallinnas firma, kus kümmekond töötajat. Tegeleme projektipõhiste asjadega ja praegu on üks väga oluline ja tulutoov asi töös. Tähtaeg on järgmisel kolmapäeval ja kõik tundus sujuvat. Ma nägin teisipäeval uudistekanalites teadet selle kohta, et kutsutakse inimesi "Okas 2019-le", jõudsin veel mõeldagi, et vaesed tööandjad, kes peavad ootamatult töötaja sinna lubama. Arvasin, et mind see ei puuduta. Sain nii arvata järgmise hommikuni. Ma polnud seda uudist veel ise näinudki, kui üks mu alluv tuli ütlema, et tema peab minema. Et valitsus otsustas, et õppusele kutsutakse veel 1500 reservväelast.

See oli minu jaoks paras kurb üllatus. Antud noormees on mu jaoks võtmetöötaja ja selle projekti puhul on temal väga vastutav roll. Nüüd ühtäkki olin temast nädala lõpuni ilma.

Mis õigused on sellisel juhul tööandjal? Ei olegi, tuleb olla vapralt patriootlik ja lubada töötaja õppusele. Ega õigupoolest keegi arvamust ju ei küsigi, seadus kohustab lubama. Riik veel utsitab sedagi, et sel ajal töötajale ka palka maksta.

Projekt praegu toppab, mitmed olulised asjad tegemata, mis olid otseselt selle noormehe tööpõld. Eks esmaspäeval vaatame edasi ja vast saab valmis, aga kindlasti ei tule see nii hea, kui olime planeerinud.

Ma pole riigivaenulik, aga säärane ootamatu üritus on minu meelest ka rohkem riiklik PR-projekt. Välkõppusega tahetakse näidata, et küll meil on tugev armee. Tehti ju sel korral ka eeskujulik pressikonverents, kus räägiti, et küll on vahva üritus. Tegelikult on see lihtsalt metsas sõja mängimine ja suurt tolku sellest pole. Pärast saab kaitsevägi taas saata ohtralt pressiteateid, kus rõhutavad, et küll õppus läks hästi ja meil on nii tugev armee.

Lugejad, mis teie välkõppuste vajalikkusest arvate?